Slijtage en erosieproblemen

Author:
sirmike
Posted:
zo, 04/15/2012 - 10:28
Beste bezoekers en mensen met de nodige kennis.

Ik wil graag weten hoe ik er voor kan zorgen dat mijn achteruitgaande gebit weer een beetje dragelijk word.
Ik heb een beduidend minder wit gebit dan ik wil, en dit is de afgelopen jaren erger geworden. Waarschijnlijk door de koffie die ik drink, of andere dingen die binnenkomen. Ik ben geen roker en ook geen alcoholdrinker.
Ik heb vorig jaar mijn tanden laten bleken bij de tandarts wat niet echt een verschil heeft opgeleverd. Je kan zeggen weggegooid geld(300 euro)
Tot op heden zijn mijn tanden gewoon voor mijn doen vies geel, in ieder geval niet stralend. Ik wil gewoon een lach hebben die opvalt, maar ik kwam vorige keer bij de mondhygiëne afdeling van de tandarts en die schrok ook een beetje, van het smaller worden van mijn tanden. Ze maakte de opmerking "dat het lijkt alsof ik geen boventanden heb als ik praat of lach'. Wat waarschijnlijk zo is.
Mijn tanden zijn geel, lijden helaas aan erosie wat mijn tandarts heeft geconstateerd en deze heeft mij aangeraden om Sensodyne pro glazur te gebruiken.
Hier poets ik vanaf heden mee. Ik heb nog geen last van de erosie die mijn tanden hebben. Ik kan nog makkelijk koude dingen eten en warme maar het is wel een kwestie dat ik vooral de zuren laat staan.
I
Wat kan een oplossing zijn om de voortanden weer dragelijk te maken. Lachen heeft geen zin want de voortanden lijken bijna weg.
De tandarts denkt dat ik tandenknarst, maar ik doe al vanaf jeugds af aan aan nagelbijten. Misschien is dit een oorzaak?
Moet ik denken aan kronen? Brug?

Ik ken helaas op de een of andere manier geen foto's plaatsen in deze topic, dan geeft hij een foutmelding in rode letters. Daarom heb ik ze extern upgelod

http://img704.imageshack.us/i/tanden3.png/
http://img840.imageshack.us/i/tanden1.png/
http://img687.imageshack.us/i/tanden2.png/
Ik hoop op reacties!
fransaki

Met nagelbijten maak je heel veel kapot, ook composiet restauraties die op de voortanden geplakt worden en is ook niet goed voor je kaakgewricht. In "gevallen" als dit laat ik eerst studiemodellen maken en met het laboratorium bespreek ik de mogelijkheid tot het maken van een 'Dahlplatform" . Komt er op neer dat de slijtage aan de achterkant van de voortanden beplakt wordt met composiet, in dit geval zouden ze ook al 1-2mm verlengd worden. Als de kiezen dan iets zijn uitgegroeid na een maand of drie zou ik de buitenkant voorzien van composiet zodat je de kleur en vorm definitief kan krijgen zoals je wilt. Kosten ongeveer 120€ techniekkosten, 6x E131 en later 6x E151. Bleken zou ik niet doen in dit geval, en was er ook niet aan begonnen, maar dat is een kwestie van goede diagnose en behandelplan stellen. Had je 300€ gescheeld.
zo, 04/15/2012 - 11:00 Permalink
sirmike

Hallo fransaki,

Dank je wel voor het antwoord.
Wat is precies een dergelijke Dahlplatform. Is dit vakjargon? Mijn tandarts had het over de 4 boven tanden en 4 onder tanden die kronen zouden moeten krijgen. Dat is natuurlijk een ongedane zaak omdat dit absoluut teveel kost.
Je hebt het over een verlenging van 1 a 2mm. Word dit geplaatst onder het al bestaand tandoppervlak?
Bent u ook een tandarts?
Met het lab maakt u studiemodellen. Betekent dat dat er meerdere varianten gemaakt worden?
Ik hoop hier uiteraard een definitieve oplossing te vinden, omdat ik geen vertrouwen heb in de tandarts waar ik bij zit. Er word alleen maar geroepen en niks gedaan. Bleken hielp niks, maar wat wil je met erosie.
Hoe kan ik dit voordelig maar effectief aanpakken?
zo, 04/15/2012 - 18:36 Permalink
fransaki



Dank je wel voor het antwoord. Graag gedaan!
Wat is precies een dergelijke Dahlplatform. Is dit vakjargon? Ja, hier is meer over te vinden onder andere artikel door Kya Wabeke (heeft heel veel ervaring met dahlplatform) http://www.springerlink.com/content/g66r8p6114196167/ alleen wat in dit voorbeeld in metaal is gegoten doen we tegenwoordig in composiet
Mijn tandarts had het over de 4 boven tanden en 4 onder tanden die kronen zouden moeten krijgen. Dat is natuurlijk een ongedane zaak omdat dit absoluut teveel kost. je moet wel goed weten wat je allemaal doet met je voortanden anders ga je het niet heelhonden denk ik
Je hebt het over een verlenging van 1 a 2mm. Word dit geplaatst onder het al bestaand tandoppervlak?je boventanden worden gewoon weer iets langer, waarschijnlijk zoals ze vroeger waren.
Bent u ook een tandarts? ja
Met het lab maakt u studiemodellen. Betekent dat dat er meerdere varianten gemaakt worden?nee, de modellen worden in een apparaat gezet waar de situatie in de mond wordt nagebootst en de gewenste situatie wordt bewerkstelligd
Ik hoop hier uiteraard een definitieve oplossing te vinden, omdat ik geen vertrouwen heb in de tandarts waar ik bij zit. Er word alleen maar geroepen en niks gedaan. Bleken hielp niks, maar wat wil je met erosie.
Hoe kan ik dit voordelig maar effectief aanpakken?tandarts zoeken die wat ervaring heeft met dit soort situaties, en anders laten verwijzen en anders weet deze wel een tandarts bij je in de buurt. https://verwijspraktijkkyawabeke.tandartsennet.nl/Default.asp?&HTTP…
zo, 04/15/2012 - 22:16 Permalink
sirmike

Of mijn tandarts dit soort ingrepen doet is de vraag. Ik weet niet onder welke noemer dit soort ingrepen valt. Estetisch neem ik aan.
Mijn tandarts heeft een mondhygieniste in dienst en een assistent, maar ik snap dat er hier een aardig kostenplaatje aan hangt. Omdat deze per instantie verschillen, van welk bedrag moet ik minimaal uitgaan als ik het moet laten behandelen zoals u voorschreef? 6x E131 6x E151?
di, 04/17/2012 - 19:57 Permalink
fransaki

Occlusieherstel en daar komt in dit geval ook een esthetisch deel bij omdat voortanden nou eenmaal in het zicht zitten.
Wat betreft kosten zou je bij mij komen op : 6x E131= 300€ en daarna 6x E151= 510€ . Daarbij komen nog techniekkosten voor het uitvoeren dahlconcept+ malletjes = ongeveer 120€.
di, 04/17/2012 - 22:10 Permalink
Workie

Occlusieherstel en daar komt in dit geval ook een esthetisch deel bij omdat voortanden nou eenmaal in het zicht zitten.
Wat betreft kosten zou je bij mij komen op : 6x E131= 300€ en daarna 6x E151= 510€ . Daarbij komen nog techniekkosten voor het uitvoeren dahlconcept+ malletjes = ongeveer 120€.
Vind ik erg meevallen die prijs. Dacht dat dit veel hoger zou zijn aangezien er naar mijn idee een hoop tijd in gaat zitten voor de tandarts.

Die malletjes maken wij tegenwoordig op het lab 'aan de lopende band'. Tanderosie begint toch wel een groot probleem te worden vrees ik.
do, 04/19/2012 - 18:04 Permalink