Sinds afgelopen donderdag 18 april een volledig kunstgebit en wat vragen

Author:
Kleurdraak
Posted:
zo, 04/21/2019 - 14:28
Ik hoop dat dit in het goede forumdeel staat.
Hallo allemaal, ik ben net aangemeld hier op deze 1e paasdag, omdat ik toch met wat vragen zit en het nu paasweekend is, erg lastige tijd gekozen om aan een kunstgebit te beginnen. Maar goed, na meer dan 30 jaar niet naar een tandarts geweest te zijn en alle vullingen er steeds meer uitvielen, nieuwe gaten her en der, kiezen afbrokkelen waardoor er nog slechts wortels overbleven enz werd het nu en keer tijd om er wat aan te laten doen. Ik heb me aangemeld bij de Narcosetandarts in Alphen a/d Rijn, en hele goede, je wordt er vriendelijk geholpen en alles gaat onder volledige narcose, omdat ik er helemaal niks van wilde horen of zien wat ze aan het doen waren. Heerlijk, nauwelijks napijn buiten dat het gebit wat drukpunten had. Hier is afgelopen vrijdag al gelijk iets aan gedaan bij de tandtechnicus. Er zit nog wel een paar kleine drukpuntjes, bijv met het indoen van het bovengebit wat aan de voorkant niet helemaal aansluit, omdat je dan anders en rare vooruitstekende mond krijg. Precies achter waar de steunplaat aan de voorkant begint, of hoe ze dat ook noemen, zit en punt waar het tegenaan drukt en heel pijnlijk is om overheen te schuiven, maar na een paar minuten trekt die pijn, gelukkig, weg.
Ondergebit zit rechts aan de binnenkant net onder/voor mijn tong een soort blaar, die nu gelukkig ook minder aan het worden is.
Afgelopen vrijdag weinig gegeten, smoothies, yoghurt met vruchtenpuree, pureersoep van de AH(wel wat af laten koelen) en naast veel water wat koffie(lauw) en thee(lauw).
Gisteren kon ik een klein blikje spercieboontjes wegwerken, ging langzaam, je moet voorzichtig zoeken naar je kiezen, maar ze zijn lekker zacht en ging prima. Gisteravond(zaterdag was dat) bij het avondeten een stukje gekookte koolvis geprobeerd. Dat was nog te stevig, kreeg de helft maar op, toen een bakje rijstepap en vruchtenmelk die ik zelf maak van vers fruit en havermelk erdoor blenderen.
Vanochtend daar het restant van samen met een geprakt hardgekookt ei en mayonaise. Dat was vreemd, leek wel rubber, maar ik kreeg het weg en nog een bakje rijstepap.
Vanmiddag een restantje van de pureersoep van vrijdag, koud is het ook lekker, samen met nog wat vruchtenmelk. Ik probeerde een stukje kipfilet broodbeleg te kauwen, nou dat gaat helemaal niet, leek wel elastiek, LOL!!
Straks komt mijn vader hierheen voor de pasen, ik maak voor hem en mijn man een overnschotel met prie, gehakt, puree en geraspte kaas erover. Ik hou een klein hoekje voor mezelf zonder de kaas en kijk even of dat gaat lukken. Ik maak de puree wat dunner en prak er een blikje peentjes door(de inhoud natuurlijk) en maak als toetje eierkoek met vla erover,. dis gaan al vroeg de koelkast in zodat de vla er goed in kan trekken, lukt het niet dna lust mijn vader het wel en neem ik zo nog wat vla in een schaaltje.
Vandaag wel voor het eerst alleen vanochtend pijnstiller genomen en alleen vanochtend na het plaatsen van mijn gebit een icepack gebruikt. Ik ben alleen mezelf een beetje moe, niet meer zo moe dat ik zoals de afgelopen 3 dagen op bed moet gaan liggen, maar alles gaat nog langzaam.

Maar nu mijn vragen, want er zijn veel tegenstrijdigheden op internet en wat de tandarts en tandtechnicus vertellen.
-Als eerste heb ik wel vanaf vrijdag mijn gebit uit bij het slapen, dan gaat ie wel moeilijk in 's ochtends, vanochtend al beter dan gister, ik pak dan even een icepack om het daarna wat te koelen. Maar ik wordt 's ochtends wakker met een redleijk droge mond, maar vooral mijn tandvlees boven aan de voorkant lijkt dan heel droog aan te voelen. Is dat normaal?
-Wat ik ook heb is dat het lijkt of er uit de bovenkaak op de plek waar bij de bovenprothese geen rand ervoor zit (de tanden zitten dus eigenlijk net aan waar ze getrokken zijn) wat vuile troep af en toe komt, geen bloed echt, maar meer transparant, wel een gelig kleurtje. Ik heb geen pijn aan al die plekken waar de boel getrokken is en het blijft niet bloeden, alleen dat vuil een betje. Ik denk eerder dat het komt omdat het open is en aan de voorkant dan wat vuil uit mijn mond eruit komt. Wie heeft hier ervaring mee? Ik zal een foto van mijn prothese erbij doen, kun je zien waar het open is.
-Dan een vraag over vieze adem en smaak in je mond. Dat zou komen door etenstresten enz die op je tong en tandvlees achter kunnen blijven. Ik poets mijn tong en verhemelte heel voorzichtig, kan niet te ver naar achteren op mijn tong want dan ga ik kokhalzen, maar hoelang kan dit blijven duren? Het si vandaag wel al veel minder dan gisteren, maar toch.......
-Spoelen na elke maaltijd, ze zeggen er niet bij dat het ook moet als je koffie of thee op hebt, ben het vandaag voor de zekerheid toch maar na de koffie gaan doen, wat is het beste? Ook spoelen met lauw water of kan het gewoon koud? En als je met spoelen toch een keer een klein restje bloed mee ziet komen en het stopt gelijk weer, dus niet opnieuw, kan dat kwaad?
-Hoe bewaar je je gebit 's nachts? Mijn ouders deden het altijd in een bakje water en poetsten ze dan 's ochtends voor ze het indeden, wat ik dus automatisch ook gelijk doe, maar nu lees ik weer ergens dat je er geen laag water op moet zetten, maar ik zal het wel moeten afspoelen voor ik het in een bakje leg. Wat doen jullie?

Verder nog tips om te proberen te gaan eten? Ik denk dat ik vandeweek iets van gewoon schepijs neem zonder allerlei stukjes erin, ben al bijna 3 kilo afgevallen in die paar dgaen, is nei terg, er moet nog zeker 25 kilo af, dus dat is een goed teken, maar mag niet te hard gaan, LOL!! Er staan iig 2 potten van die pureersoep in de koelkast om morgen en of dinsdag/woensdag te nemen, heb sperciebonen in potjes staan, pap, yoghurt, vruchtenpuree om erdoor te doen. Vla zal ik ook wel overhouden vandaag. Maar verder nog ideetjes?
Attach
Kleurdraak

Als antwoord op door vV

Heerlijk, vanmiddag zijn alle knel en drukpunten weggehaald en mijn kiezen wat bijgeslepen zodat ze aan beide kanten normaal op elkaar komen. Ik heb lekker een banaan weg kunnen kauwen zonder pijn of gedoe dat ik het niet tussen mijn linkerkiezen voelt als het hapje bijna op is. Moest wel stukjes afbreken want afhappen gaat zeker nog niet, maar ik hoefde het niet meer te prakken.
Vanavond sperciebonen met tartaar proberen, bonen lukken wel, de tartaar is ff kijken. Paar aardappeltjes erbij, ik eet die niet graag, maar doe er toch een paar bij.
di, 04/23/2019 - 16:13 Permalink