Spleet tussen voortanden: facings of toch beugel...?

Author:
langstudeerder
Posted:
wo, 01/19/2011 - 12:11
Hallo allemaal,

Ik ben inmiddels 23 jaar en heb altijd een spleet gehad tussen mijn voorste snijtanden. In mijn jeugdjaren zou dit volgens mijn toenmalige tandarts bijtrekken. Dit is (volgens mij) in zekere mate wel gebeurd maar ik heb dus nog steeds een spleetje van ong. 2 á 3 mm tussen de voorste snijtanden. Ik heb met de webcam een foto van gemaakt waarop dit te zien is.
Ik heb ongeveer een half jaar geleden een orthodontist bezocht die mij heeft verteld dat een beugel alleen niet de oplossing zou zijn, omdat; (a) de tanden na verloop van tijd weer zouden verschuiven en ik dus noodzakelijkerwijs een spalkje achter mijn voorste snijtanden zou moeten dragen. (b) Bovendien zou met de beugel de spleet in feite verplaatst worden naar de andere tanden, kortweg 'omdat er meer ruimte is dan tand'. Ook staat de rest van mijn gebit helemaal goed, d.w.z. de voortanden staan ook niet te ver naar voren of achter.

Deze orthodontist heeft mij toen gewezen op de mogelijkheid voor facings (al dan niet i.c.m. een beugel vooraf), maar heeft mij deze ook gelijk afgeraden vanwege het slijpen van de tanden dat er voor nodig is. Na heel wat gelezen te hebben weet in ik ieder geval zeker dat ik geen porseleinen facings wil waarbij er aan mijn tanden geslepen wordt. Echter, is er nog wat onduidelijkheid omtrent composietfacings.
Volgens mijn tandarts kan deze spleet namelijk opgevuld worden met composiet, en als dit niet bevalt omdat de tanden dan te groot lijken/worden, kan dit weer worden verwijderd. Dit klinkt goed, maar als ik dan toch iets hieraan wil doen dan wil ik dit ook graag gelijk goed doen. Ik heb op dit forum al een aantal gevallen gezien waarbij met een beugel heel wat is bereikt.

Is het voor mij misschien daarom niet beter om een keer bij een andere orthodontist langs te gaan om te kijken wat die ervan vindt?
Als facings dan toch nodig zouden zijn om de spleetjes weg te werken, is het dan handiger om eerst een beugel te dragen (indien mogelijk)? Het lijkt me dat hierdoor het composiet over meerdere tanden verdeeld kan worden en dus de tanden minder groot zullen worden.
Is er iemand die ervaring heeft met deze laatste methode? Zullen de tanden dan nog steeds (willen) verschuiven? Zo ja, wat voor complicaties levert dit op?

Groeten,
Langstudeerder
Attach
Romy32

Heb je dit topic al gelezen?

Als het bij deze persoon met een beugel gaat lukken, moet het bij jou helemaal te doen zijn, lijkt mij.

Ik heb ongeveer een half jaar geleden een orthodontist bezocht die mij heeft verteld dat een beugel alleen niet de oplossing zou zijn, omdat; (a) de tanden na verloop van tijd weer zouden verschuiven en ik dus noodzakelijkerwijs een spalkje achter mijn voorste snijtanden zou moeten dragen.

Dit is in principe na een beugel altijd het geval. Tegenwoordig krijgt iedereen een spalkje, retentiebeugel of zelfs beide.

(b) Bovendien zou met de beugel de spleet in feite verplaatst worden naar de andere tanden, kortweg 'omdat er meer ruimte is dan tand'.

Klinkt wel logisch ja. Maar je andere tanden kunnen toch ook iets verplaatst worden? Als je het genoeg tijd geeft, zou dat toch moeten lukken?
vr, 01/21/2011 - 21:31 Permalink
BJN

Met een beugel wordt dit nooit stabiel. Dus altijd en voor eeuwig een spalkje en retainer dragen. Neem dat maar aan van deze beugelspecialist..

Uitbouwen met composiet kan (en durft) niet elke tandarts. Maar kan wel degelijk heel mooi worden en wordt zeden te breed. Dat is een verkeerde inschatting van tandartsen die weinig dit soort behandelingen doen. Het oog ziet andere dingen dan meetbare verhoudingen.

Facings er overheen is niet nodig. Het kan gewoon al erg mooi worden met relatief niet-invasieve verbreding met composiet. Daarnaast is het met deze techniek aangebrachte materiaal restloos te verwijderen, en opnieuw aan te brengen als er veroudering optreed (± 6-10 jaar).

Uit ervaring: Het is niet een techniek die elke tandarts volledig in de vingers heeft... Kleur, en vormaanpassing vergt een speciaal bijna artistiek inzicht.
vr, 01/21/2011 - 22:54 Permalink
langstudeerder

Dat topic was voor mij ook aanleiding om te denken, 'dat moet bij mij toch ook lukken', maar goed kennelijk ligt het dus was gecompliceerder. Je was dus in ieder geval niet de enige Romy ;)

Het is fijn dat dit voor mij nu duidelijk is. Zoals ik in mijn eerste post had geschreven (toch?), zie ik het dragen van een spalkje (of retainer, of beide?) niet zitten. Ik heb ook begrepen dat dit lastig kan zijn met het flossen.

Al met al lijkt het verbreden met composiet (waar het eigenlijk de hele tijd over ging, sorry voor het erbij halen van facings.. verschil was me niet helemaal duidelijk) een betere oplossing in mijn geval. Mijn tandarts durft dit wel, of hij het ook goed kan is een tweede. Ik zal hier morgen even naar informeren en ook naar de kosten.

Mocht iemand hier goede ervaringen hebben met deze ingreep of een soortgelijke ingreep bij een tandarts in Amsterdam, dan hoor ik dat graag uitsluitend via de PM.

probleem is wel een beetje de asrichting van beide centralen.

Ik geloof niet dat ik helemaal begrijp wat dit betekent :smt017 . Dat de middelste snijtanden licht scheef uit elkaar staan? En hoe is dit problematisch?
Op de foto wellicht niet helemaal duidelijk, maar de centralen en de tanden ernaast liggen vrijwel op één lijn/boog. De twee rechter snijtanden op de foto, lijken niet helemaal goed op elkaar aan te sluiten, maar dit is miniem. De centralen staan t.o.v. elkaar op een lijn, maar lopen wel licht scheef van elkaar af.


Bedankt voor alle reacties :D ,

Ik zal jullie op de hoogte blijven houden.
zo, 01/23/2011 - 11:05 Permalink
206300

Ik heb zelf een groot probleem, letterlijk
tussen mijn voortanden zit een gat waar nog een voortand tussen zou passen.
Het is heel lelijk, maar ik kan het niet oplossen. Ik kan geen beugel nemen omdat mijn ouders er geen geld voor
hebben en onze verzekering het niet meer vergoed. Een paar jaar geleden was ik begonnen met een beugel, maar om medische redenen moest die verwijderd worden. Nu vergoed de verzekering het niet meer omdat ze zeggen dat ze het toen al gedaan hebben. Ook heb ik dan gezocht naar dingen als facings e.d. maar het gat is gewoon te groot om dit met facings op te lossen en het is slecht voor je tanden.
Wat kan ik nu nog doen?? Ik ben 18 jaar en voel me er heel onzeker door.
ma, 09/12/2011 - 12:53 Permalink
jimbo117

Ik heb exact hetzelfde probleem;) Nou ja 'probleem' is een groot woord.Nooit echt last van gehad,maar een grote spleet tussen je voortanden is niet altijd even fijn als je leuk wilt lachen voor de camera. Als kind viel het niet op,en op de middelbare school was het nog niet zo'n grote spleet..nu kankan er ook een tand tussen :o dus suggesties zijn welkom!
zo, 05/04/2014 - 11:30 Permalink