Tandglazuur afgebroken, carriës?

Author:
evelien_dorenbos
Posted:
zo, 03/25/2007 - 15:54
Vorig jaar brak bij het eten van iets een klein beetje glazuur af bij twee van mijn voortanden. Het bovenste gedeelte van één tand wordt nu ook zwart, maar dat valt niet echt op bij het lachen. Sinds die tijd schaam ik mij er behoorlijk voor. Volgens mij was het bederf al iets langer aan de gang omdat beide tanden een witte plek vertoonden, en bij het zoeken op internet kwam ik er achter dat dit een vroeg stadium is.

Ik durf al enige tijd niet meer naar de tandarts, eigenlijk vanaf het moment dat dit gebeurde. Maar ik realiseer mij heel goed dat ik binnenkort die stap weer moet wagen.

Heeft iemand enig idee wat hier aan te doen is? Ik wil dat het weer gewoon mooie witte tanden worden (cosmetische chirurgie?). Heeft iemand ook enig idee van de kosten (globale inschatting)?

De rest van mijn tanden zijn verder in goede conditie.

Alvast hartelijk dank!
Mignon

Beste Evelien,

het ziet er inderdaad naar uit dat er sprake is van een gaatje. De witte ontkalking die je eerst zag was hier het voorstadium van. Als het gaatje dichtbij het tandvlees is gelokaliseerd kan het worteldentine worden aangetast. Hierin verloopt het cariesproces sneller dan in het tandglazuur. Als ik het zo lees, zou ik daarom adviseren om niet al te lang te wachten met een bezoekje aan je tandarts. Deze kan er voor een paar tientjes dan waarschijnlijk een mooie witte vulling in plaatsen.

Succes ermee, gr Mignon
zo, 03/25/2007 - 16:14 Permalink
Irfan

Beste Evelien,

Een foto zegt meer dan duizend woorden...is nu moeilijk te beoordelen.

Cosmetische chirurgie is een duur verzamelwoord voor heel veel behandelingen...

De tandarts moet het eerst bekijken, hoe ver is het cariesproces gevorderd, is de tand niet afgestorven etc. Vervolgens kan hij je het beste adviseren of hij kan restaureren met composiet, of dat er een facing of zelfs een kroon op moet.

Breng weer een bezoek aan de tandarts en ga ook elke 6 mnd op controle. Er kan natuurlijk meer aan de hand zijn met je gebit dan alleen deze voortand. Als er ergens een gaatje zit, dan is er een kans dat je er meerdere hebt.

Kosten kunnen uiteen lopen, gezien de verschillende mogelijke behandelingen. I.i.g heel veel succes bij de tandarts!

Groet Irfan
zo, 03/25/2007 - 16:20 Permalink
evelien_dorenbos

Ik heb even snel een hele charmante foto gemaakt voor de gene die het daarvan kan afleiden. Met een pijltje aangeven welke gebieden het om gaat.

http://img104.imageshack.us/img104/97/teethoc8.jpg

Ik weet dat een prijsindicatie lastig is te geven, maar moet ik denken aan honderden of duizenden euro's?

Bedankt, en alvast hartelijk dank!
zo, 03/25/2007 - 18:41 Permalink
Irfan

Kijk daar kunnen we wat mee, dit noemen we cervicale caries (klasse V (5)).

De tandarts zou het kunnen restaureren met eenvoudige vullingen, je zit dichter bij de honderd dan duizend euro. Vooral je hoektand links is erg aangedaan, die tand is nu wel erg verzwakt.

Snel een afspraak maken bij de tandarts,

Succes groet Irfan
zo, 03/25/2007 - 18:46 Permalink
evelien_dorenbos

Hartelijk dank Irfan,

Deze foto is wellicht nog duidelijker: http://img339.imageshack.us/img339/5717/teethrj6.jpg

Ik stap in ieder geval over de drempel en maak zo snel mogelijk een afspraak!!

PS. Heb je ook enig idee hoe lang een dergelijke operatie duurt? En wat bedoel je dat die ene tand links erg is aangedaan? Wordt dat nog lastig?
zo, 03/25/2007 - 18:59 Permalink
Mignon

Dat maakt de zaak inderdaad een stuk duidelijker. Wel apart te zien dat je verder zo'n mooi en gaaf gebit hebt. Wellicht is er iets in je voedingspatroon of poetsgewoonte dat kan verklaren waarom je tanden juist op deze plaats zijn aangedaan. Denk er eens over na en overleg met je tandarts. Het is zeker iets dat verder onderzoek verdient. Al is het maar om gaatjes in de toekomst te voorkomen.

Veel succes met het maken van een afspraak.

Gr, Mignon

PS: je zult waarschijnlijk niet lang in de tandartsstoel hoeven zitten. Hooguit een kwartiertje per tand schat ik. Wat denk jij Irfan; drie kwartier in totaal?
zo, 03/25/2007 - 19:32 Permalink
de digitale tandarts

Ben het helemaal met Mignon eens, tandbederf op deze plaatsen ontstaat niet zomaar en dat moet nader onderzocht worden.

Ook ziet het er niet helemaal rustig uit, er kan best wel nog wel actieve cariës aanwezig zijn, zodat een goede mondhygiëne instructie zeer belangrijk is voordat curatief (maken van vullingen) ingrijpen gedaan moet worden.

Meestal ontstaan dit soort laesies wel langs de randen van het tandvlees en op de foto is te zien dat het tandvlees inmiddels wat hoger ligt, zodat de ergste schade waarschijnlijk in een periode een aantal jaar geleden ontstaan is.

Met vriendelijke groet.

PS bedankt voor de goede kwaliteit foto's.
zo, 03/25/2007 - 20:14 Permalink
evelien_dorenbos

Allereerst iedereen bedankt!

In het verleden dronk ik tot 2 liter zuurhoudende dranken per dag (waaronder heel veel cola), en poetste ik met name op de plaatsen waar het tandbederf nu is ontstaan niet goed genoeg. Daar had de tandarts enkele jaren geleden al met mij over gesproken.

Toen het tandbederf 1 jaar geleden echt naar voren kwam ben ik op stijl en sprong gestopt met deze dranken, en heb ik sindsdien alleen nog maar water gedronken (ong. 2.5 liter per dag).

Ik wil het er in ieder geval nog even met mijn tandarts over hebben.

Nogmaals bedankt!
zo, 03/25/2007 - 21:40 Permalink
mecánico para …

nb, bij deze staat van het gebit zou ik ook foto's maken om tussen je kiezen in te kijken hoe en wat. wat u aangaf te drinken op een dag is een reden verdacht te zijn om veel meer gaatjes.
ma, 03/26/2007 - 11:17 Permalink
Lieneke

Ik wilde net vragen of je veel zuurhoudende dranken comsumeerd want er is naast caries ook sprake van erosie. Dus geen cola meer, maar wel water en/of melk. Ik zou ook even laten kijken naar de poetsmethode...ik denk dat deze te hard gaat en niet voldoende is. Je ziet daardoor ook dat het tandvlees wat randjes krijgt en wat terug aan het trekken is.
ma, 03/26/2007 - 12:14 Permalink
vV

op de foto`s lijkt interdentaal bij de hoektanden en kleine snijtanden al wel wat mis.

Zeker gezien de oorzaak zeker kritisch kijken naar de rest, en wellicht ook extra preventieve maatregelen nemen!
ma, 03/26/2007 - 12:42 Permalink
evelien_dorenbos

Beste Vv,

Hoe bedoel je precies dat er al wel iets mis is? Is het een onoplosbaar probleem?

Hartelijk dank alvast, maar ik begin nu wel weer zenuwachtig te worden om een afspraak bij de tandarts te maken.

Groet
ma, 03/26/2007 - 13:48 Permalink
mecánico para …

Beste Evelien,

Ik schreef al eerder dat er naaraanleiding van uw mondfoto eerst wat luchtig werd gedaan maar dat ik erg veel actieve caries en slijtage door zure dranken (erosie) zie. Het maken van foto's tussen de kiezen door is om uit te sluiten dat er geen stiekum verborgen gaatjes tussen de kiezen in zitten. Daarnaast is de slijtage aan de snijtanden duidelijk te zien (blauwe randen).
Alles bij elkaar geen mond om even een vulling te maken en ik denk dat u zich niet zozeer zorgen hoeft te maken over de mogelijkheid om het op te lossen.......maar dat de kosten toch wel kunnen gaan oplopen ondanks dat een student eerder dacht dat het in de orde van grootte van 100 zou lopen ipv 1000.
Als alleen het probleem zou zijn: dat wat u hier toont bent u al plm. 250 euro verder. Komen er nog gaatjes tussen de kiezen bij......wordt het alleen maar meer. Moet er ook iets aan de lsijtage worden gedaan......nog meer.

Niet ddat het niet zou kunnen, maar het is niet even een vulling maken en klaar. Daarnaast moet u de consumptie van alle zoet/zuur beperken om verdere schade in de toekomst te voorkomen.
ma, 03/26/2007 - 14:30 Permalink
madagascar12

Ik heb ook een probleempje.Ik ben twee weken geleden bij de tandarts geweest en zij dat ik een bruin streepje aan de zijkant van mn voortand had(net zoals op deze foto op de site)Het word niet erger,maar de tandarts zei dat er niks mee aan de hand was.Alleen een stukje glazuur beschadigd.Ik maak me toch wel zorgen.Wat moet ik nu?Hij had ook al foto,s gemaakt maar niks aan de hand volgens de foto,s.
ma, 12/03/2007 - 17:05 Permalink