Opknappen gebit?!

Author:
peter
Posted:
do, 06/20/2002 - 19:56
Aan de digitale tandarts,

Ik wil mijn gebit opknappen: een soort algehele renovatie waarbij er volgens mijn tandarts kronen nodig zijn voor mijn voorste 4 tanden in bovenkaak. Hierover heb ik vraag:
- Lukt deze behandeling altijd en wat zijn de risico's?

Daarnaast wil ik mijn tanden in mijn onderkaak witter maken/ bleken en de vullingen vervangen. Dus eigenlijk de nodige cosmetische behandelingen. Ook hierover heb ik een vraag:
- Is het verstandig om hiervoor een gespecialiseerde tandarts te zoeken die alleen dit soort werk doet of behoort dit tot de standaard werkzaamheden van een tandarts?
- Zijn er uberhaupt tandartsklinieken die gespecicaliseerd zijn cosmetische tandheelkunde en wie zijn dat?

Alvast bedankt, Peter

[ Dit Bericht is bewerkt door: peter op 2002-06-20 19:57 ]
de digitale tandarts

Geen enkele behandeling heeft een volkomen 100% procent kans van slagen.

Een kroon is echter wel een zeer betrouwbare restauratie met tevens een grote kans van slagen, waarbij de kans dat je door deze behandeling de tand zal verliezen erg klein is.

Je moet je echter wel afvragen wanneer je een kroon een succes mag noemen.
Moet de kroon meer dan tien jaar blijven zitten... daar gaan we in de meeste situaties wel vanuit, maar is dat bij een voortand het enige criterium van succes?

Ik neem aan dat u een bepaald verwachtingspatroon heeft van uw nieuwe voortanden. Misschien dat u ze heel wit wilt hebben of juist toch hier en daar een natuurlijk effectje in het porselein. Mogelijk vindt u uw tanden nu te lang en te hoekig en wilt u deze rond en korter hebben.

Een kroon kan technisch gezien goed aansluiten en dus een succes kunnen zijn, maar als u deze (of uw familie!) bijv. te groot vindt spreekt u over een mislukking. Comminuceer in dit soort gevallen daarom goed met de tandarts/tandtechnieker om misverstanden achteraf te voorkomen. Soms helpt het om eerst een proef-opstelling te maken (mock-up/wax-up) en met behulp daarvan eventueel ook tijdelijke kronen zodat u de vorm en ongeveer de kleur kunt beoordelen, voordat de definitieve kronen gemaakt en geplaatst worden.

Het gaat in dit soort gevallen niet alleen om de tandarts, maar zeker ook om de tandtechnieker die hij/zij gebruikt. Je moet spreken over teamwork; de tandtechnieker bepaalt de vorm en de kleur van de kronen en zonder goede technieker kan je als tandarts nog zo mooi boren zonder dat het mooie kronen oplevert.

Er bestaat geen officiele (wetenschappelijke) vereniging voor cosmetische tandartsen, zoals dat wel bestaat voor bijv. tandvlees- en wortelkanaalspecialisten. Het is wel mogelijk om te zoeken op internet naar cosmetische/esthetische tandartsen bijv. op onze website, maar er is geen controle op dat degene daadwerkelijk een specialist is.

Probeer met uw eigen tandarts goed te comminuceren zodat de kronen aan uw verwachtingspatroon kunnen gaan voldoen.

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-07-11 13:48 ]
do, 07/11/2002 - 13:46 Permalink