probleem (opnieuw)

Author:
fietje
Posted:
wo, 12/25/2002 - 18:50
hallo,

ik ben een meisje van 19 jaar, bijna 20.
ik heb het probleem dat ik geen glazuur heb boven mijn tanden, ook heb ik nog vele spleetjes tussen mijn tanden.
mijn tandarts zei mij vroeger altijd dat we later als ik een volwassen leeftijd ging hebben , dat ik mocht kronen laten zetten op mijn tanden.
doordat ik geen glazuur heb, heb ik veel sneller gaatjes ondanks het feit dat ik mijn tanden altijd goed poets. dat komt door dat ik vlug tandplak krijg.
maar een volwassen leeftijd wat is dat voor kronen??
volgens een andere tandarts moet ik nog wat wachten tot ik nog ouder ben, ma langs de andere kant is 20 jaar al een minimumleeftijd zegt hij.omdat de wortels nog moeten verder groeien en zo...
maar mijn tandarts zegt altijd dat we daar zo vlug mogelijk iets moeten aandoen maar ze zegt nooit echt wanneer en wat juist.
wat zou er een oplossing zijn???
en zou ik nu al kronen mogen laten zetten??

alvast bedankt
nellie

De leeftijd van twintig jaar is absoluut geen rede om wel of geen kronen te maken. Voortanden zijn al rond het 14 levensjaar volledig afgevormd. Vraag nog maar eens aan je tandarts. Over tandplak: onstaat bij de een niet echt sneller dan bij de ander maar als het toch snel terug komt moet je gewoon/vaker/langer en misschien beter poetsen!!

succes ermee



[ Dit Bericht is bewerkt door: nellie op 2002-12-27 18:20 ]
vr, 12/27/2002 - 17:19 Permalink
de digitale tandarts

Mocht je een erfelijke afwijking hebben waardoor er geen glazuur gevormd is op de tanden en kiezen (amelogenesis imperfecta) dan zijn de tanden en kiezen toch kwetsbaar voor tandbederf.
Het beschermende glazuur ontbreekt, er bevinden zich vaak ruimtes/spleetjes tussen de tanden en de tanden hebben vaak een minder fraaie donkere kleur.

In sommige gevallen bij deze aandoening worden kronen inderdaad vergoed, dit valt dan onder de bijzondere tandheelkunde.

Misschien zou je een verwijzing naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde kunnen krijgen, mogelijk dat je daar meer informatie en een eventuele behandeling zou kunnen krijgen.

Succes
ma, 01/06/2003 - 16:11 Permalink