pijn na het plaatsen van porseleinen facings

Author:
HiWi
Posted:
za, 12/23/2006 - 22:15
Gisteren heeft de tandarts 4 porseleinen facings geplaatst. Toen de verdoving uitgewerkt was had ik helse pijnen, die na enkele uren gelukkig wel uitdoofden. Vandaag, 1 dag later is er nog een lichte gevoeligheid als ik mijn tanden niet gebruik, maar bijten op een boterham doet nog verschrikkelijk pijn.
Mijn tandarts is nu met vakantie, dus daar kan ik niet terecht. Ik maak me wel zorgen of dit normaal is. Immers, de tandarts had me gezegd dat ik meteen in een boterham kon bijten...

Ik lees op dit forum de meest verschrikkelijke verhalen, dus word ik een beetje bang dat ik in een sukkelstraatje terechtgekomen ben.
de digitale tandarts

Om de facings te lijmen, worden de tanden goed droog gemaakt en behandeld met zuur en kunststofcement. Hierdoor kan het binnenste levende deel (de pulpa) geïrriteerd raken en de tanden daardoor gevoeliger.

Als u deze pijnen niet had in de afgelopen weken, dan is de kans zeer groot dat ze binnen enkele weken weer geheel verdwenen zijn, dus het sukkelstraatje lijkt mij nog niet in zicht.

Met vriendelijke groet.
ma, 12/25/2006 - 18:20 Permalink
HiWi

Morgen zal het een week geleden zijn dat de facings geplaatst werden. De pijn blijft helaas hetzelfde. Mijn schoonbroer, die chirurg is, heeft me aangeraden om Ibuprofen te nemen. Hierdoor verdwijnt de constant zeurende pijn wel, maar het helpt uiteraard niet bij het bijten. Koekjes, appels, de korsten van een boterham,... het lukt me nog steeds niet om ze door te bijten. Ik heb gisteren mijn tandarts telefonisch kunnen bereiken. Ik vertelde haar dat ik via dit forum gerustgesteld was in het feit dat de pijnen bij het bijten wel enkele weken kunnen aanhouden. Mijn tandarts zegt dat ze het nooit eerder heeft meegemaakt en dat ze dit niet normaal vindt. Ze spreekt erover om de tanden eventueel te ontzenuwen. Ik kan pas volgende week bij haar terecht (dat betekent alvast nog een week pijnmedicatie), maar ik wil van die tijd gebruik maken om advies in te winnen bij (een) andere tandarts(en). Denkt u dat het ontzenuwen van de tanden een goed idee is? Mijn tanden zijn inderdaad supergevoelig, dat is altijd zo geweest, maar heeft de pijn bij het bijten daar iets mee te maken?
wo, 12/27/2006 - 22:25 Permalink
HiWi

Ik ben nu 4 weken verder. De spontane pijn verdwijnt soms, vooral 's morgens is dat minder, 's avonds wordt het erger. Van één van de 4 facings heb ik het gevoel dat die scheef zit en dat die me wat extra last bezorgt. Maar sowieso kan ik nog steeds geen stukje appel of koek afbijten, dat is te pijnlijk.
Eigenlijk heb ik constant het gevoel dat er iets spant rond mijn tanden, een drukkend gevoel dus.
De tandarts adviseert nog steeds om te ontzenuwen, maar ik wil eerst een tweede advies. Via de tandtechnieker en de tandarts zelf zou ik langs kunnen bij een tandarts die (ook) ervaring heeft met het plaatsen van facings.
Ik lees in dit forum de gruwelijkste verhalen over facings, maar is er ook iemand die een analoge ervaring heeft als ik, waarbij uiteindelijk toch een oplossing gevonden is? En help ontzenuwen of maakt dat de zaak op langer termijn alleen maar erger?

Alvast bedankt voor het antwoord!
di, 01/16/2007 - 22:31 Permalink
Lita

Wat een ellende hé? Ik weet precies wat je bedoelt .Heb zelf bijna 2 jaar terug ook 4 facings laten plakken en zit nu nog met de ellende ervan.Wat je zegt over een strak gevoel had ik ook en daar kwam ik niet van af .Na verloop van tijd een andere tandarts gezocht en nu na 4 ontzenuwde tanden nog klachten . Ik zal je verdere details besparen maar blijf er niet mee lopen !!Zitten de facings bij jou ook aan elkaar geplakt of kun je er gewoon tussen flossen? Wil je er toch meer van weten kijk dan eens op de topic van Aella , daar staan onze "ervaringen"op .

Gr Lita
ma, 01/22/2007 - 13:10 Permalink
HiWi

Dag Lita,

Bedankt voor je antwoordje. Ik huiver bij het lezen van jullie verhalen. Brrr... Ik ben zelf ondertussen weer bijna een week verder. Vorige week consulteerde ik een tandarts in het UZ. Zij zegt dat het uitzonderlijk is, maar ze kan zich wel herinneren dat ze het al eens eerder meemaakte. De facings zijn wel zeer goed geplaatst. De vitaliteit van mijn tanden werd getest en die zag er ook normaal uit. Daarom vermoedt ze dat de pijn nog steeds voorkomt van het cement waarmee de facings geplakt werden. Sommige merken geven blijkbaar meer gevoeligheid dan andere. Vandaag ben ik dan toch ook eens naar mijn homeopaat geweest. Zij vermoedt dat mijn lichaam het vreemde materiaal afstoot, dat zie je ook wel eens bij pacemakers. Ze heeft me nu een middeltje meegegeven dat erop of eronder zal zijn. Als het aanslaat moet het meteen werken. Dat betekent dat mijn lichaam het vreemde materiaal aanvaardt, maar er is ook een kleine kans dat mijn lichaam het materiaal pas écht zal afstoten.
We zien wel... De hele situatie werkt in elk geval zeer erg op mijn gemoedstoestand. Ik ben sinds een maand enorm gestresseerd en af en toe zie ik het niet zo goed meer zitten.
Ik hoop dat er snel beterschap komt.
En dat hoop ik ook voor jou. Heb je de facings nog altijd? En is er beterschap of helemaal niet?

Groetjes.
di, 01/23/2007 - 21:21 Permalink
Lita

Hallo HiWi

Tja ik heb nog wel facings maar geen porseleinen meer maar van composiet . Wat een ellende hé als je dat allemaal van te voren wist , maar goed er zullen ook heel veel mensen zijn die ze hebben en je er nooit meer over hoort . Wil je niet bang maken of zo hoor maar ook bij mij werd eerst gedacht aan een bepaalde afweer tegen het cement , maar de klachten gingen maar niet over. Zelf heb ik steeds gedacht dat ze te dik en te zwaar waren , het was altijd net of ze aan mijn tanden "hingen" .Mijn nw tandarts dacht toen ook dat dat wel een oorzaak was en heeft ze toen vervangen door composiet die veel kleiner en lichter waren ,maar helaas al te laat , alle zenuwen begaven het. Nu een kleine 2 jaar later ben ik echt overal al geweest , kaakchirurg , huisarts , kno arts, parodontist , mondhygienist maar niemand die weet nog wat het is ; mijn 2 kleine snijtanden blijven irriteren , overdag gaat het wel maar 's avonds ....Ook was ik er toen aardig gestresst van en zat zelfs zwaar onder de zenuwtabletten , kon zelfs niet meer werken door die rottanden.
Je kan toch aan niets anders meer denken?Maar ik zou er zeker niet te lang mee blijven lopen en als er geen verbetering optreed in een paar weken evt een sec.opinion laten doen ergens. kan jij wel tussen je tanden flossen of zitten ze ook aan elkaar ? Hou me op de hoogte en sterkte ermee en misschien valt het allemaal wel mee kun je echt niet goed tegen de cement.

Gr.Lita
do, 01/25/2007 - 16:55 Permalink
HiWi

Hey Lita,

Wat een verhaal, zeg! Al 2 jaar lang deze ellende... Zucht. Ik hoop dat ik daar niet voor sta. Lijken die composiet facings ergens op? Of lijkt het resultaat op de voorlopige kunstharstanden die je krijgt tussen het slijpen en de facings? En kan jij ondertussen alles eten, ook in een appel bijten?

Ik kan nog wel flossen, maar dat doet pijn. Ik doe het wel omdat het héél belangrijk is. Ook bij mij voelt het aan alsof de tanden te groot zijn, maar dat komt omdat ik constant drukpijn voel. Volgens de tweede tandarts (in het universitair ziekenhuis) zitten de facings goed en is er daar zeker geen probleem. Volgende week kan ik naar een andere tandarts (de derde al), volgens de tandtechnieker de beste van het land. Deze tandarts kent het probleem. Volgens hem heeft het te maken met het zuur, waarmee de tanden voorbehandeld werden alvorens het cement aangebracht werd. Hij heeft in het verleden nogal patiënten gehad die er last van hadden. Bij de meesten ebt de gevoeligheid na een tijd toch nog weg, maar soms moeten de tanden alsnog ontzenuwd worden en in het ergste geval moeten de facings eraf. Op dit moment is de pijn draaglijk (ik neem bijvoorbeeld geen pijnmedicatie, tenzij 's nachts een paracetamol als ik wakker word van de pijn) en lijkt het alsof iemand constant mijn tanden vasthoudt. Het is dus inderdaad onmogelijk om er niet aan te denken. Door de koude van vandaag is het ook lastig om bijvoorbeeld te joggen of te fietsen. Ademen met je mond open doet immers teveel pijn. Ik hoop ondertussen ook dat de klassieke homeopathie werkt. Na het eerste middel eergisteren werd de pijn plots veel heviger. Maar dit heb je nog wel met homeopathie, dat de klacht eerst erger wordt. Nu, twee dagen later, is de pijn terug gaan zakken, maar ik heb niet het gevoel dat het beter is dan bijvoorbeeld het begin van deze week. De homeopaat volgt het nu even van dag tot dag op en bij de derde tandarts zal ik aansturen op een samenwerking tussen de tandarts en de homeopaat.

Als ik jouw verhaal lees ben ik ontzettend bang. Het is zo herkenbaar hé? Ik houd je verder wel op de hoogte...

In elk geval bedankt voor je medeleven, Lita!

Groetjes,
Hilde
do, 01/25/2007 - 21:15 Permalink
Lita

Hallo Hilde

Wat jij zegt over pijn bij kou dat had ik ook maar dat ging na verloop van tijd over ! Maar het gevoel of iemand ze vasthoud en er heel de tijd tegen duwt daar werd ik gek van ! Heb ik nu trouwens nog hoor , net of er met een neptang op geknepen word denk ik wel eens .
Bij mij zijn de porseleinen facings er na 5 maanden afgeslepen en vervangen door composiet .Ik moet zeggen dat dit er acceptabel uitziet en dat mijn tandarts echt zijn best heeft gedaan om ze zo natuurlijk mogelijk er uit te laten zien , hij heeft er zelfs groefjes in geslepen .Jammer genoeg is er een verkleurt door de wkb s maar zodra mijn pijn over is heeft hij beloofd om ze allmaal weer netjes te maken ; dus over composiet facings zou ik me niet teveel zorgen maken , ziet er echt netjes uit! Ik vond het wel een hel opluchting toen ze er af waren hoor die porseleinen , was net of ik een zware trui uitdeed en een t shirtje aantrok , beetje rare omschrijvng maar was een echte opluchting.De TA zei ook dat het echte "mannentanden"waren en veel te groot voor mijn mond.Maar ja die tijd is gelukkig voorbij.Ook zaten die porseleinen bij mij aan elkaar verbonden waardoor het net een brug was.Nu bijna 2 jaar verder is de pijn er nog steeds maar kan er wel veel beter mee omgaan , slik soms dagen geen pijnstillers meer maar gekke is als ik dat wel doe dat de pijnklachten eigenlijk niet veel minder worden ?!Gek he?Hou me op de hoogte van jouw ontwikkelingen en heel veel sterkte.

Gr.Lita
vr, 01/26/2007 - 09:08 Permalink