Terugtrekkend tandvlees

Author:
admin
Posted:
vr, 10/26/2001 - 13:37
Ik heb al een bijna twee jaar last van terugtrekkend tandvlees aan mijn ondergebit. Het is begonnen met 1 tand, maar inmiddels is al bij 7 tanden (van 43 t/m 34) het tandvlees steeds verder aan het terugtrekken. Mijn tandarts neemt mijn klacht niet echt serieus. Hij zegt dat het aan mijn manier van poetsen ligt, maar daar let ik juist heel erg goed op, zeker bij mijn ondergebit! Ik heb na mijn beugel een "draadje" achter mijn tanden gekregen (van 43 t/m 33 zeg maar..), en ik had het idee dat het misschien daardoor zou komen. Het tandvlees trekt zich immers precies daar steeds verder terug! Overigens staan mijn tanden daar ook erg strak op elkaar, zodanig dat ik er niet met een flosdraad tussen kan komen.
Ik heb dit alles al met mijn tandarts besproken, maar die vind dat het aan mij ligt. Ik ben echter heel zuinig op mijn gebit, juist na vele jaren beugelen, en ben de wanhoop nabij! Straks kan ik aan het kunstgebit omdat mijn tanden uitvallen! Waar kan het aan liggen en wat kan ik eraan doen?
de digitale tandarts

Allereerst een verhaal over terugtrekkend tandvlees in het algemeen.

De tandheelkundige benaming voor teruggetrokken tandvlees is gingiva recessie.

Gedurende het leven zal bij iedereen het tandvlees zich wel ergens terugtrekken, er zijn globaal gezien een aantal redenen waarom tandvlees zich terugtrekt:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/poetstrauma.jpg
Poetstrauma

Te hard poetsen, een verkeerde poetsmethode en/of een te harde tandenborstel kunnen het tandvlees zodanig beschadigen dat het terugtrekt. Poets bij voorkeur met een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen. Rechts is te zien dat het tandvlees zich heeft teruggetrokken en dat door het verkeerd poetsen ook de tandhalzen aan slijtage onderhevig zijn.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/parorecessie.jpg
Ontsteking van het tandvlees

Als de ontsteking van de tandvleesrand (gingivitis) zich uitbreidt in de richting van het kaakbot, zal het kaakbot worden afgebroken. Dit wordt parodontitis genoemd. Als gevolg van deze ontsteking bestaat de kans dat het tandvlees zich terugtrekt. Rechts zijn door parodontitis aangedane tanden te zien. Het tandvlees is teruggetrokken en heeft door de ontsteking geen gezonde kleur.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/naparorecessie.jpg
Na tandvlees behandeling

Na een geslaagde parodontologische behandeling, zal het steunweefsel rond de tanden en kiezen genezen. Het tandvlees zal zich terugtrekken en de spleet tussen het tandvlees en de tand (pocket) wordt kleiner. Rechts zijn nu dezelfde tanden na genezing van de (ernstige) parodontitis te zien. De tanden en ook de wortels onder het tandvlees zijn goed schoongemaakt. Het tandvlees heeft nu een gezond uiterlijk gekregen en zich ook verder teruggetrokken.

Het is niet verstandig om een parodontologische behandeling te vermijden omdat je bang bent voor terugtrekkend tandvlees. Als de ontsteking namelijk aanwezig blijft, zal de kans dat het tandvlees zich verder terugtrekt ook steeds groter worden, tevens bestaat het risico om alle tanden en kiezen te verliezen. Als in het bovenstaande voorbeeld veel eerder ingegrepen was, zou het tandvlees zich nooit zover hebben kunnen terugtrekken. Na genezing van de steunweefsels zal de hoogte van het tandvlees stabiel blijven.

Andere factoren

Er zijn meer factoren die samen met de al eerder genoemde oorzaken, de kans op het terugtrekken van het tandvlees kunnen vergroten.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/dehiscentie.jpg

Soms zijn de wortels van de voortanden bedekt met maar een heel dun laagje bot, of kunnen zelfs geen botbedekking hebben. Dit is te zien boven en wordt een dehiscentie genoemd.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/dehiscentie2.jpg

In combinatie met dun tandvlees en ontsteking of te hard poetsen kan dit leiden tot terugtrekken van het tandvlees, dit is te zien rechtsboven. Door de positie die de hoektanden en de ondersnijtanden in de kaakwal hebben, treden er vaak dehiscentie’s op en kan het tandvlees zich daar makkelijk terugtrekken.

Doordat bij orthodontie binnen de kaak de tanden en kiezen van plaats en stand veranderen, kan het tandvlees zich terugtrekken. Maar het tandvlees van tanden met teruggetrokken tandvlees kan doordat de positie in de kaak gunstiger wordt, ook door de orthodontische behandeling verbeteren.


Wat betreft jouw vraag, zou het kunnen dat het iets te maken heeft met dehiscenties, onder andere misschien door orthodontie en/of te hard poetsen met een harde tandenborstel.

Probeer een zachte tandenborstel te gebruiken en de tanden op de juiste manier te poetsen, zie onze 3-d poets-animatie (met geluid)!

Met vriendelijke groet.

N.B. het kan zijn dat het flossen niet gaat wegens het 'draadje' achter je tanden, probeer tandenstokers te gebruiken.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-30 01:02 ]
di, 10/30/2001 - 00:39 Permalink
tandenfee

Beste Digitale Tandarts,

Is in het geval van een poetstrauma of dehiscentie het niet mogelijk om ter opvulling en bescherming er een composiet laagje op te maken, of op een of andere manier de ontblote tandhalzen te beschermen?

Groet,
G
(N.B. Mooie/goede site!)
ma, 04/22/2002 - 00:32 Permalink
de digitale tandarts

Beste Tandenfee,

indien de blootliggende tandhals gevoeligheid veroorzaakt is het (afhankelijk van aard en oorzaak van het defect) mogelijk om deze af te dekken met een laagje lak of composiet.
Een zogenaamde behandeling van gevoelige tandhalzen.

Mogelijk zal de (over-)gevoeligheid van de tand/kies hierna afnemen.

Met vriendelijke groet,

De Digitale Tandarts.
ma, 04/22/2002 - 21:57 Permalink
boek

Ik heb precies hetzelfde probleem. Ik ben 2 wkn geleden voor het eerst bij mijn nieuwe tandarts geweest. Zij vertelde mij dat mijn blootliggende tandhalzen (bij mij echt heel erg) komen doordat het spalkje (draadje) achter mijn tanden te strak is vastgezet. Ik moet hiervooor terug naar een andere orthodontist (omdat ik mijn eigen orthodontist niet meer vertrouw mijn beugel is er al 8 jaar uit en hij heeft nooit wat over mijn tandhalzen gezegd bij controle!)

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
vr, 03/10/2006 - 13:09 Permalink