rode randjes in tandvlees boven kroon

Author:
Tw
Posted:
wo, 05/25/2011 - 12:12
hallo,
Ik kamp al meer dan 20 jaar met een (esthetisch) probleem. Door een fout van een tandarts toen ik 16 was ben ik een voortand kwijtgeraakt. Er is toen een wortelkanaalbehandeling gedaan en een kroon op geplaatst. De kroon zelf is het probleem niet. Recentelijk heb ik door een heel bekwame tandarts een hartstikke mooie kroon laten maken, maar het probleem blijft: boven de kroon, dus ongeveer 2 mm boven de aanhechting (de aanhechting zelf is perfect en er is ook sprake van een gezonde tandvleeskleur) zie je aan beide kanten rode streepjes (lopen verticaal). Deze liggen precies in een soort dalletje en lopen als je goed kijkt naar boven precies langs de wortelrand (denk ik). Ik ben door een parodontoloog gecheckt op biological width en hij heeft gezegd dat dit niet de oorzaak is. Probleem is volgens hem dat de wortel is verkleurd en dat door het verdwijnen van iets van de botstructuur eronder het tandvlees een beetje is ingevallen (vandaar dat dalletje dat de overgang tussen dikker en ingevallen tandvlees markeert). Volgens hem is een tandvleestransplantatie de enige oplossing, maar dat heb ik afgewezen omdat ik daar erg tegenop zie omdat die de zaak misschien nog onrustiger maakt en dit soort behandelingen vaak maar een onzekere afloop hebben. Ondertussen is de nieuwe kroon terug gezet, maar lijken de randjes roder dan ooit, bovendien is het hele tandvlees donker gekleurd, wat zoveel zegt als 'hier zit een kroon' als je lacht. Ik heb hier dus erg veel moeite mee, durf al sinds mijn 16e niet meer voluit te lachen omdat ik me ervoor schaam. En nu na zoveel geld en moeite is er nog steeds geen oplossing.

Volgens een andere deskundige zou hier verder niets anders aan te doen zijn dan accepteren. Nu vind ik dat ook een mooi streven, maar het lukt me gewoon niet om voluit te lachen en vind dat zo jammer voor mijn leven.

Over dit specifieke probleem kan ik niet veel vinden op internet, wel over het fenomeen dat er boven een kroon doorschijn is, maar dat is hier dus niet het geval, het gaat om heel duidelijk gemarkeerde rode lijntjes die de indruk wekken dat het tandvlees heel donker is. Zellf heb ik het idee dat die rode randjes een reactie op iets zijn en dat het in principe op te lossen zou moeten zijn.

Oke, nu mijn vragen
- bestaat de mogelijkheid om het tandvlees te tatoeeren of het in te spuiten met een vloeistof om de kleur te neutraliseren?
- kan onder het tandvlees de botstructuur worden opgevuld
- heeft iemand ervaring met tandvleestransplantatie voor esthetische doeleinden en is dat mooi geworden?
- kan het weghalen van de gehele wortel in zijn totaliteit een oplossing zijn. Er zal dan een implantaat moeten komen, maar is het dan waarschijnlijk dat het geschetste probleem wordt opgelost? Wat zijn de nadelen?
- kan het gebruikte composiet waarmee de tand uiteindelijk is vastgezet de roodheid van de randjes hebben versterkt?
- kan het door de definitieve kroon zo zijn dat er andere schaduwwerking komt waardoor het tandvlees nog donkerder lijkt?

Ik kan hier ook niet veel over vinden op internet. Wel dat er direct boven de kroon een doorschijn is, maar niet over rode lijnen in het tandvlees boven de kroon.

Iedere vorm van informatie is welkom. Is er iemand die dit probleem herkent en zijn/haar verhaal met mij wil delen?

Groet,
Tw