spleetje tussen mijn voortanden

Author:
diesel
Posted:
wo, 12/03/2003 - 21:16
hey,
ik had een vraagje ,
ik zit er over na te denken om m'n spleetje tussen m'n voortanden te laten opvullen .
nou had ik er een paar vraagjes over.
hoe gaat dat in werking ??
is zoiets duur ??
wordt het vergoed door het oz ??
doet zoiets pijn ??
en hoe lang heb je er plezier van ??
ik hoop snel reactie te krijgen ..
alvast bedankt.
natascha31

Je kan het spleetje (diasteem) op laten vullen met composiet. Ik weet niet hoe groot het diasteem is, maar het is niet zo mooi als je dan twee hele brede voortanden krijgt. Zfds vergoedt dit wel, maar hoeveel hangt af van hoe je verzekerd bent.
do, 12/04/2003 - 15:35 Permalink
de digitale tandarts

Een veel gestelde vraag. Enige tijd geleden gaf ik het volgende antwoord op een dergelijke vraag:

Een spleetje kan er ook mooi en natuurlijk uit zien!

Mocht je het spleetje willen dichten dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Het nemen van een beugel om de tanden naar elkaar toe te trekken is vaak een goede oplossing hiervoor. Een (tandarts-)orthodontist moet dan wel eerst bekijken of de vorm van de tanden en (de ruimte in) de kaak het wel mogelijk maken om deze ruimte te sluiten. Een bijkomend voordeel is dat de tanden niet breder gemaakt hoeven te worden om het gat te sluiten wat mogelijk cosmetisch fraaier is.

Een andere mogelijkheid is het opvullen van de ruimte met witte vulling of porseleinen facings/kronen. Let wel op dat je tanden dan breder worden; of dit geen onnatuurlijk gezicht zou worden, moet je vooraf goed controleren.

Het voordeel is wel dat deze behandelingstijd een stuk korter is dan die van een beugel. Het nadeel is dat na een aantal jaar verkleuringen langs of van de opgevulde delen kunnen ontstaan. Vervangen is natuurlijk dan mogelijk.

Mochten de tanden door het opvullen van het spleetje onnatuurlijk breed worden, dan is correctie d.m.v. een beugel fraaier. Of je zou door het gedeeltelijk opvullen het spleetje kleiner kunnen maken.

De kosten van het opvullen van de spleetjes, afhankelijk van de techniek, kunnen varieren tussen een paar honderd euro tot +/- 1000 euro.

De kosten van een beugel, ook afhankelijk van de techniek, kunnen varieren tussen de 600 en +/- 2000 euro.

Probeer wel voor een techniek te kiezen waarbij zo min mogelijk aan je tanden geboord hoeft te worden, dus bij voorkeur geen kronen.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-12-04 16:23 ]
do, 12/04/2003 - 16:22 Permalink
Judith16

Ik heb zo'n beetje dezelfde vragen als Diesel...

Maar wanneer lijkt het net of je grote voortanden hebt. Is dat bij een grote diasteem of een kleinere?

Alvast bedankt!
vr, 12/05/2003 - 17:08 Permalink
de digitale tandarts

Hoe groter de ruimte tussen je voortanden (diasteem/spleetje) des te breder moeten de voortanden gemaakt worden om deze te sluiten.

Mocht het spleetje dus groot zijn dan moeten de tanden onnatuurlik breed gemaakt worden.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-12-06 15:05 ]
vr, 12/05/2003 - 17:52 Permalink
fengyun

Ik heb ook spleetje tussen mijn voortanden ik ben nu 19 en ik wil een beugel nemen maar de vraag is moeten er ook kiezen eruit getrokken worden??
En doet het veel pijn als er kiezen eruit getrokken worden??
En hoeveel gaat het ongeveer kosten??
do, 11/10/2005 - 23:20 Permalink
minique

Ik denk dat je dit het beste eens met je tandarts kunt bespreken en een afspraak kunt maken bij een orthodontist. Op die manier krijg je voor jou het meest toepasselijke antwoord over of het nodig is kiezen te laten trekken en over de kosten. Vaak is het handig om vooraf een lijstje te maken met alle vragen die je hebt.

Over je vraag of kiezen trekken pijn doet: dat wordt uiteraard goed verdoofd, de prik kan soms iets gevoelig zijn, maar soms voel je er nauwelijks iets van. Het trekken zelf kraakt wat en je kunt de druk je kaken voelen, maar het doet geen pijn door de verdoving. Na het trekken kun je wel wat napijn verwachten, alhoewel ik dat reuze vond meevallen. De kiezen ervoor/erachter kunnen dan ook een weekje of zo wat 'beurs' aanvoelen.

:smt006 Monique
vr, 11/11/2005 - 05:21 Permalink