Tijdelijke kroon

Author:
Tiqo
Posted:
do, 07/14/2005 - 18:39
Hallo allemaal,

Ik heb een vraagje over kronen. Mijn tandarts adviseerde mij om mijn voortanden (boven) allemaal te laten omdopen met kronen. Ik heb in ELKE tand wel 1 of 2 vullingen, en da's dus water naar de zee dragen. Elke 4/5 jaar laat wel weer zo'n vulling los, en ik ben dat nu ook echt beu. Daarbij ziet mijn gebit er ook niet geweldig mooi uit, dus ik sta achter zijn advies.

de vraag (daar ging het immers om)..hihi.. :

Als ik tijdelijke kronen krijg, zijn die dan ook gewoon WIT ? Ik hoorde namelijk van iemand dat ze daar grijze plaatjes op plaatsen, wat me (zeker gezien mijn voortanden) erg lelijk lijkt !

Bedankt alvast (voor misschien een simpele vraag)..
minique

Ik moest 3 weken wachten tot de definitieve kroon klaar was, maar op het forum heb ik al diverse keren gelezen dat het ook wel in 2 weken gebeurt. Hangt af van de tandtechnieker.

:smt006 Monique
do, 07/14/2005 - 18:46 Permalink
Tiqo

Nou...mijn tandarts sprak over zeker 6 kronen..dus dat is bijna de hele zichtbare voorste rij..Op zich natuurlijk niet bepaald goedkoop lijkt me.

Kan iemand me Ongeveer aangeven wat kronen kosten..en of het verschil maakt als ik ze allemaal tegelijk zou laten doen (wat natuurlijk wel het makkelijkste en het beste is, denk ik)..?

..Ik ben vandaag de vragensteller geloof ik...excuses daarvoor..het is wel belangrijk voor me..

groetjes..
do, 07/14/2005 - 18:48 Permalink
carabelli

Wat een 'kroon' kost per tand hang een beetje af van het soort kroon dat er geplaatst wordt, het tandartstarief voor een kroon (voor het werk dat de tandarts doet dus) is vastgesteld op 209 euro per kroon. Wat de tandtechnicus rekent voor het maken van een kroon hangt af van het type kroon (metaal porselein of volkeramisch), maar schommelt zo rond de 250 euro. Reken dus voor een kroon zo rond de 450 euro, dit is dan alleen het kroontje, wanneer er eventueel nog opbouwen gemaakt moeten worden zullen die apart in rekening worden gebracht.

Kijk ook even bij tarier/verzekering op de tandarts.nl website en dan onder het kopje; "Wat kost een behandeling", daar staan rekenvoorbeeldjes, waarin ook eventuele bijkomende kosten staan.

Op je vraag of het beter is om ze samen te laten maken, in principe voor de technische kant van de kroon maakt het niet zo veel uit, maar je zult er vaker voor heen moeten etc. Maar het grote voordeel wanneer je ze in een keer laat maken is de esthetiek, de tandtechnicus maakt alle 6 de kronen tegelijk naast elkaar, ze zijn dan dus optimaal op elkaar aangepast qua kleur en vorm. En ze worden dan ook allemaal door dezelfde tandtechnicus gemaakt, wanneer je ze een voor een laat maken heb je die garantie niet altijd en dan kun je dus verschillen krijgen in vorm of kleur. Maar in 1 keer laten maken is wel een grote financiele aderlating.

Mocht dat toch een probleem zijn, dan zou ik je willen adviseren de kronen per 2 te laten doen (eerst de twee grote voortanden, dan de twee kleine voortanden en dan de twee hoektanden), dit geeft je het voordeel dat de esthetiek mooier is dan wanneer je ze per stuk laat doen. De gelijke tanden aan weerszijden zijn dan altijd optimaal op elkaar afgestemd en geeft een evenwichtiger esthetisch beeld dan wanneer steeds maar 1 kroon gedaan wordt.

Met vriendelijke groet
vr, 07/15/2005 - 11:55 Permalink
Tiqo

Het ziekenfonds vergoedt van dat bedrag helemaal niets ? (VgZ aanvullend verzekerd tandplus)

(misschien een rare vraag, maar toch)..

Bedankt alvast..
vr, 07/15/2005 - 15:06 Permalink
carabelli

Geen idee, daarvoor moet je de polisvoorwaarden van je verzekeraar even lezen, staat precies in wat ze wel en wat ze niet vergoeden. In z'n algemeenheid kun je wel zeggen dat een tandheelkunde verzekering (uitzonderingen daargelaten) alleen tandartskosten (voor een deel) vergoedt en dus geen tandtechniekkosten.

Maar nogmaals, daarvoor moet je de polisvoorwaarden van je verzekering lezen.
vr, 07/15/2005 - 18:29 Permalink