Open beet: beugel i.p.v. kaakoperatie?

Author:
Lotte
Posted:
za, 11/19/2005 - 21:00
Hallo,

Ik ben een meid van 21 met een lichte vorm van "open beet". Dat wist ik niet, dacht dat mijn tanden simpelweg scheef stonden.

Toen ik laatst bij de orthodontist kwam voor een consult begon de man over deze open beet. Kort daarna sprak hij over een kaakoperatie, ik wist niet wat ik hoorde :o . Er is bij mij een onderzoek gedaan (röntgen, happen) en binnenkort krijg ik te horen wat de mogelijkheden zijn voor mijn gebit.

Ik heb intussen wat bedenktijd gehad en besloten een kaakoperatie af te wijzen. Dit is mij veel te extreem! Wat ik zou willen vragen: zijn er mensen hier op dit forum die ook een lichte open beet hebben en dit hebben laten behandelen met beugels i.p.v. een operatie? Je leest namelijk steeds meer over volwassenen die buitenbeugels en activators dragen. Als iemand hier meer over weet, zou ik informatie erg op prijs stellen!

Bedankt en groetjes,

Lotte
exbeugelbekkie

Is open beet dat je bovenkaak verder naar voren staat als je onderkaak waardoor er een aardige ruimte is tussen je boven en ondertanden aan de voorkant? :-?
zo, 11/20/2005 - 09:00 Permalink
Lotte

Ja, volgens mij wel.

Op een website vond ik de volgende omschrijving:

Open beet: wanneer er ruimte overblijft tussen de bijtvlakken van de voor- en zijtanden terwijl de kiezen op elkaar staan

Het verschil tussen een open beet en een overbeet is dus als ik het goed begrijp minimaal en hangt af van het wel of niet op elkaar krijgen van je zijtanden.

Heb jij ook een open beet? Heb je of laat je er iets aan doen? Wat voor een behandeling?
zo, 11/20/2005 - 22:53 Permalink
de digitale tandarts

De beschrijving klopt wel, maar het is lastig voor een 'leek' om je daar een voorstelling bij te maken, op het volgende plaatsje is duidelijk een open beet te zien:

http://www.blij-in-de-rij.nl/Site%20orthodontieMCA/HTM-files/soorten%20afwijkingen/soorten%20afwijkingen%20jpg/5a%20open%20beet.jpg

Als de kiezen op elkaar staan dan bevindt zich een opening tussen de onder- en bovensnijtanden, zie voor meer plaatjes van orthodontische afwijkingen: http://www.blij-in-de-rij.nl/Site%20orthodontieMCA/HTM-files/soorten%20…

Met vriendelijke groet.
ma, 11/21/2005 - 07:37 Permalink
Lotte

Ok, dankuwel. Mijn situatie lijkt hier enigszins op. Iets minder open, dat wel. Kunt u mij misschien vertellen welke mogelijkheden er zijn om dit te verhelpen? Is daarbij voor volwassenen de enige mogelijkheid een kaakoperatie of kan het ook met beugels? Aan welke beugels moet ik dan denken?
ma, 11/21/2005 - 09:19 Permalink
de digitale tandarts

Een open beet is lastig te sluiten, zeker als iemand uitgegroeid is. Daarom zal mogelijk ook de kaakoperatie voorgesteld zijn.

Een open beet kan lastig zijn met het afbijten van voedsel, maar gezien het feit dat u nooit duidelijk heeft gemerkt dat u een open beet heeft, zal de beperking die u daarvan ondervindt mogelijk meevallen.

Begrijpelijk is dat u tegen de kaakoperatie opziet en u zich afvraagt of een dergelijk zware ingreep om dit relatief kleine probleem op te lossen. Misschien dat u tijdens het volgende gesprek met de orthodontist kan vragen wat de mogelijkheden zijn om de voortanden recht in een rij te krijgen, terwijl de open beet kan blijven bestaan.

Met vriendelijke groet.
ma, 11/21/2005 - 14:27 Permalink
Lotte

Bedankt! Ik dacht er zelf precies zo over, goed om te horen dat een professional dat ook denkt. Ik vreesde namelijk dat orthodontisen het niet accepteren als je niet het complete behandelplan volgt. Wanneer het behandelplan komt, en er blijkt toch een kaakoperatie in te zitten, dan weet ik nu dat het zo gek nog niet is dat ik die afwijs.
di, 11/22/2005 - 17:15 Permalink
Lotte

Ik ben inmiddels bij de orthodontist geweest voor het behandelplan. De constateringen, het behandelplan & de gipsmodellen heb ik na afloop meegekregen zodat ik er zelf nog eens goed over na kan denken.

Voordat ik een beslissing neem wil ik graag een second opinion, omdat ik zeker wil weten dat er de behandeling die mij voorgesteld wordt ook de enige mogelijkheid is, dus dat er niet nog andere, eventueel betere mogelijkheden zijn.

Hieronder de gegevens over mijn gebit. Kunt u (of een andere specialist die dit forum leest) mij vertellen wat u in zo'n geval voor een behandeling voorstelt?

- klasse II/1 malocclusie
- overjet 7 mm
- overbite -2 mm
- ruimtegebrek in de onderkaak

Bedankt!
za, 12/03/2005 - 22:58 Permalink
esthervanrems

Ik weet niet of je ook al bent onderzocht door een logopediste? De kans is namelijk groot dat je ook een verkeerde slik en verkeerde rustpositie van de tong hebt.

Elke logopediste met een training in OMFT (oromyofunctionele therapie) kan dat onderzoeken.

Als je bij het slikken altijd je tong tegen of tussen de tanden perst, zal dat na de beugel of na de operatie weer met dezelfde krachten (2000x per dag) gebeuren en is de kans op een relaps groot.

Dus voor je aan de beugel of operatie gaat, zorg dat het functionele gedeelte van de mond op een juiste manier functioneert, dan heeft de vormverandering ook veel meer kans van slagen!

Met vriendelijke groeten

Esther van rems-Dijkstra
http://www.logopediebolsward.nl
vr, 10/23/2009 - 13:59 Permalink