scheurtjes, barsten glazuur

Author:
richsercom
Posted:
za, 12/13/2003 - 10:53
Ik heb een vraag:
Waarom zijn scheurtjes, barsten in het glazuur geen zwakke plekken?
Kan het gerepareerd worden door een technicus?
Ik hoop dat iemand hier antwoorden op heeft.

Groetjes Richard.
richsercom

Weet de digitale tandarts een antwoordt?
Mijn tandarts zegt dat het geen zwakke plekken zijn, maar een paar maanden geleden brak er kies bij mij af en op dat moment was ik aan het eten en beet op het afgebroken kies waarbij er een stukje van mijn voortand afbrak, maar dan wel ik in het midden van mijn voortand, wel aan de zijkant. Er loopt een breuklijn van boven naar beneden en is alleen te zien in een bepaalde licht opval op de tand. Ik ben bang dat er meer zal afbreken omdat het misschien zwak is?

Ik hoop op een antwoordt.

Groeten Richard.
ma, 12/15/2003 - 20:41 Permalink
de digitale tandarts

Aangezien tanden en kiezen dag en nacht en jaar in jaar uit worden gebruikt, zijn barstjes eigenlijk onvermijdelijk.

Mogelijk dat een tand zonder sterker is dan een tand met barstjes. Barstjes komen echter veelvuldig voor en is ondoenlijk en waarschijnlijk zelfs onverstandig om bij elk barstje alarm te slaan.

Onder andere de lokatie, breedte en diepte van deze fractuurlijntjes spelen een grote rol.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/barstjes.jpg
Bij bovenstaande patient op hoge leeftijd zijn de centrale bovensnijtanden nog aanwezig, maar door jarenlang gebruik zijn er wel barstjes, verkleuringen en blootliggende tandhalzen aanwezig.
Maar naar alle waarschijnlijkheid zullen deze tanden de rest van haar leven nog meegaan; De barstjes zijn hier geen reden om een behandeling te starten.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/crackedtooth.jpg
Bij deze kies is de vulling na aanhoudende pijnklachten verwijderd en bleek er een barst door het midden te lopen. De kies zal nu behandeld moeten worden met een vulling/kroon die de twee helften bij elkaar houdt/omvat.

Zo zie je eigenlijk twee behandelstrategien bij een barst. Er zijn wel tandartsen die facings promoten bij gebarsten/versleten glazuur en er zijn ook onderzoeken bekend waarbij porseleinen facings tandversterkend werken.
Mocht er slechts minimaal geboord worden en met veel kundigheid de facings geplaatst dan is deze (dure) oplossing zeker mogelijk, maar in veel gevallen is niets doen ook zeker een verstandige beslissing.

Met vriendelijke groet.
ma, 12/15/2003 - 22:09 Permalink
richsercom

Bedankt voor ke reactie!
Maar kan het ook zijn dat het groeilijnen ook aanwezig is, dus ook verticaal?
Ik heb meerdere bartjes in mijn voortanden. Van de rechter zit maar 1 in het mideen van boven naar beneden. De linker zit er 1 in het midden van boven naar beneden en 1 horizontaal, aan de zijkant ook 1 van boven naar beneden, waar er een stukje uit is gevallen in het midden. De tandarts heeft hier niks aangedaan omdat hij zei dat het zeker nog 10 jaar blijft zitten.
Ik hoeft me eigen niet druk te maken over de bartjes. De tandarts heeft toen ook aan de achterant gekeken van de voortanden, vandaar dat ik denk dat de bartjes daar niet aanwezig is dus ook geen zwakke plekken vormen. Als ze afbreken dan is het wel goed te behandelen met vulling, als eerst mogelijke? Ik heb me zo vaak druk gemaakt over de barsten. Dus eigenlijk heeft iedereen last van barsten en scheurtjes?

groeten Richard.
di, 12/16/2003 - 18:28 Permalink
richsercom

Kan je eigenlijk het verschil zien tussen een groeilijn en een barst?
Door een barst zal een tand toch niet zomaar door midden breken? Er zal dan toch nog heel wat moeten gebeuren om ze te laten breken, bijvoorbeeld op je tanden vallen, op iets heel hards bijten?
Kan je met een rontgenfoto zijn hoe groot en hoe diep een barst is?
Hoe kom je eroverheen als je je een tijdje druk maakt over de barstjes? Ik zit er namelijk een hele tijd mee.

Ik hoop dat iemand hier iets op kan antwoorden.
Groeten Richard.

[ Dit Bericht is bewerkt door: richsercom op 2003-12-18 20:27 ]
do, 12/18/2003 - 20:16 Permalink
Ricky


Op 2003-12-18 20:16, schreef richsercom:
Hoe kom je eroverheen als je je een tijdje druk maakt over de barstjes? Ik zit er namelijk een hele tijd mee.

Ik hoop dat iemand hier iets op kan antwoorden.
Groeten Richard.


Probeer een beetje vertrouwen te hebben in je tandarts.
Zoals de digitale tandarts al zei: barstjes en scheurtjes in je glazuur zijn niet te vermijden. Iedereen krijgt er mee te maken en ze kunnen in normale omstandigheden geen kwaad!
Ik weet niet precies wat je met groeilijnen bedoelt.
Glazuurbarstjes/scheurtjes kun je meestal niet op de foto waarnemen, laat staan dat je kunt beoordelen hoe diep ze zijn!
Probeer je er geen zorgen over te maken!
Groeten, Rick :wink:

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ricky op 2003-12-18 20:40 ]
do, 12/18/2003 - 20:39 Permalink
richsercom

Ik probeerde al een hele tijd juist vertrouwen te nemen, vooral om de barstjes en het verhaal van mijn tandarts. Het is best moeilijk.
Met groeilijnen bedoeld de tandarts mee dat een tand (in de kinderjaren) groeid en ondertussen word gestopt en daarna weer verder gaat, krijg je ook een soort lijn in je tand. Hij vergeleek het met een boom met ringen die in de stam zitten, maar ja dat is wel een rare vergelijking vind ik.
Juist omdat die barsten in het midden van een tand bevind van boven naar beneden, dan maak je je wel een beetje onzeker, omdat als het een keer breekt, dat de tand zelf niet meer te redden is. Als het een klein stukje is, dan maakt het niet uit, omdat het dan toch makkelijk gevuld kan worden.
Je bedoelt dat onder normale omstandigheden een tand niet zal breken?
ik heb in zeker 5 voortanden barsten/scheurtjes gevonden, waarvan het meest veroorzaakt is door tandknarsen s`nachts, daar heb ik een splint voor genomen. In het verleden heb ik ook ongelukige dingen meegemaakt, waardoor een klap op mijn tanden kreeg. waaronder ook met voetballen een harde elleboogstoot! Ik ben nog jong, 24 jaar en nu al veel barsten. Ik ben juist bang dat ik met 10 jaar afgebrokkeld gebit overhou. Ik probeer hier overheen te komen, omdat het ook meer tussen mijn oren zit denk ik zelf. Bedankt voor het reageren!

Groeten Richard.
do, 12/18/2003 - 20:59 Permalink
richsercom

Ik heb een barst van links naar rechts van mijn voortand. Is dit wel een zwakke plek? Of is het bijna hetzelfde als van boven naar beneden?

groeten Richard.
P.S. fijne dagen nog en een gezond 2004!
zo, 12/28/2003 - 12:03 Permalink
elleen

hallo!

ik heb ook zo'n barstje in een voortand, ze ziet er niet gevaarlijk uit, maar is nogal opvallend. Zou een tandarts dit barstje kunnen bijslijpen zodat ze minder zichtbaar wordt?

dankjewel
zo, 10/23/2005 - 18:19 Permalink