Tanderosie betekend nooit meer mooie witte tanden?

Author:
bishoujo2004
Posted:
di, 08/24/2010 - 20:58
Hoi allemaal,

Ik een vraagje over tand-erosie. Ik ben vandaag naar de mondhygiëniste geweest omdat ik graag mijn tanden wou bleken met de Brite Smile methode. Helaas heeft de mondhygiëniste mij dit afgeraden omdat ik beginnende tand-erosie heb. Ik heb verder geen tand gevoeligheid en dus nooit iets doorgehad. Mijn tandarts waar ik twee keer per jaar naar toe ga heeft mij hierop ook nooit geattendeerd. Het grappigste van alles is dat ik van het lijstje zure dranken en voedsel bijna niks consumeer. Ik drink geen wijn (vanwege migraine) of frisdrank. Ik eet wel voldoende fruit maar meer appels en aardbeien e.d., maar de ben niet echt dol op fruit met pitten. Natuurlijk ben ik hier niet om een met een vingertje te wijzen. Mondhygiëniste vertelde mij dat ik een net wel/net niet gevalletje ben. Het voordeel is wel dat ik nu geld bespaard heb!

Zij heeft mij goede voorlichting gegeven over tand-erosie en een goede tandpasta meegegeven. Volgens haar bouwt de tandpasta 'Sensodyne Proglasur' heel langzaam glazuur op waardoor mijn tanden weer witter worden (omdat bij tand-erosie het van natuur lichtgele tandbeen doorschijnt).

Ik ben nu thuis en ik dacht ik mezelf goed voorlichten en bezoek de website van de bovengenoemde tandpasta. Nu blijkbaar dat de tandpasta alleen beschermt en dus NIET je tandglazuur dikker maakt en dus witter maakt? Na even wat snel zoekwerk op Google kan ik de conclusie trekken dat de schade van tand-erosie nooit meer te herstellen zijn. Ik heb verder geen klachten die met tand-erosie gepaard zijn (daarom had ik ook geen idee dat ik hieraan lijdt) dus ik mag van geluk spreken.

Maar nu komt mijn daadwerkelijke vraag: Ik ken nu het informatie foldertje en de tips om mijn tanden van verdere tand-erosie te beschermen uit mijn hoofd. Maar moet ik gewoon leren leven met mijn boven gemiddeld gele tanden en met mijn mond dicht lachen? Of kan ik op lange termijn met bepaalde methodes mijn tanden een paar tinten lichter krijgen? Ik heb het niet over enge onnatuurlijke witte Amerikaanse tanden, maar een paar tinten lichter zou mij al heel blij maken!

Ik hoor graag suggesties en alvast bedankt!

Groetjes Carlijn
Spiegeltje

Beginnende tanderosie is niet zo gemakkelijk vast te stellen. Ik zou niet bij voorbaat uitsluiten dat de mondhygiëniste een onjuiste diagnose heeft gesteld, mede ook gezien uw voedingspatroon dat niet past bij tanderosie. Bovendien heeft uw tandarts er nooit wat over opgemerkt. Dat zegt overigens niet alles. Raadpleeg uw tandarts nog eens zodat hij er nog eens heel goed naar kan kijken alvorens definitief de diagnose wordt gesteld. In dat positieve geval zal ook de oorzaak moeten worden opgespoord en weggenomen.

Bij tanderosie is bleken in het algemeen af te raden. Uw mondhygiëniste heeft gelijk. Als sprake is van beginnende erosie, maar overal nog voldoende glazuur aanwezig is bestaan misschien toch nog mogelijkheden. De bleekmiddelen tasten gezond glazuur niet aan. Als (plaatselijk) sprake is van een heel dunne laag glazuur of zelfs ontbrekend glazuur is bleken af te raden.

Mocht bleken inderdaad af te raden zijn, dan ken ik verder geen eenvoudige mogelijkheden om enkele tinten wittere tanden te krijgen. Met zogeheten whitening tandpasta's gaat dat bijvoorbeeld niet lukken.Dan kom je uit op zwaardere middelen zoals (composiet)facings. De vraag is dan of u dat er voor over heeft, gelet op de kosten en/of onomkeerbare verwijdering van gezond tandweefsel om indirecte facings aan te kunnen brengen.
di, 08/24/2010 - 22:50 Permalink
bishoujo2004

Beste Spiegeltje,

Bedankt voor je snelle reply. Ik ben net een week geleden naar de tandarts geweest. Hij vertelde me nog, dat ik maar blij mag zijn met zo'n goed gebit en nog nooit gaatjes gehad! Dus ik was inderdaad verrast! De mondhygiëniste legde ook de nadruk dat de tand-erosie voornamelijk bij mijn voortanden plaatsvond, maar dat zijn juist de minder gele tanden van mijn gebit, vergeleken met mijn hoektanden (die dan weer geen tand-erosie hebben). Ik weet het zelf ook niet meer, de ene dag heb je een gezond gebit en de andere dag is het een tijd bom! Ik ga mijn tandarts raadplegen bij mijn volgende afspraak.

Groetjes Carlijn
wo, 08/25/2010 - 00:02 Permalink
Spiegeltje

Zure oprispingen kunnen i.d.d. ook tanderosie veroorzaken. Ook als het incidenteel voorkomt al. Dat komt door de zeer lage pH van maagzuur waardoor de erosie - per zuurstoot - veel sneller verloopt dan bijvoorbeeld door citrusvruchten of sappen daarvan. Nogmaals: als sprake is van schade aan uw gebit (door erosie of anderszins) moet de reden daarvoor worden opgespoord omdat aannemelelijk is dat het proces zonder maatregelen te treffen gewoon doorgaat. Misschien niet snel, maar de schade is irreversibel.
wo, 08/25/2010 - 10:05 Permalink