Scheve tand, tand 11 scheef over tand 21(bovengebit)

Author:
E®win
Posted:
do, 03/25/2004 - 23:15
Hallo,
Aangezien mijn voortand(11) toch wel erg scheef staat, heb ik advies gevraagd aan mijn tandarts, en zij gaf aan dat een beugel de beste oplossing was.
Omdat ik meer wilde weten over een beugelbehandeling, ben ik naar de orthodontist gegaan voor een consult.
Hij vertelde dat er een onderkaak-operatie nodig was, en vervolgens een beugel, ivm de overbeet!?

Achteraf gezien snap ik eigenlijk niet waarom mijn onderkaak aangepast moet worden terwijl ik alleen 1 scheve (boven-) voortand recht wil hebben, de rest vind ik prima zo!

Wie kan mij vertellen wat te doen?
Kan mijn tandarts een beter oordeel geven dan de orthodontist?
En, zijn er andere oplossingen dan een beugel?

Die scheve tand zit mij behoorlijk dwars(!), dus ik hoop dat iemand mij kan helpen wat te doen, er moet tegenwoordig toch wel wat mogelijk zijn zonder te grote operaties?
Ricky

Het probleem is dat er meestal te weinig ruimte is om de tanden recht te zetten én passend in de rij. Dus moet de bovenkaak verbreed worden, maar dan past-ie niet meer op de onderkaak...en dus moet deze ook verbreed worden.
Soms is het trekken van enkele kiezen in de bovenkaak om ruimte te maken ook mogelijk, maar dat zal per situatie bekeken moeten worden door de orthodontist. Geef wel nadrukkelijk aan dat de rest van je "gebitsafwijking" jou niet stoort!
En soms is het mogelijk om met kronen of facings (porselein of composiet) de scheve stand als het ware te maskeren, maar ook hier geldt dat ruimtegebrek vaak een probleem is: rechte maar extreem smalle voortanden zijn ook niet mooi!!
Laat bij twijfel dan een proefopstelling (mock-up) op een gebitsmodel maken.
Groeten, Rick :smile:



[ Dit Bericht is bewerkt door: Ricky op 2004-03-26 12:44 ]
vr, 03/26/2004 - 12:38 Permalink
E®win

Hoi Rick,
Bedankt voor je heldere uitleg. Ik ben inmiddels bij de tandarts geweest, en zij gaat binnenkort een proefopstelling maken voor eventuele facings(kosten zón 120 euro/mock-up). Toch heb ik liever een beugel om daarmee mijn gezonde tanden te sparen, alleen had ik van de orthodontist te horen gekregen dat dit icm een onderkaak-operatie moet ivm de overbeet. Echter vind ik die overbeet nieteens zo erg, als ik goed naar mijn gebit kijk, raakt mijn ondergebit ook niet mijn gehemelte als mijn kiezen op elkaar staan, veel veranderen zal er dus waarschijnlijk niet?!
Is het slim om een second opinion te doen, of een andere orthodontist te laten kijken??

Wie weet raad, en naar wie kan ik 't beste gaan(Randstad)?


[ Dit Bericht is bewerkt door: E®win op 2004-03-29 23:37 ]
ma, 03/29/2004 - 23:35 Permalink