plaatje bij orthodontie

Author:
olifantje
Posted:
zo, 02/03/2013 - 20:25
Ik weet niet juist waar ik mijn bericht moet plaatsen maar ga het hier proberen. Ben 42 jaar en tot mijn 20ste altijd heel tevreden geweest met een mooi en gezond gebit. Door een valpartij was het nodig om een voorste snijtand te ontzenuwen en werd er een kroon opgezet. Met die kroon ben ik nooit tevreden geweest. Hij voelde altijd aan als iets dat niet bij mijn gebit hoorde en hij was ook iets witter dan de rest van mijn tanden. Met de jaren kwam er dan ook nog een lelijk zwart randje van het metaal van de kroon piepen waardoor ik al nimmer voluit durfde lachen. Op mijn 36ste zijn mijn wijsheidstanden beginnen doorkomen en die hebben er voor gezorgd dat alles zowel vanonder en boven scheef is komen te staan. Omdat mijn kinderen met orthodontie begonnen, heb ik het ook gewaagd en nu ben ik al 2 jaar bezig met een beugel. Niet alleen stonden mijn tanden scheef maar was er ook een serieuze overbeet. Ondertussen staat alles weer mooi recht en zijn de gaten dicht van 4 getrokken kiezen. Het ging eigenlijk allemaal vlot behalve het slotje op de kroon dat regelmatig loskwam en mijn orthodont extra werk bezorgde om terug te bevestigen. Vorige week echter was het weer los geschoten maar stond de kroon ook los en ben ik verder verwezen naar de tandarts. Deze zei, na foto's te nemen, dat er waarschijnlijk een barstje in de wortel zat maar dit niet te zien is op de foto. Ze kunnen eventueel, alles open gooien en microscopisch kijken maar als ze dan de kroon vervangen is het nog niet zeker of het resultaat blijvend is en opteren dan blijkbaar eerder voor een implantaat. Nu, als ik een implantaat laat steken, kunnen ze geen vervangend plaatje steken omdat ik met de beugel zit. En blijkbaar duurt het 3 maanden eer de wonde hersteld is na het trekken van de tand en het implantaat gestoken kan worden. Ik maak mij zorgen om rond te lopen met een gat van voor in mijn mond. De orthodont vermelde iets dat hij een voorlopig plaatje kan steken maar ik heb geen idee wat hij hier mee bedoelt. Is dit estethisch te doen, m.a.w. kan ik mijn mond nog opendoen en op een fatsoenlijke manier praten en eten? Vermits dit toch voor verschillende maanden gaat zijn en ik ook een job heb waar mijn voorkomen belangrijk is, wil ik graag meningen en ervaringen horen. Sorry voor de lange uiteenzetting maar kon het niet korter formuleren.
Ortholimburg

Als je op dit moment nog een vaste beugel hebt is het perfect mogelijk om een prothesetand te voorzien van een bracket en die dan aan de orthodontische draad te bevestigen. Met zo'n dummie kan je absoluut niks afbijten maar esthetisch is het wél een oplossing.
zo, 02/03/2013 - 23:56 Permalink
olifantje

Dank jullie voor het geruststellende antwoord en de bijhorende plaatjes! Nog een vraagje, wordt deze neptand nog ergens aan vastgemaakt, buiten met het slotje aan de draad van de beugel? Lijkt me dan nogal een 'wankele' oplossing?
ma, 02/04/2013 - 21:15 Permalink
olifantje

Dank je voor de geruststelling. Ik ben vandaag naar de endodont geweest en de tand moet er zo snel mogelijk uit, er zit een ontsteking onder de kroon. Overmorgen alles met de orthodont bespreken. Waar ik mij toch nog zorgen om maak is het volgende. Als er zo een neptand aan een draad gehangen wordt, hoe zit het dan met de krachten afkomstig van de draad en de elastiekjes die ik moet dragen? Er kan toch geen kracht op die tand uitgeoefend worden en er hangt toch een blokje aan? Misschien een domme vraag maar ne mens begint over alles soms wat harder na te denken.
ma, 02/11/2013 - 20:30 Permalink
BJN

Je huurt de tandarts om je tanden te maken, de orthodontist om ze recht te zetten. Laat iedereen zijn werk doen, scheelt je een hoop hoofdbrekens. En alles je hier uitleggen gaat niet.

Deze mensen (tandarts en orthodontist) hebben de hoogste opleidingen in NL/B 5a6 jaar (+ 4 jaar specialisatie). De inhoud van hun kennis is niet in een paar regels te beschrijven hier. Ik snap dat je het wil weten maar hier komen heel veel aspecten bij kijken en dat is niet allemaal uit te leggen.

Anders krijgen wij hier op elk antwoord twee vragen terug....
ma, 02/11/2013 - 21:20 Permalink