Tandvleesinkorting daarna plaatsen facings

Author:
saela61
Posted:
vr, 02/09/2007 - 09:35
Na een bezoek met mijn dochter aan een parodontoloog, kwam mijn gebit ter sprake. Ik heb een hele grote overbeet waaraan in mijn jeugd niets aangedaan is. Ik heb enige jaren geleden van een orthodontist te horen gekregen dat dit met een kaakoperatie te verhelpen was. Dit vond ik te ingrijpend.
De parodontoloog van mijn dochter vertelde mij van een andere mogelijkheid: Het tandvlees van de bovenkaak wordt ingekort. Daardoor worden de tanden langer doordat wortel blootgelegd wordt. Daarna korten ze de tanden aan de onderkant in en worden er facings opgezet.
Heeft iemand ervaring met een soortgelijke behandeling? En kan iemand mij het prijsverschil verklaren tussen porseleine facings. Kom ze op het net tegen van € 300,-- tot € 900,--!
De parodontoloog vertelde dat een tandvleesinkorting ongeveer € 500,-- kost en er 6 facings nodig zijn. Als die € 900,-- kosten, wordt het wel een heeeel duur grapje.
Ik ben reuze benieuwd naar reacties.
vV

6 facings voor 300 gaat niet lukken... laat gewoon even een preciese begroting maken door degene die het werk moet gaan doen.

ALs je dit zo aan mij vraagt zonder het gezien te hebben roep ik regio 2500 als bovengrens incl verdovingen indien noodzakelijk. (excl tandvleescorrectie).

Overigens adviseer ik de operatie, de rest is lapwerk om vervelende esthetiek te verdoezelen..
vr, 02/09/2007 - 12:40 Permalink
saela61

Ja, ik begrijp dat een kaakoperatie het beste zou zijn. Maar ik ben 46 en heb geen zin om 2 jaar te beugelen en een operatie te moeten ondergaan.
Ken je resultaten met de behandeling die ik beschrijf. De parodontologe die ik sprak, zei dat het hele verbetering op kan leveren!?
vr, 02/09/2007 - 15:25 Permalink
vV

verbetering altijd... Maar mate waarin is zonder het gezien te hebben niet te omschrijven. Overigens zal een goede technieker zonder problemen een opzetje op een gipsmodel in was kunnen maken. Dat praat wat makkelijker voor overleg met de tandarts
vr, 02/09/2007 - 17:07 Permalink
BJN

Een beugelbehandeling met kaakoperatie is meestal 12 tot 18 maanden. Dan heb je een gebalanceerde beet.

Door inkorten van de tanden weet je niet of het gebit in balans blijft. Mogelijk krijg je daarna ongewenste veranderingen in de nieuwe stand van de tanden. Dan kun je nooit meer terug. Ook loop je bij drastisch inkorten en facings het risico dat je (bij warm/koud) pijnlijke tanden overhoudt.

Als je daadwerkelijk een overbeet hebt is de voorgestelde behandeling een lapmiddel, het effect waarschijnlijk niet voldoende, en de gevolgen mogelijk erger dan de kwaal. Als het een kleine afwijking betreft is er misschien een verbetering in aanzicht te bereiken. Maar dan is het de vraag of het op termijn zo mooi blijft, en ook onzeker of je geen last/pijn mee krijgt. Vraag ook naar de levensduur, en hou rekening met de kosten van vervanging van de facings na die termijn. Misschien kun je er dus mar beter afblijven.

Het komt op mij over als schilderen van je badkamertegels, alleen de eerste tijd mooi maar dan gaat het bladderen en heb je veel herstelwerk. En dubbele kosten. Denk er goed over na en haal een tweede mening bij een gerenomeerd instituut. Als die het ook wat vinden ga je terug naar de eerste behandelaar om het eventueel uit te voeren.
vr, 02/09/2007 - 19:49 Permalink
Lita

Hoi

Ik heb ook 4 facings gehad als "oplapwerk" , eigenlijk had ik gewoon een beugel nodig .Nu 2 jaar verder zit ik met de ellende van een ver veranderde stand van mijn voortanden met al ruim 1,5 pijnklachten als gevolg .Ben nu toch bij ortho terecht gekomen en moet waarschijnlijk een beugel en een onderkaak operatie.Gek genoeg vind ik dit nu niet erg meer , had ik dat voordat de facings erop gingen maar gehad .Ben nu alleen nog blij dat ( waarschijnlijk) oorzaak pijnklachten gevonden is.Dus zou er maar heeeeel goed over nadenken want die facings is echt niet alles terwijl met een kaakoperatie het maar even afzien is.

Sterkte
ma, 02/12/2007 - 09:21 Permalink
saela61

Hoe moet ik het zien, dat facings de stand van je tanden kunnen veranderen? Het zijn toch schildjes die op je eigen tanden worden geplaatst, wat doen die dan aan de stand?
Ik vind het wel fijn dat ik op deze manier toch meer objectieve informatie binnenkrijg. Bedankt.
ma, 02/12/2007 - 12:49 Permalink
vV

Uit uw vraagstelling begrijp ik dat uw eigen tandarts nog niet echt geraadpleegd is hierover, en dat de parodontoloog van uw dochjter e.e.a. min of meer terzijde als optie genoemd is.

Misschien is het een idee eens met uw eigen tandarts hierover van gedachten te wisselen, voordat hier allerlei zaken de revue passeren die achteraf gezien misschien om welke reden dan ook niet eens aan de orde zijn.

Zonder foto`s en een volledig beeld van de situatie is dit soort zaken moeilijk te bespreken cq uit te leggen.

met facings is veel mogelijk, bij de juiste toepassing ervan. Kleurverandering, standverandering en vormverandering of alle 3 tegelijk.
Maar op de verkeerde manier toegepast en/of uitgevoerd raakt u tussen wal en schip.
ma, 02/12/2007 - 13:13 Permalink
saela61

Nee inderdaad, ik heb mijn eigen tandarts nog niet geraadpleegd. Gebeurt volgende week als ik toch voor vervanging van een vulling naar hem toe moet. En ja inderdaad die parodontologe had het inderdaad zijdelings als optie vermeldt.
En dan heb je het medium internet en ga je zitten googlen en kwam ik op dit forum uit.
Ik heb er echter al heel wat ellende met facings gelezen. En bedenk me inderdaad 2 maal. Ik heb prima tanden, helaas een verkeerde stand van mijn kaken. Ik leef er al 46 jaar mee en heb negatieve opmerkingen over mijn gebit geestelijk goed kunnen overleven!
In Oosterhout, nabij mijn woonplaats heb je een tandarts verwijspraktijk die allerlei tandartstechnieken onder 1 dak huisvesten. Naast mijn eigen tandarts wil ik daar eventueel ook een eerste consult aanvragen. Men maakt dan foto's en bekijkt het van alle kanten.
Ben je misschien bekend met deze praktijk??
Bedankt voor de reacties.
ma, 02/12/2007 - 13:21 Permalink
snoop

Ook ik overweeg een dergelijke ingreep. Dit ivm een teveel aan tandvlees en te kleine tanden.

De opties zijn:
1. kaakoperatie in combinatie met kronen (dan wordt er een stuk uit de bovenkaak gezaagd en dus weer teruggezet)
2. tandvlees weghalen door de tandarts (wortel blootleggen) (zo'n 3 mm) in combinatie met kronen

Op de een of andere manier ben ik bang dat optie 2 niet genoeg resultaat oplevert. De tandarts heeft het me laten zien en toen was ik wel overtuigd.
Wat vinden jullie van de opties? Voor en nadelen etc.

Hartstikke bedankt voor de reacties.
ma, 02/12/2007 - 19:03 Permalink
robinson

Hoop toch echt voor je dat dit een geroutineerde parodontoloog doet.
Dit is geen huis-en tuin, en keukentandheelkunde.
Niet alleen moet het tandvlees verwijderd worden maar ookmoet er wat van het onderliggende kaakbot verwijderd worden.
Nogmaals, dit is geen routine ingreepje.
ma, 02/12/2007 - 23:13 Permalink
snoop

Hallo,
Bedankt voor de adviezen. Hoe kom je bij een parodontoloog terecht?
Kan ik daar gewoon een afspraak maken of gaat dat via de tandarts.
Ik wilde sowieso even een second opion laten doen, maar weet niet goed waar. Nou ik ga maar es even googlelen op parondontoloog. Begrijp ik goed dat een parondotoloog ook cosmetische correcties doet?
Alvast bedankt!!
wo, 02/14/2007 - 20:14 Permalink