Plaat met 1 voortand vervangen, na slechte ervaring

Author:
En nu?
Posted:
do, 09/30/2004 - 17:27
Beste lezers!

Met excuus voor het lange intro:

Na lang twijfelen :roll: ben ik erachter dat ik 1 implantaat wil laten plaatsen op de plek waar op mijn twaalfde een unicum is getrokken (sinds die tijd heb ik een plaat/oude nachtbeugel met 1 voortand en dat is inmiddels zo'n 12 jaar)

Na de nodige orthodontie rond mijn twaalfde heb ik nu een kaarsrecht ondergebit (met spalk), door een aanvaring met de hals van een paard een recht gebit in mijn bovenkaak met helaas een schuin gegroeide voor- en snijtand en een plaatje dat ik erg graag wil vervangen. Dit plaatje zorgt namelijk voor wrijving met mijn gezonde tanden. Helaas heb ik een aantal keer pech gehad met mijn toenmalige tandarts en zijn collega tandtechnicus wat resulteerde in een vierkante geelkleurige tand :smt022 op een brug die door de tandarts, na mijn commentaar een kleine week later, niet zacht handig van mijn gezonde omliggende tanden is verwijderd. Met als resultaat een gezonde voortand die is gaan "brokkelen", en een grote angst voor het resultaat wanneer ik iets blijvends als een implantaat laat plaatsen door een nieuwe arts.

Het geval wil dat ik sinds een ander half jaar weer naar half jaarlijkse controles ga bij mijn nieuwe tandarts (na zo'n 6 jaar niet te zijn geweest i.v.m. ongegronde angst) en dit bevalt me erg goed aangezien ik geen gaatjes en andere pech heb gehad!
Aangezien ik nu een doorverwijzing heb naar de orthodontist (voor de tweede keer) en daarna een afspraak mag maken met de implantoloog slaat me stiekem :smt087 de angst weer om het hart. Dit vooral omdat mijn huidige tandarts een erg nuchtere man is die mij verteld dat het allemaal wel geregeld wordt...

Dat is nou mijn angst, de vorige keer werd het helaas ook niet allemaal geregeld en zat ik met de gebakken peren. Wat als datzelfde gebeurd met een implantaat en de bijbehorende mogelijke kleurverschillen, pech met boren etc. :smt100
Ik moet zeggen dat ik zeker niet zo licht denk over iets als mijn gebit en de blijvende gevolgen bij eventueel miscommunicatie of erger, fouten...


Mijn vraag:
Kan iemand mijn angst ontzenuwen of me een kliniek aanraden waar erg goede ervaring op is gedaan met het vervangen van 1 enkele voortand?

Bedankt voor het lezen van mijn stukje!
Alle reactie's zijn natuurlijk welkom :smt023

Groeten
Een onzekere 24 jarige vrouw
dj

Je intro is niet lang hoor, niets om je voor te verontschuldigen in ieder geval! We kleppen wat af hier soms nou. Vaak zijn er wel tips hier maar soms gaat het sneller dan anders.

Om een beginnetje te maken:

- welke tand mis je?
- welke is afgebrokkeld?
di, 10/05/2004 - 00:43 Permalink
En nu?

Bedankt voor je reactie!

Het gaat om de linkervoortand die er niet meer is (links wanneer je voor me staat),
dit is de plek waar tot m'n twaalfde het unicum heeft gezeten.
De voortand die daarnaast zit, de rechter, is aan de onderkant door het 'afbrokkelen' korter geworden.

Wanneer ik de site bekijk zie ik veel getallen voorbij komen die de tand of de plek van de tand aangeven,
maar ik heb geen idee welke voortand welk nummer heeft... :wink:
di, 10/05/2004 - 17:22 Permalink
minique

Het 1e cijfer staat voor het kwadrant:
1 = rechtsboven
2 = linksboven
3 = linksonder
4 = rechtsonder
Hierbij gaat het over de kwadranten zoals ze bij jezelf zitten, dus niet als iemand tegenover je staat.

Het 2e cijfer staat voor de tand of kies. Je begint te tellen vanuit het midden naar achteren. Dus de voortand rechtsboven = 11 (spreek uit één één), die ernaast is de 12, tot en met 18 (de verstandskies).

Op de hoofdsite - http://www.tandarts.nl - staat onder 'het gebit' een mooie animatie waarbij je met de cursor op een tandnr. kan gaan staan en de bijbehorende tand of kies oplicht.

Maarre... We moeten niet van jouw vraag afdwalen!

:smt006 Monique
di, 10/05/2004 - 20:19 Permalink
dj

Ok, 11 ontbreekt, 21 is afgebrokkeld. Nu wil je een vervanging van de 11.

Wat je eigenlijk ook wilt weten: zit er nog voldoende bot bij de 11 ofwel is er resorptie geweest bij de 11? Als de tandarts een recente xfoto heeft van de 11 dan kan dat daarme worden ingeschat.

Al er onvoldoende bot is zou daar een oplossing voor moeten komen, dat maakt eea duurder en de behandeling ook veel langer.

De brug die toen geplaatst was was een etsbrug denk ik? Dat zou wellicht ook een oplossing zijn, het is veel goedkoper en het kan ook veel sneller. Ik denk dat het een beetje afhangt van hoe gezond de 21 nog is, en 12 trouwens. In etsbruggen is de laatste tijd technisch wel wat voortgang geboekt: ze zitten steviger dan vroeger en de beschadiging van de buurtanden schijnt heel gering te zijn.

De truuk om de vorm en de kleur goed te krijgen is zelf zoveel mogeljik bij het proces betrokken zijn: voordat de volgende stap wordt genomen, zoals de kleur, eerst zelf kijken of de vorm goed is en zelf aanwezig zijn bij de kleurbepaling.
di, 10/05/2004 - 20:44 Permalink
Mireille

Ik ga volgend jaar een nieuwe kroon op de 11 laten plaatsen. Mijn tandarts gaf aan dat ik mee mag naar de tandtechnicus ivm kleurbepaling en vorm. Nou dat vind ik nog eens een vooruitgang.
vr, 10/08/2004 - 13:02 Permalink
minique

Volgens mij komt dat tegenwoordig idd steeds vaker voor, want ook bij mij, bij de kroon op de 14, moest ik langs de tandtechnicus voor kleurbepaling. Ik vond dat trouwens erg leuk.

:smt006 Monique
vr, 10/08/2004 - 13:20 Permalink
En nu?

Dat klinkt inderdaad goed, ik ben benieuwd hoe de aanpak bij mij zal worden voorgesteld. Voorlopig heb ik begin november eerst een intake bij de orthodontist om te kijken wat en hoe aangepast kan worden in de stand van 12, 21 en 22.

Is er bij jullie misschien iets bekend over verminderd gevoel of verlamming van je lip bij (en na) het implanteren?
Dit is iets dat ik op bijna iedere site van implantologen tegenkom...
zo, 10/10/2004 - 10:55 Permalink
dj

Hou me ten goede, zeker weten doe ik het niet maar dat is volgens mij vnl een probleem bij implantaten (maar ook extracties, verdovingen, apexresecties) in de onderkaak, en relatief achteraan.

Zoek maar eens op "nervus lingualis" (lingualis alleen is voldoende).
zo, 10/10/2004 - 10:59 Permalink
dj

Nou ik had het niet helemaal goed zie ik al.. Extra gevaar in de onderkaak gaat (op dit forum) over verdovingen.

Goeie vraag dus!
zo, 10/10/2004 - 11:06 Permalink
minique

Volgens mij is dat alleen bij implantaten in de onderkaak. In het 'informed consent' dat ik moest tekenen stond idd dat een van verdoofd gevoel mogelijk was na het plaatsen van een implantaat, maar mijn tandarts vermeldde expliciet dat dat bij mij niet aan de orde was, omdat het bij mij een implantaat in de bovenkaak betrof (bij mij is het de 26).
Het heeft te maken met het feit dat er veel meer/grotere zenuwen door je onderkaak lopen dan door de bovenkaak.

:smt006 Monique
zo, 10/10/2004 - 17:36 Permalink
En nu?

:smt023 Bedankt voor je uitleg,
ik moet zeggen dat ik het erg fijn vind te horen dat die kans in mijn geval dus niet zo groot zal zijn!
Echt zo iets waar ik me bij voorbaat al druk over maakte... :-?

Ben dus erg blij met je mailtje!
zo, 10/10/2004 - 18:47 Permalink
de digitale tandarts

Ik heb deze vraag al uitgewerkt bij 'veel gestelde vragen' bij de info over implantaten, kijk daar maar eens
ma, 10/11/2004 - 08:22 Permalink