pijn na plaatsen facings

Author:
ceesr
Posted:
vr, 03/25/2005 - 14:56
Om witte plekjes in de voortanden weg te werken heb ik op advies van de tandarts 4 plaatjes laten plakken.

Het resultaat is mooi, MAAR nu 2 maanden later heb ik er nog steeds iedere dag spijt van.

Ik kan zelfs geen koek meer eten, alles wat ik eet moet ik in kleine stukjes snijden zodat ik het langs die 4 boventanden af in de mond kan stoppen.

En dan nog heb ik een permanente zeurende pijn (niet ondragelijk..wel hinderlijk, beetje klemmend als een beugel uit mijn jeugdjaren).

De pijn zit hem ergens onder het tandvlees, die facings zitten niet op de tanden, zitten er ook een beetje omheen, het lijkt wel op de kracht bij het bijten daar boven tegen het tandvlees terecht komt, maar ze zitten toch goed gelijmd volgens de tandarts.

Helaas is er (met een frees) te veel van te tanden afgehaald anders had ik die facings er al lang weer weer er laten afhalen, maar dat kan dus niet meer :(

Volgens mijn tandarts ben ik de enige die hier last van heeft...

Wat kan er aan gedaan worden ??

Zijn er technieken om wat er met een frees van mijn tanden gehaald is (is nogal was helaas) weer te herstellen ??

Ik wil die rot dingen eraf, en weer naar daarvoor, dan maar met een paar witte plekjes op te tanden...

Cees
carabelli

Plaatjes (ook wel facings genoemd) kunnen door de tandarts van composiet of porselein gemaakt worden. Het verhaal lezende lijkt er hier gebruik te zijn gemaakt van porseleinen schildjes (facings).

Je geeft aan dat je een strak drukkend (pijnlijk) gevoel aan je tanden, dit zou je in eerste instantie toe kunnen schrijven aan de mogelijkheid dat de facings te breed zijn uitgevoerd, waardoor na het plaatsen de elementen strakker tegen elkaar drukken, echter normaal gesproken zou dit gevoel na verloop van tijd moeten verdwijnen, omdat tanden zich een beetje kunnen verplaatsen en zo een positie zullen zoeken waarbij de druk niet meer voelbaar is.

De pijnlijke druk lijkt vanonder het tandvlees te komen, dit kan in het geval van porseleinen facings een aantal oorzaken hebben (en tevens ook het pijnlijk drukkend gevoel verklaren). Porseleinen facings worden met composietcement gecementeerd, als dit cement niet goed wordt weggehaald onder het tandvlees, zal het tandvlees gaan ontsteken en kan daardoor erg gevoelig worden.

Ook kunnen de facings ter plaatse (en onder het tandvlees) een te bolle vormgeving hebben, waardoor het tandvlees door de druk van de facing makkelijker gaat ontsteken. Overcontourering ter plaatse van en onder het tandvlees is geen onbekend fenomeen wanneer met porselein wordt gewerkt.

Verder kan het ook zo zijn dat de porseleinen facing 'over staat', d.w.z. dat op de plek waar de facing grenst aan de tand (onder het tandvlees) de facing niet netjes aansluit en er een soort afdakje ontstaat, waaronder bacterieen makkelijk kunnen blijven zitten en wat zeer moeilijk is schoon te houden met tandvleesontsteking (en mogelijke overgevoeligheid) als gevolg.

Een vierde reden kan zijn dat de preparatie (datgene wat de tandarts heeft weggeslepen) zover onder het tandvlees ligt dat de rand van de facing te dicht bij het bot komt te liggen (overschrijding van de 'biological width') waardoor een chronische pijnlijke tandvleesontseking is ontstaan. Oplossen van dit probleem (als het de reden van de klachten is) is ingrijpend, alleen het vergroten van de afstand tussen preparatierand en bot biedt dan een oplossing.

Door de veelheid aan mogelijke oorzaken, en het feit dat ze niet solitair ten grondslag hoeven liggen aan het pijnlijke gevoel (dwz overhang en overcontourering etc. kunnen ook in combinatie met elkaar de klachten veroorzaken), is het moeilijk te beoordelen wat in dit geval de klachten veroorzaakt.

Wanneer er composiet facings gebruikt zijn is er waarschijnlijk niet gecementeerd, maar blijven overcontourering, overhang en te diepe preparatie mogelijke oorzaken.

Je kunt altijd overwegen een second opinion te laten doen bij een andere tandarts of bij een gespecialiseerde afdeling van een van de tandheelkundige faculteiten.

Op je vraag of de facings weggehaald kunnen worden, moet ik zeggen dat dat wel kan, maar je zult er daarna wel weer iets over heen moeten hebben gezien de esthetiek daar er reeds een behoorlijke hoeveelheid tandmateriaal verwijderd is, de enige opties die je dan nog hebt zijn nieuwe facings (al dan niet van composiet) of kronen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat wanneer de preparatierand te dicht bij het bot ligt en dit de oorzaak van de klachten is, deze klachten zullen blijven bestaan wanneer de ruimte tussen preparatierand en bot niet wordt vergroot.

Ik hoop dat dit je iets meer duidelijkheid heeft verschaft.

Ik wens je veel sterkte en succes om behalve stralende ook functionele voortanden te krijgen.
ma, 03/28/2005 - 15:21 Permalink
ceesr

Een van de elementen is nu voor de 3e keer al losgekomen, zal dus zowiezo iets moeten doen...

De tandarts had het wel over cement...ze zitten gelijmd dus.

De pijn was er al vanaf dag 1 met het bijten (de eerste week maar gedacht dat dat vanzelf wel over zou gaan).

De tandarts heeft ze al bijgeslepen zodat ze in rust niet op de ondertanden komen.

Ik heb niet het idee dat er een ontsteking zit, hoe zou ik dat kunnen merken ??

Is er met een speciale poetstechniek/vloeistof dan iets aan te doen ??

De plaatjes (facings) zitten dus (tegen was ik verwachte) om de tand heen, ik bijt dus met/op de facings als ik eet.

Het zijn losse plaatjes, ik neem aan van porselijn en zijn in een apart lab gemaakt....

Gaan die kronen dan 100% zeker het probleem oplossen, of kan ik van de regen in de drup komen ??
(Ik had dit ook nooit verwacht, anders was ik er uiteraard niet aan begonnen).

Het idee/gevoel dat ik heb is dat bij het bijten is dat de kracht niet 100% via de tanden gaan maar ook een deel dus boven tegen het tandvlees of bot aan drukt en dat dat de pijn geeft. (Het is milde tandpijn, niet die van een ontstoken tand...maar wel te hinderlijk om er zo nog 30 jaar last van te hebben..moet dus iets doen).

Kan een stukje tandvlees weghalen dan wellicht helpen ??

Of een kanaalwortelbehandeling in de 4 tanden, of blijft de pijn daarmee ??

'aan de mogelijkheid dat de facings te breed zijn uitgevoerd....zoeken waarbij de druk niet meer voelbaar is'....na hoeveel tijd zou dat dan over moeten zijn ?? Het is nu 2 maanden, de pijn is niet zo erg dat ik niet een nog eens een paar maanden zo door wil, maar niet de rest van mijn leven uiteraard...(ben nu 42).

En herstel....kleine stukjes zijn ooit eerder in tanden aangezet met metalen stiftjes die in de tanden geboord waren..maar ik kan me voorstellen dat er te veel tand weg is voor zo een actie :(

Wellicht geen gek idee om voor dat ik van kwaad naar erger ga een second opinion aan te vragen....

Dank voor het advies/antwoord...zal het zeker aan mijn tandarts en een evt second opinion voorleggen....
di, 03/29/2005 - 17:18 Permalink
dj

Nee die kronen gaan niet met 100% zekerheid het probleem oplossen. Ik denk dat je kunt zeggen dat het merendeel van de risico's/verklaringen van facings die door carabelli zijn genoemd netzogoed voor kronen gelden. Je bent wel een groot deel van die tanden kwijt dan. Daarom is het echt een laatste redmiddel, misschien had ik het beter niet genoemd zelfs.

Velen zullen menen dat na wkb's er geen pijnklachten meer kunnen zijn. Dit is m.i. onjuist. Na wkb's zal er enig materiaal in je tanden worden afgebroken, ze zullen zwakker worden en er zal extra kans zijn op onstekingen rond de wortelpunt, door dat afgebroken materiaal uit je tanden.

WKB's zijn. naar mijn inschatting(!), zelfs nog een heftiger ingreep dan kronen.

Ik hoop dat het goed komt. Die second opinion is best een goed idee..
vr, 04/01/2005 - 01:19 Permalink
carabelli

Ik sluit me helemaal bij dj aan, als te diepe randaansluiting de oorzaak is zullen kronen het zelfs erger maken, want er moet een nieuwe preparatie gemaakt worden en he tnadeel van boren is over het algemeen dat je er geen tandweefsel mee aan kan zetten, alleen maar weghalen en dus komt de nieuwe preparatierand dieper te liggen dan die van de facing.

Als de oorzaak overcontourering is van de facing kan het helpen, maar moet je bidden dat de kronen dan wel mooi slank zijn uitgevoerd.

Tandvleesontsteking zou je kunnen zien doordat het tandvlees roder is geworden, gevoeliger of zelfs zou kunnen bloeden bij het poetsen. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je aan de buitenkant niets ziet omdat het proces zich onder het tandvlees afspeelt, terwijl aan de buitenkant alles netjes schoon gehouden wordt, dan ziet het er aan de buitenkant mooi uit maar is het aan de binnenkant ontstoken, je tandarts kan dat controleren door met een pocketsonde tussen facing en tandvlees te prikken en te zien of het bloedt. Met poetstechnieken is tegen te diep gelegen randen, overhangende randen en overcontourering weinig te doen.

Voor porseleinen facings wordt relatief veel tandweefsel opgeofferd, waarbij inderdaad de facing ook over de snijrand van de tand heen wordt gelegd om de kans op breuk van de facing te verkleinen, als je dan je ondertanden en boventanden op elkaar zet bijt je inderdaad dichtbijt op je facings, dat is in principe normaal, maar dit mag geen pijn doen.

Het idee/gevoel dat je hebt dat de kracht niet 100% via de tanden gaat maar ook een deel tegen tandvlees en/of bot aanduwt duidt er toch op dat jouw probleem te maken heeft met te diepe randen danwel overcontourering van de facing.

Het op goed geluk weghalen van tandvlees heeft denk ik niet zoveel zin.

Wortelkanaalbehandeling helpt alleen als het probleem in de tandzenuw zit, zou kunnen als er teveel weefsel is weggehaald, maar dan zou je ook klachten moeten hebben bij warm en koud drinken/voedsel.

Als de facings te breed zouden zijn zou dat strakke gevoel na een paar weekjes over moeten zijn en zou het zeker over moeten gaan als een van de facings los is gekomen (spanning is dan weg).

Herstel kan met composiet of porselein........

Het is dus erg belangrijk om er achter te komen wat de oorzaak van de klachten is, dan pas kun je gericht naar een oplossing zoeken, er zijn genoeg oplossingen mogelijk, maar je moet wel de juiste oplossing voor het juiste probleem hebben.
zo, 04/03/2005 - 23:44 Permalink
R1

Cees kan ik ff contact met je krijgen heb deze week namelijk Facings laten zetten precies ook 4 tanden werd dus nu wakker met helse pijn “zenuwpijn” ben naar de tandarts geweest ze weten niet eens wat het is nog en denken wortel kanaalbehandeling heb het niet gedaan pijn is iets minder geworden maar voel dus precies hetzelfde als jou zeurende pijn op 1 tand alsof hij dood is en een beugel erop zit heb een foto van de achterkant van me tand gemaakt ziet er raar uit weet nu echt njet wat ik moet doen maar heb dus precies hetzelfde als jou! Heb jij al een oplossing??
zo, 10/21/2018 - 02:27 Permalink