Te grote hoektanden

Author:
Nadine
Posted:
zo, 09/01/2002 - 08:31
Mijn zoontje van 2,4 jaar heeft grote hoektanden. Hij kan hierdoor zijn voortanden niet op elkaar zetten. Kan ik problemen verwachten? Zo ja, welke? En wat zijn dan eventuele oplossingen?

Kunt u mij ook vertellen of dit van enige invloed is op zijn praten (hij doet dit namelijk nog niet zo als zijn leeftijdgenootjes).

Alvast bedankt,

Nadine
de digitale tandarts

Op deze leeftijd wordt in principe geen orthodontische behandeling gegeven. Het is ook de vraag of de hoektanden te groot zijn of dat juist de snijtanden nog niet ver genoeg naar beneden gemigreerd zijn.

Deze verdere uitgroei van de voortanden kan gezien de jonge leeftijd nog goed plaatsvinden, afwachten lijkt mij een goede optie. Ik raadt u aan bij de volgende controle uw kind mee te nemen naar de tandarts en hem/haar er naar te laten kijken.
In sommige gevallen na een ongeval/klap/trauma kunnen de voortanden niet meer verder uitgroeien (ankylotisch) en zal gewacht moeten worden tot de blijvende voortanden zijn doorgebroken voordat deze ruimte wordt opgevuld.

De voortanden zijn voornamelijk belangrijk voor de f en s klanken. Wanneer de luchtstroom door de voortanden niet goed wordt gestopt/afgebogen zal er een grotere kans op slissen bestaan.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-09-02 09:52 ]
ma, 09/02/2002 - 09:52 Permalink
willempie

Mijn zoon (nu bijna :cool: had ook van die grote hoektanden (draculatandjes)Hij heeft nu (na het wisselen) een enorme ruimte tussen boven en ondergebit. De kaken staan keurig boven elkaar, maar hij kan zijn tong helemaal naar buiten steken. Toch kun je zien dat de 2 voortanden nog niet helemaal volgroeid zijn en de anderen waarschijnlijk wel al hun oorspronkelijke lengte hebben bereikt. Volgens de tandarts zal het uiteindelijk wel meevallen, als zijn gehele gebit volgroeid is. De twee draculatanden heeft hij dus nog steeds, maar als de twee voortanden zijn volgroeid kun je pas het uiteindelijke effect zien, en dat zou best nog wel eens mee kunnen vallen.

Overigens praatte hij al heel snel, alleen niet erg duidelijk, maar het is wel een kind die erg lang een speen heeft gehad, en nu nog steeds veel duimt. Dat is ook erg belangrijk bij de spraakontwikkeling, omdat daardoor een "slap" bovengehemelte ontstaat, waardoor veel klanken niet goed worden uitgesproken. Op school werd aldoor aangeraden naar logopedie te gaan, heb ik niet gedaan, en nu wordt toch zijn spraak telkens beter. Dus, mijn advies gewoon afwachten, als hij een jaar of 10 is kun je veel meer bepalen wat wel en niet moet. Laat je niet altijd gek maken door de z.g.n. specialisten. Hij is nog maar 2,5 hoor! Komt vast wel goed.
di, 02/18/2003 - 00:52 Permalink