Rooibosthee

Author:
Marleen123
Posted:
vr, 01/25/2008 - 20:59
Ik ben net bij de mondhygieniste geweest heb ontzetten veel last van aanslag op mijn tanden. Ik rook niet, drink geen koffie, maar ik drink wel sloten rooibosthee. Kan dit kwaad voor je tanden? Tast het het glazuur aan, en krijg je er aanslag van?
Spiegeltje

Rooibosthee (of "red bush thea") heeft een neutrale pH (rond de 7). Pas bij een pH van 5,5 of lager kan tanderosie optreden. Deze thee is dan ook niet schadelijk voor het tandglazuur.

Bron: ntvt

Door de tanden goed te poetsen en regelmatig de mondhygieniste te bezoeken kunt u uw tanden zo goed als vrij houden van aanslag.

N.B. IJsthee, óók rooibosijsthee, is wel schadelijk voor het glazuur bij overmatig gebruik.
vr, 01/25/2008 - 22:00 Permalink
Lieneke

Rooibosthee geeft ontzettende aanslag. Ik had laatst een patient waarvan ik zweeeerde dat hij rookte omdat de aanslag precies op rokersaanslag leek. Het was ontzettend veel en erg donkerbruin. Het bleek dat hij veel rooibosthee dronk en dit ook enkele minuten liet trekken.
Ik ben bij andere patienten gaan navragen die ook zoveel aanslag hadden, welke thee ze dronken. En jewel.....
za, 01/26/2008 - 12:39 Permalink
Marleen123

Oh echt waar? Jeetje ik baal er wel van dit te horen. Het is zo goed voor je gezondheid en ik ben er echt verslaafd aan. Scheelt het als ik het iets af laat koelen en het met een rietje drink. Dit heb ik al een tijdje moeten doen wegens een abces op mijn lip en dat ging prima. Zo raakt de thee je tanden minder natuurlijk.
za, 01/26/2008 - 13:29 Permalink
Spiegeltje

In principe zou ik zeggen dat - als je tanden goed glad zijn - aanslag altijd is te verwijderen, eventueel door wat langer en beter te poetsen. Als er plaatselijk op den duur toch aanslag zichtbaar wordt kan de mondhygieniste dit wel opknappen. Lieneke heeft daar natuurlijk meer kijk op en ervaring mee duis als die zegt dat het niet te vermijden is leg ik me daar bij neer. En ik geef toe dat ik die rooibosthee en die speciale aanslagbevorderende eigenschappen verder ook niet ken.

Trouwens, groene thee schijnt ook gezond te zijn en geeft wellicht minder aanslag.

Het gezondste van thee is denk ik dat je daardoor minder geneigd ben naar de fles frisdrank te grijpen maar dat terzijde.

Kraanwater is ook gezond (weten maar weinig mensen!).
za, 01/26/2008 - 14:02 Permalink
Marleen123

Bedankt voor de reactie, maar in groene thee zit ook theine, lijkt me dan ook niet zo goed. En inderdaad water is ook gezond, maar zo'n koude plas in ja maag vind ik niet altijd lekker en in rooibos zitten ook antioxidanten dat zit in water weer niet.
za, 01/26/2008 - 14:07 Permalink
Lieneke

Laat de rooibos niet zolang trekken, dan zit er al veel minder kleurstof in.
Groene en witte thee is waarschijnlijk ook goed voor het tandvlees, inderdaad wegens de antioxidanten. Er zit minder (donkere) kleurstof in.
za, 01/26/2008 - 15:06 Permalink
dalene

De kwaliteit van de thee is ook belangrijk. Losse thee bijvoorbeeld bestaat uit grotere deeltjes (bij rooibos lijken deze op kleine naaltjes). Thee uit theezakjes is vaak hele kleine haast verpulverde stukjes (en soms ook restafval van de losse thee). De losse thee heeft dus een veel minder groot oppervlakte dan de thee in theezakjes, en wordt dus minder donker van kleur. Toewel het qua smaak niet uitmaakt (nouja ik vind persoonlijke losse thee smaakvoller, maar dat terzijde).
Rooibosthee uit een zakje wordt vaak al direct heel donker, terwijl lossethee (schepje thee in bijv een thee-ei) juist een hele zachte lichte kleur heeft.

Er zijn genoeg (thee)winkels, waar ze losse thee verkopen... dus ik zou zeggen, probeer het een keer uit.
zo, 01/27/2008 - 14:45 Permalink