tandpasta

Author:
YvonneHillen
Posted:
za, 05/12/2007 - 21:07
waarom zit er suiker in tandpasta?

je gebit kun je het beste poetsen met zeezout en zuiveringszout,
is deze bewering juist?
Spiegeltje

Hoe kom je erbij dat er suiker in tandpasta zit? :)

Je kunt je gebit het beste poetsen met een fluoridetandpasta. Welke maakt niet veel uit, dat is vooral een kwestie van smaak. Het hoeft dus zeker geen dure tandpasta te zijn. Alleen in bijzondere gevallen is het nuttig speciale tandpasta's te gebruiken, bijvoorbeeld als je last hebt van gevoelige tandhalzen.

Poetsen met zee- of zuiveringszout is iets van de middeleeuwen (*). Alleen al omdat er geen, althans niet genoeg, fluoride in zit is het niet aan te raden Overigens zit (zuiverings)zout wel in de meeste tandpasta's in kleinere hoeveelheden. Het nut ervan is beperkt behalve dan als pH-buffer en mild slijpmiddel. Poetsen met vrijwel puur (zuiverings)zout zou door osmotische effecten (**) een lichte bacterieremmende werking kunnen hebben maar dat is niet de belangrijkste reden waarom je poetst. De belangrijkste redenen zijn plaque verwijderen en de fluoride.


(*) voor zover er in die tijd al werd gepoetst, dat was hoogst zelden het geval.
(**) door de hoge zoutconcentratie drogen de bacterien als het ware uit en gaan kapot.
za, 05/12/2007 - 21:20 Permalink
YvonneHillen

[quote="Spiegeltje"]Hoe kom je erbij dat er suiker in tandpasta zit? :)

in de fluor tandpasta van de Hema zit de zoetstof sorbitol
waarom deze toevoeging?
sorbitol is niet zo best voor de gezondheid, toch?

ik ben aan het uitzoeken of er een goede biologische tandpasta bestaat
zo, 05/13/2007 - 15:26 Permalink
vV

sorbitol is in ieder geval geen suiker, het is een zoetstof, maar dat is heel wat anders...

kijk anders eens naar parodontax.
zo, 05/13/2007 - 16:28 Permalink
Irfan

Suiker is sucrose en dat zijn volgens mij ketens van glucose (please correct if I’m wrong). Bepaalde bacterien in de mond zoals S. mutans en lactobacillus kunnen glucose omzetten in zuren en dat kan uiteindelijk gaatjes veroorzaken in tanden en kiezen. Zoetstoffen zoals xylitol en sorbitol zijn anders opgebouwd en veroorzaken geen gaatjes. Wel kan sorbitol giftig zijn bij bepaalde hoeveelheden, maar alles is giftig bij bepaalde hoeveelheden. Een beetje kun je er best van hebben.
De vereniging van biologische tandheelkunde zegt liever geen fluoride te gebruiken, maar geven toe dat ze niks anders hebben. Dus liever fluoride en geen gaatjes...

website: http://www.nvbt.nl/

Groet Irfan
zo, 05/13/2007 - 16:52 Permalink
Spiegeltje

Suiker is sucrose en dat zijn volgens mij ketens van glucose (please correct if I’m wrong).


De gewone huis-, tuin- en keukensuiker is inderdaad sucrose. Maar dat is geen keten van glucose. Het is een disaccharide van glucose en fructose. Het zijn geen lange ketens van glucose, je bent in de war met zetmeel. :)

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Sucrose
zo, 05/13/2007 - 17:33 Permalink
Spiegeltje

kijk anders eens naar parodontax.


Ook het Kruidvat schijnt een fluorideloze tandpasta te hebben van het huismerk (Ultradent). Nog goedkoop ook.

De biologische tandartsen zijn erg tegen fluoride. Voor de andere stoffen denk ik: gewoon goed spoelen en je krijgt er niks van binnen. Waarmee ik niet wil zeggen dat die stoffen schadelijk zouden zijn.

Aan iedereen die - om wat voor reden dan ook - geen fluoride tandpasta wil gebruiken: er geldt nog meer dan anders dat er heel goed moet worden gepoetst om gaatjes te voorkomen.

Mijn persoonlijke mening is dat je het als volwassene allemaal zelf moet weten maar kinderen (behalve de jongsten) zou je fluoride niet mogen onthouden omdat de kans op caries bewezen een stuk hoger is. En datr kun je ze niet aandoen. Het is wel zo dat bij enorm goed poetsen de schade wel meevalt maar kinderen zijn meestal niet van die goede poetsers en zelf napoetsen komt er ook niet altijd van (of het kind wil het niet ...).
zo, 05/13/2007 - 18:03 Permalink
YvonneHillen


Mijn persoonlijke mening is dat je het als volwassene allemaal zelf moet weten maar kinderen (behalve de jongsten) zou je fluoride niet mogen onthouden omdat de kans op caries bewezen een stuk hoger is. En datr kun je ze niet aandoen. Het is wel zo dat bij enorm goed poetsen de schade wel meevalt maar kinderen zijn meestal niet van die goede poetsers en zelf napoetsen komt er ook niet altijd van (of het kind wil het niet ...).


onze kinderen zijn ruim in de 20 zij hebben een goed gebit (en hun ouders ook) gelukkig maar
ik ben niet tegen fluor, ik wil alleen weten of er nieuwe inzichten zijn en betere tand pasta's
en waarom de toevoeging van een zoetstof noodzakelijk is
zo, 05/13/2007 - 21:40 Permalink
Spiegeltje

Mooi zo, de vraag waarom die zoetstoffen erin zitten is nog niet op het forum beantwoord. Ik denk dat het simpelweg wordt gedaan is voor de smaak. Noodzakelijk is het niet. De smaak en 'het mondgevoel' is voor de meeste mensen heel belangrijk bij de keuze van een tandpasta. Met het poetsresultaat heeft dat allemaal niet zo veel te maken. Elke tandpasta is goed genoeg en ze zijn de laatste decennia niet noemenswaardig verbeterd. De ene tandpasta slijpt wat meer dan de andere maar met elke tandpasta krijg je je gebit schoon als je een goede poetstechniek hebt. Dat laatste is vééél belangrijker dan het merk tandpasta (hoewel de reclame je iets anders doet geloven). .

De belangrijkste verbetering is de toevoeging van fluoride aan tandpasta nadat het fluorideren van drinkwater politiek niet haalbaar was gebleken. Maar dat hebben tegenwoordig zowat alle tandpasta's, ook de goedkope van 75 cent. Gelukkig zijn er tegenwoordig in onze ingewikkelde samenleving met moeilijke keuzes nog zaken die lekker simpel zijn, zoals de keuze van de tandpasta. :)
ma, 05/14/2007 - 00:19 Permalink