tandbreuk..

Author:
sven
Posted:
wo, 09/24/2003 - 13:54
Hallo, ik heb een auto ongeluk gehad en heb daardoor 2 voortanden kapot gehad, 1 lag eruit en is gespalkt en de ander is tot aan de wortel afgebroken en is afgeslepen maar de wortel is wel blijven zitten. nu zijn mijn tanden weer opgebouwd met composiet en die andere met een stift en composiet, maar nu verkleurd de tand vrij snel en kan je vrij duidelijk een aanzetting van de aanhechting van composiet zien er er zit ook nog een scheurtje in het glazuur... hoe krijg je dit weer mooi egaal en dezelfde kleur als mijn andere tanden? En hoelang blijft het goed...ik heb niet het idee dat het erg sterk is namelijk. Kan iemand mij dit vertellen???
natascha31

Hoi Sven,

Hoe lang is het geleden dat je tanden weer gemaakt zijn? En welke tand verkleurt er? Je hebt het over een scheurtje in het glazuur, dus ik denk dat je je "echte" tand bedoelt. Ik kan je eigenlijk pas verder antwoorden als ik het hierboven genoemde weet. Groetjes, Natascha
wo, 09/24/2003 - 16:02 Permalink
sven

Klopt van die tand waar een scheurtje in het glazuur zit is nog voor 3/4 echte tand en die andere is helemaal opnieuw gemaakt, en dat is nou zo`n 6 weken terug.
wo, 09/24/2003 - 17:12 Permalink
de digitale tandarts

Je zult mogelijk eerst even moeten afwachten of de teruggeplaatste tand niet door het lichaam wordt afgestoten.

Je zult waarschijnlijk 6 maanden moeten wachten hiervoor, maar zo'n tand kan ook na enkele jaren pas problemen gaan geven.

De afgebroken tand kan je laten restaureren met een porseleinen kroon met stift, zie voor meer info:

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=212&forum=8

Op de tand die voor drie/kwart is gevroken kan het missende deel met een witte vulling worden aangeplakt (hoekopbouw) of is een porseleine facing mogelijk mooier zodat allebei de voortanden dezelfde kleur porselein krijgen.

Maar ik denk dat het vorlopig dus afwachten is en daarna goed met je tandarts de verschillende mogelijkheden bespreken.

Sterkte!
wo, 09/24/2003 - 17:31 Permalink
sven

okee.. maar is het dan ook mogelijk om op korte termijn porcelijnen facings te laten zetten over beide tanden, ook al zijn ze van composiet of gedeeltelijk van composiet?..en heeft bleken zin op dit materiaal?
wo, 09/24/2003 - 17:37 Permalink
de digitale tandarts

als een tand helemaal van composiet is dan kan je daar beter geen porseleine facing over plaatsen, een kroon is dan een logischer...mischien dat er alvast een noodkroon gemaakr kan worden door de technieker

Composiet is plactic en bleekt niet...je vind de situatie nu niet fraai genoeg om een half jaar mee rond te lopen begrijp ik hieruit?


[ Dit Bericht is bewerkt door: Incisor op 2003-09-24 17:55 ]
wo, 09/24/2003 - 17:43 Permalink
natascha31

Hoi Sven,

composiet kan je niet bleken. De eigen tand die er helemaal uit was, is die aan de andere tanden gespalkt met de wortel er nog aan of heeft de tandarts de wortel eraf geslepen? Als je het echt helemaal netjes wilt doen zou ik denk ik kiezen voor een kroon met stift. Wat verkleurd is kan je ook weer op de goede kleur brengen door een nieuwe composiet vulling te nemen, maar ook die zal weer verkleuren door thee, koffie, wijn enz.
do, 09/25/2003 - 15:01 Permalink
sven

De beide wortels zijn behouden gebleven Natascha, ik heb dus 2 wortelkanaal behandelingen gehad en in 1 tand ( die dus helemaal tot aan de wortel was afgebroken) een stift gekregen en is verder opgebouwd met composiet. Beide tanden zijn 5 weken gespalkt geweest.

Verkleuren porcelijnen facings en/of kronen eigenlijk ook zoals dat bij composiet het geval is?
vr, 09/26/2003 - 00:33 Permalink
natascha31

facings en kronen verkleuren niet. Wat adviseerd je tandarts eigenlijk? Het is voor mij soms heel moeilijk om goed advies te geven als ik de situatie niet helemaal ken. Nou weet ik natuurlijk ook niet alles, maar ik doe mijn best!
ma, 09/29/2003 - 13:53 Permalink
sven

mijn tandarts wil eerst nog 3 maanden wachten, omdat hij eraan twijfeld of de wortels het houden ( het heeft namelijk 12 uur geduurd voordat ze zijn gespalkt, en dat had geloof ik binnen een uur gemoeten voor het beste resultaat om de wortels gezond te houden). En daarna wil hij kijken of het sterk genoeg is voor kronen en/of porcelijnen facings...moet dus maar ff geduld hebben denk ik Natascha.
ma, 09/29/2003 - 14:56 Permalink