stukje van voortand

Author:
ekko
Posted:
di, 12/05/2006 - 18:13
Beste Tandartsen,

Een aantal jaren geleden ben ik op mijn voortanden gevallen....wam...stuk van één van mijn voortanden eraf. Natuurlijk ben ik toen op de tandarts afgegaan. Hij heeft er toen een stukje aangezet, erg geweldig zag het er niet uit, maar ik zou een beugel etc. Na een tijdje kwam ik bij de ortho, toen die dit zagen vonden ze dit niet netjes gedaan! Maar een ortho is een tandarts niet... De tandarts heeft toen het stukje nog een keer wat opgekalafaterd, maar super was het niet. Toen kreeg ik een beugel, is de desbetreffende voortand iets omlaag getrokken om het plak-stukje te kunnen verkleinen. Toen mijn beugel eraf was was het stukje aan de tand weer een doorn in het oog van de ortho.

De tandarts had op een eerder moment gezegd: later als ik wat ouder zal zijn dan zal hij er wel een nette kroon of stifttand opzetten. Oké, ik weer voor controle naar de ortho, verhaal uitgelegd. 'Een kroon? Dat absoluut niet!' was toen de reactie. Ik heb toen een briefje voor de tandarts meegekregen dat hij nog één kans zou krijgen om de opbouw van de tand te vernieuwen. Maandag voor controle. Deel van het stukje is er afgehaald en er is een nieuw stukje aangeplakt dat van de tint voor tandstukjes A2 is, zo zei hij. A1 had hij niet in huis, en werd eigenlijk zo goed als niet gebruikt. Mmmmmm, het was wel beter, nog niet helemaal. Mijn moeder heeft er ook uitgebreid bovengehangen en steeds gezegd dat ze nog niet helemaal tevreden was. Hij zei dat A1 té licht zou zijn en dan het geheel al helemaal niet zou kloppen. De tand zelf zou al wat verkleurd zijn en de kleur van de tand verschilt ook op wat plekken.

Hij zei, als we echt het gewilde resultaat zouden willen hebben er een facing gerealiseerd moeten worden, maar zei hij dat is weer een wat ander verhaal en dan zouden we praten over kosten van €550,-. Toch weer een ander verhaal als een kroon.... of stifttand. Hij heeft ook nog een begroting mee gegeven, zodat we konden vragen of de verzekering het vergoed, doet ie wel, ik ben onder de 18, dat is het probleem niet. Maar nou weet ik het echt niet meer? Een kroon, A1 of een facing..... Bijgaande een foto, niet heel erg duidelijk...maar wie weet.

Alvast bedankt!
mecánico para …

probleem is vaak dat de hoek die eraanzit de donkere achtergrond meekrijgt van de mond. de composiet, of dat nu A1 oA2 is is domweg te lichtdoorlatend. dan kan de kleur wel kloppen maar de resultaten zijn minder. In zo'n geval is het aanbrengen van twee lagen composiet, beide A2 maar de ene in dentine tint A2 en de ander, er bovenop in glazuur tint A2. Dan maskeer je de donkere achterzijde. Maar het vergt wat artistiek inzicht en de wens dat ook tot uitvoer te brengen. Vandaar de veneer/kroon. Daar bakt de technieker de tarnsparante en minder transparante delen over en aan elkaar.

Lastig? jazeker.........maar niet onmogelijk

succes joh
vr, 12/08/2006 - 19:28 Permalink