Porseleinen facings (veel) te wit: wat te doen? - kleur BL1

Author:
robertni
Posted:
do, 09/15/2016 - 21:54
Lange tijd heb ik rondgelopen met het idee om mijn relatief donkere tanden met facings mooi wit te maken.

Na een tandartsbezoek heb ik gekozen om porseleinen facings te nemen. Tijdens de vrijblijvende intake kwam de tandarts met het advies om BL4 als kleur te kiezen. Anders zou het 'onnatuurlijk' wit worden.

Ik heb toen aan de hand van deze kleurschaal aangegeven dat ik het mooi zou vinden als de kleur tussen BL3 en BL4 in zou komen.

Het plaatsen van de tanden zou gebeuren via een CEREC methodiek. Oftewel: ’s ochtends slijpen en ’s middags plaatsen. Tussen de vrijblijvende intake en de daadwerkelijke afspraak zat overigens 3 maanden. Bij de definitieve afspraak zou de definitieve kleur bepaald worden. Ik hoefde dus nog niets definitief te bepalen en hier hadden we de tijd voor bij de definitieve afspraak.

3 maanden later:

Na kort in de tandarts stoel te hebben gezeten zouden we streven naar kleur BL3. Mijn tanden werden ter plekke geslepen en ’s middags (na het 'afbakken’) zouden de facings geplaatst worden.

Nadat 's ochtends mijn tanden waren geslepen ben ik die middag zeer euforisch teruggegaan naar de tandarts om de facings te laten plaatsen. Eenmaal aangekomen gaf de tandarts aan bij nader inzien toch gekozen te hebben voor de BL1 kleur, omdat dit met de onderliggende kleur van mijn tanden het best over zou komen.

Ik vond dit vreemd, omdat we die ochtend het nog hadden gehad over BL3 / BL4. Echter, ik ging uit van de expertise van de tandarts.

Zonder de facings te hebben gezien zijn ze vervolgens één voor op mijn tanden geplakt. Bij het plakken viel mij op dat de kleur erg wit was (je ziet het in een oogwenk namelijk). In ongeveer één uur waren alle facings geplaatst.

Toen ik m’n tanden uiteindelijk zag schrok ik enigszins van de kleur. Het was erg wit. Echter, ik ging er van uit dat het witte klinische licht de tanden wellicht gevoelsmatig nog witter had gemaakt.

Op het moment dat ik in de auto stapte heb ik natuurlijk gelijk naar m’n tanden gekeken. Tot mijn spijt was ik ontevreden over het resultaat. Mijn tanden zijn écht super wit en steken naar mijn smaak vreemd af tegen mijn oogwit. In dimlicht ziet het er wel goed uit, maar in de volle zon is het gewoon spierwit. Ook van mensen in mijn omgeving krijg ik te horen dat mijn tanden wel 'heel erg' wit zijn.

De hele gang van zaken heb ik als erg vreemd en vooral snel ervaren. De totale kostenpost loopt in de duizenden euro’s. Wat moet ik nu doen?

Ik heb overigens zwart op wit dat we zouden streven naar kleur BL3/BL4.

Los van dit alles:

Ik vind dat de tandarts meer tijd had moeten nemen om de kleur door af te stemmen Dit had niet zomaar even in een kort gesprek van 10 minuten moeten plaatsvinden. Ik ben ook van mening dat hij aan de hand van zijn kennis en expertise had moeten weten dat BL1 de witste kleur is én dat dit een enorm verschil zou zijn. Wat ik ook erg vind is dat die ochtend besloten wordt om BL3/BL4 te kiezen, én dat hij die middag toch voor BL1 had gekozen. Hij had mij immers ook even kunnen bellen met de vraag hoe ik er zelf over dacht. Nu kwam ik - met geslepen en gevoelige tanden - de praktijk binnen en bleken de facings afgebakken BL1 klaar te liggen om geplaatst te worden.

Ik heb maandenlang moeten sparen om het geld bij elkaar te krijgen om deze ingreep te laten doen. Dit is dus echt super vervelend.

Ik heb de facing nu precies één week omdat ik mezelf tijd heb gegeven om aan de nieuwe kleur te wennen.
robertni

Beste,

Misschien heb ik te snel en in 'lichte' paniek mijn bericht geplaatst. Aan de andere kant: ik heb duizenden euro's moeten betalen voor iets wat niet naar wens is.

Ik ben zojuist teruggekomen van een afspraak met mijn tandarts en ik heb daar eerlijk aangegeven hoe ik over het resultaat denk. Mijn tandarts begrijpt mijn bezwaar en is zelf ook van mening dat het beter had gemoeten.

De facings worden over anderhalve maand kosteloos overgedaan en er zal uiteraard een kleuraanpassing worden gedaan waar ik tevreden mee kan zijn. Mijn bezwaar gaat alleen over de kleur van de facings en niet over de vorm en/of plaatsing daarvan. Daarom heb ik er veel vertrouwen in dat het nu goed gaat.

Gezien mijn situatie vind ik dit een coulante maar ook zeer gepaste oplossing.
vr, 09/16/2016 - 14:29 Permalink
Grappa

Als antwoord op door robertni

Keurig van deze tandarts. Wees de volgende keer wel kritisch. Echt mooie facings maken met Cerec zonder hulp van een tandtechnicus is vrijwel onmogelijk.
za, 09/17/2016 - 11:10 Permalink
robertni

Als antwoord op door Grappa

Keurig van deze tandarts. Wees de volgende keer wel kritisch. Echt mooie facings maken met Cerec zonder hulp van een tandtechnicus is vrijwel onmogelijk.


Bedankt voor je reactie. Waar zou ik precies op moeten letten? De vorm van de tanden is wat mij betreft perfect, het zit hem dus puur in de kleur. Heb je wellicht advies(?)
za, 09/17/2016 - 13:28 Permalink
Grappa

Als antwoord op door robertni

Inderdaad is de kleur vaak lastig. Vraag ze eerst te passen en mee te kijken. Met de kleur van het cement kan men soms nog iets veranderen maar dat is heel marginaal.
za, 09/17/2016 - 13:32 Permalink
robertni

Als antwoord op door Grappa

Inderdaad is de kleur vaak lastig. Vraag ze eerst te passen en mee te kijken. Met de kleur van het cement kan men soms nog iets veranderen maar dat is heel marginaal.


Dank je! Ik neem je advies ter harte.
za, 09/17/2016 - 18:19 Permalink