tand afgeslepen voor facing, raar gevoel?

Author:
Sunbeam
Posted:
do, 05/18/2006 - 16:26
Gister ben ik naar de tandarts geweest voor de eerst fase van een facing die ik op een hoektand krijg. Ik werd verdoofd en er werd wat afgeslepen e.d. Over 2 weken komt er dus een porseleinen schildje op. Het rare is dat ik nu een hele gevoelige tand heb! het waaide net en telkens als ik wilde lachen kon ik wel door de grond zakken! ook als ik na het poetsen m'n mond spoel met koud water lopen de rillingen door m'n lijf! Is dit normaal? of moet ik mijn tandarts even inlichten hierover?
En wordt je trouwens weer verdoofd als de facing wordt gesplaatst?
katje

Hoi,

Het is heel normaal dat je tand dan gevoelig is. Dat had ik ook toen ze de voortanden geslepen hadden. Zelfs nu (2maand) later heb ik nóg gevoelige tanden. Schijnt normaal te zijn. En ik werd wel weer verdoofd bij het plaatsen van de facings. Vond ik toch fijner. Helemaal als je tand nu gevoelig is, zou ik dat zeker doen.
do, 05/18/2006 - 19:23 Permalink
Sunbeam

wat houd zo'n noodvoorziening in?
ik heb het idee dat mijn tand nu echt blootligt en gevoelig is voor alles. Ik drink nu bijna niks meer omdat het echt een rotgevoel geeft. eten daarentegen niet.
do, 05/18/2006 - 20:50 Permalink
robinson

Van te voren wordt een set-up gemaakt, hiervan wordt een model gemaakt. Op dit model maakt de technieker een plastic plaatje wat precies over de tanden past, wanneer de tanden nu afgeslepen zijn wordt dit doorzichtige plaatje gevuld met een composiet in de kleur van de naastgelegen tanden, vervolgens uitgehard, afgewerkt en geplaatst op het beslepen element.
Patiënten zonder noodvoorzieningen naar huis laten gaan... :roll:
"diepe zucht".
Wanneer in onze dienst zoiets voorkomt bel ik de desbetreffende tandarts en vraag hem alsnog de patiënt goed te verzorgen.
Is in mijn ogen een grote kunstfout.
do, 05/18/2006 - 21:13 Permalink
katje

Bij mij zijn ook eerst noodvoorzieningen geplaatst. Is ook niet echt alles, maar beter dan met die stompjes rondlopen. Echter, nu de echte porseleinen facings geplaatst zijn, zijn mijn voortanden nóg steeds gevoelig. Ik kan bijvoorbeeld nog niet echt in een hard pistoletje bijten. Ik denk ook dat dit tijd nodig heeft. Maar het was wel fijner geweest als ik dit op voorhand wist. Ik ben er erg blij mee, maar het is niet niks en vaak wordt dat onderschat.
vr, 05/19/2006 - 16:32 Permalink
antoinette

Late reactie nog van mij, maar ook ik ging naar huis met 2 voortanden als stompjes, als voorbehandeling op de facings.

Ik was secretaresse van een advocaat en ik ging even tussen door mijn werk om het te laten doen. Ik dacht ohh dat gaat in 1 behandeling helemaal mooi worden...dus niet ;-(

Ik kwam huilend bij mijn baas terug...want hoe moest ik nu clienten te woord staan met die stomme stompies....En zo heb ik dus een week moeten lopen, wat voelde ik me ellendig zeg. Mijn baas vond het geen ramp en kon dr wel om lachen, en zo heb ik gewoon door moeten werken en clienten moeten ontvangen zonder vriendelijke lach ;-)

Heel goed Robinson dat jullie zo niet werken!
ma, 06/19/2006 - 23:04 Permalink
Sunbeam

uiteindelijk heeft mijn tandarts een noodvoorziening geplaatst maar die was er dezelfde dag nog vanaf. hij had al gezegd dat ie niet echt stevig zat. Ik had ook nogeens "geluk" dat het äfhapsel"niet goed gelukt was waardoor ik terug mocht komen en nog langer moest wachten. Ik voelde vooral dat ik leefde toen ik een dagje naar walibi world ging :S
Ik heb nu een weekje m'n tand en ben er erg blij mee, soms nog iets gevoelig maar lijkt minder te worden. Krijg nu wel de neiging om de rest ook te laten doen :)
ma, 06/19/2006 - 23:40 Permalink
Jesse

Jeetje wat een drama's lees ik hier allemaal over facings!
En een tandarts die je 1 week lang met afgeslepen tandjes laat rondlopen :o
Dat kan toch echt niet! Ik zou echt niet met zo'n stompjes de deur uitgaan hoor.

Ik heb best een redelijk positief bericht over mijn facings allereerst heb ik 1 facings laten plaatsen bovenin mijn voortanden, ik vond 1 van mijn voortanden ietsje scheef en ja vaak gekeken naar "make me beautiful" en dan denk je al vlug ooohhh aaaah dat wil ik ook :lol:
Dus zo gezegd zo gedaan ik had uiteraard wel eerst de nodige info gezocht en een betroubare tandarst natuurlijk!
En het resultaat PRACHTIG!!!! Echt super ze zijn recht en ontzettend mooi en ik heb geen moment last gehad van gevoeligheid of pijn nikkes nakkes nada super!!


MAAAAAAAARRR..........
Toen had ik natuurlijk de smaak te pakken en besloot mijn scheve ondertanden eens aan te pakken want 2 mooie voortanden is geweldig en dan wil je beneden natuurlijk ook perfectie.
Dus ikke weer terug naar diezelfde tandarts, een vakman in mijn ogen maar een gigantische lompe en chaotische hark :-?
Goed we kwamen samen tot het besluit dat het 4 facings zouden worden omdat eentje heel scheef en naar achter stond was hij van mening dat het gewoon mooier zou zijn. Oke ik tast wel weer in mijn buideltje......
Mijn ondertanden waren voorheen al gevoelig omdat het tandvlees daar een stuk terug getrokken was.
Maar toen ik daar in die stoel lag en hij begon te slijpen IEEEEEJJJ
Ik dacht dat ik gek werd wat een helse pijn....6 spuitjes later ging het enigzins beter en uiteindelijk na anderhalf uur kreeg ik de noodvoorzieningen erop en kon ik naar huis voor een weekje.
Die tijdelijke composiet is wel rotzooi en verkleurt snel maar alles beter natuurlijk dan 1 week voor gek lopen met stompjes ( onbegrijpelijk )

Oke weekje later terug dan die composiet eraf pffffffff met een hamertje das eng maar goed eng is nog niks, maar de pijn!!!!
Ik hield het niet uit en mijn tandarts de beul wilde liever niet verdoven!!!!
Ik zeg doe toch maar want dit trek ik niet hoor!!
Na 2 spuitjes alleen een dikke lip maar de pijn bleef aanhouden.
Ik heb daar in die stoel gelegen terwijl hij die tanden aan het preperen was voor de hechting blijkbaar? Nou echt te creperen van de pijn...........zulke pijn heb ik nog nooit van mijn leven gevoeld een HEL.
Nu begrijp ik denk ik waarom dat blootliggend tandvlees.
De tandarts was op een gegeven moment ook nog bot en begon te mopperen dat ik moest blijven liggen. Maar ondertussen verging ik wel mooi van de pijn de tranen biggelden over mijn wangen en ik kon niks niet slikken niet schreeuwen niks. Had m willen killen de vuile bruut :x
Ongelooflijk die tanden waren zoooooooo gevoelig.
Maar mijnheer de tandarts vond een spuitje dus blijkbaar geen optie.
dacht verdomme waarom verdoof je niet gewoon mijn zenuwen dan blijf ik ook rustig liggen?
Goed lang verhaal...........na 2 uur zaten de 4 facings erop.
Een hele verbetring natuurrlijk maar toch ben ik nog niet helmaal tevreden 3 tanden zijn nl. redelijk lang tot aan de wortel en een facing is korter met gevolg dat je nu 3 tanden ziet ( mooi) maar bij eentje zie je tandvlees die is naar mijn idee gewoon te kort.
Denk dat ik voor opvuling voor composiet kies zodat je bij die tand ook gewoon geen tandvlees ziet.
Bedoel heb diep in de buidel moeten tasten en verwacht dan ook perfectie dacht ik zo.
Verder waren ze de eerste daagjes wat gevoelig maar moet zeggen dat het steeds beter wordt.
Moet er niet aan denken dat ik ook nog eens na een pijnlijke behandeling moet blijven lopen met gevoelige tanden!

Dus tsja wie facings wil
Kies een goede tandarts laat je niet naar huis sturen met stompjes en vraag alles wat je weten wil zodat je later niet voor verassingen komt te staan. Tis jouw gebit en jouw geld dus doen!!!


:smt001

snoep verstandig eet een appel!
wo, 07/05/2006 - 00:09 Permalink