onderzoek met nieuw apparaat: pijnloos en heel gaaf

Author:
Janneke_Schaapman
Posted:
wo, 03/15/2006 - 19:10
Hallo allemaal!

Ten eerste.. ik ben heel bang. Zelfs voor een controle ben ik al zenuwachtig. Brr.. dat haakje enzo, vind het helemaal niks!

Ik heb iets meegemaakt bij de tandarts, ik ben er zo blij mee, het was helemaal niet eng en deed ook geen zeer, maar ben toch wel benieuwd naar of jullie er meer van weten...

Ik woon in Tilburg en ben patient bij een grote praktijk daar.
Toen ik op controle moest komen kreeg ik behalve rontgenfoto's ook nog andere foto's.

Het werd gedaan met de Inspektor. Ik heb een foldertje gekregen en daar staat wel wat in hoor, maar ik zal even vertellen hoe het ging, want volgens mij is het vrij nieuw.

Er werd met een blauw lichtje in mijn mond gekeken. Dat blauwe lichtje was ook meteen een camera en op een scherm werd alles zichtbaar. Door het blauwe licht werden mijn tanden groen. Dat was blijkbaar heel speciaal licht want ze konden ermee naar binnen kijken vertelden ze. Ze vertelden me dat als ik groen bleef zien, dat het dan goed was en als ik rood zou zien of donkere vlekjes dat het dan niet goed was.

Nou, de meeste tanden en kiezen waren idd helemaal groen. Maar toen zag ik bij mijn voortanden, aan de binnekant onder een rood laagje. Ze deden toen een analyse en vertelden me dat ik keek naar bacteriën die er al zo'n 4 dagen zaten. Oops! En ik maar denken dat ik goed poetste! Maar toen zei ze, floss je ook??
Uhm... nou... af en toe??
Nou, dat was te zien zei ze, want precies tussen mijn tanden zat oude plak zei zei. Toen heeft ze mijn tanden schoon gemaakt en weer een nieuwe foto gemaakt. Dat was wel heel gaaf, je kon precies het verschil zien! Van vies naar schoon zeg maar. Ze hadden er ook een filmpje van, was echt gaaf!

Maar verder heeft ze ook al mijn kiezen bekeken. Het ging om randen van vullingen en groefjes in mijn kiezen. Nou, bij 2 vullingen zag je dus ook weer rood langs de rand van de vulling en na die analyse zei ze dat het lekkage of zoiets was. De vulling hoefde er niet helemaal uit, maar moest gepolijst worden. Toen ze na het polijsten weer een 2e foto nam, kon ik ook weer het verschil zien. En idd, het rood was weg!

Ze zei dat als ik langer zou wachten dat het dan misschien groter zou worden en dan zou mijn vulling helemaal vervangen moeten worden. Dit was een stuk goedkoper, dus ik was blij!
Nou en verder heeft ze in de groefjes van 4 kiezen ook beginnende gaatjes gevonden en die kon je heel goed zien met een geel en blauw kleurtje. Twee ervan moesten een laklaagje en de andere 2 werden in de gaten gehouden. Ik moest er gewoon heel goed blijven poetsen.

Toen ze klaar was kreeg ik een printje mee waar al die foto's opstonden en een informatiebriefje. Er stond ook een website op: http://www.inspektordentalcare.com en daar heb ik ook op gekeken, maar het was allemaal een beetje technisch. Maar ze vertelde me dat ze die Inspektor al 1,5 jaar in de praktijk hadden en dat ze er zelfs 2 hadden.

Nou, ik moet zeggen, dat onderzoek duurde wel even, en dat kostte dan ook wel meer dan normaal, maar dat krijg ik gewoon terug van de verzekering en de behandeling was juist goedkoper. Dus dan heb ik liever dat ze extra goed kijken en dat ik minder gaatjes heb enzo, dus dat vond ik helemaal niet erg!

Voor het eerst in mijn leven ben ik nu niet bang meer voor de controle, omdat ik zelf ook kon zien wat er was en hoe het beter werd enzo!!!
Toen ik het thuis vertelde aan mijn zusjes en mijn vriendinnen wilden die ook meteen zo'n Inspektor-onderzoek.
En ik wil het volgend halfjaar ook weer.

Nou, ik ben benieuwd of andere mensen ook zulke positieve ervaringen hebben met dat ding als ik!

Groetjes Janneke
vV

Wat ik ervan weet is de inspector nog behoorlijk aan discussie onderhevig. Daarnaast ben ik benieuwd hoezo de kosten van het onderzoek hoger lagen? er is maar 1 tarief mogelijk namelijk voor een periodiek onderzoek, hoe het ook gedaan wordt.

op zich heb ik niets tegen innovaties, maar van dit apparaat zijn gewoon nog geen onafhankelijke lange termijn onderzoeken.
wo, 03/15/2006 - 20:04 Permalink
vV

toevoeging: er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek bekend , in ieder geval niet op pubmed, waar eigenlijk elk gepubliceerd onderzoek terug te vinden moet zijn.

overigens: zo zeker waren ze blijkbaar zelf ook niet van hun zaak, dan hadden ze de conventionele foto`s namelijk wel achterwege gelaten....
wo, 03/15/2006 - 20:12 Permalink
Janneke_Schaapman

Beste vv

De behandeling was duurder omdat ik meteen schoongemaakt ben en dat deed mijn vorige tandarts nooit. Verder hebben ze ook mijn tanden gekleurd en rontgenfoto's gemaakt. Deed mijn oude tandarts ook niet.

Dus was het inderdaad een stuk duurder, maar nogmaals, dat vind ik helemaal niet erg. Die laklaagjes krijg ik trouwens ook vergoed hoor, dus vind t wel best.

Ik weet niks van onderzoeken op lange termijn, maar in die folder die ik kreeg stond wel dat er al 15 jaar wetenschappelijke studies zijn gedaan.. Dat stond trouwens ook op die site.. En ik heb ook geneusd op pubmed, daar heb ik ook wat gevonden.

Janneke
wo, 03/15/2006 - 20:30 Permalink
vV

ah maar die aanvullende behandelingen en kosten hebben dus niets te maken met het gebruik van dit apparaat. Dat is in ieder geval opgehelderd.

Op Pubmed zijn slechts 3 publicaties te vinden over dit apparaat over de periode 1995-2005, dus over 10 jaar.

Daar wordt ik als potentieel eindgebruiker dus niet wild van zeker niet gezien het laatst gepubliceerde onderzoek en de conclusie daaruit.

Maar dat is slechts mijn mening als wetenschappelijk opgeleid persoon....
do, 03/16/2006 - 09:40 Permalink
dj

Waarschijnlijk omdat Janneke niet mee heeft gekregen dat de thread weer open is. Er zijn natuurlijk plenty andere redenen denkbaar.
za, 03/18/2006 - 12:02 Permalink
vV

Tja was te verwachten met maar enkele postings alleen bij dit topic....
Betekent dan ook helaas dat dit forum doelbewust bezocht werd ben ik bang....

Maar we hebben nog even geduld, wie weet.

Inmiddels ben ik weer wat wijzer, gisteren endocongres gehad. Er is naast pubmed nog een bibliotheek, daar worden alleen echt steekhoudende artikelen toegelaten. Dus geen "onderzoeken" die in opdracht van fabrieken gedaan worden en zo..

ga ik nog verder uitpluizen..
za, 03/18/2006 - 12:40 Permalink
BJN

Over het apparaat misschien maar 3, maar over 'QLF' en dat is de methode is meer te vinden. Toen ik bij ACTA werkte deed de afd Cariologie er (in vivo) onderzoek mee. Ik heb toen de plaatjes voor de intra-orale (glazuur-)specimen gemaakt en begeleid. We hebben zelfs decalcificatie tijdens orthodontische behandeling (met vaste apparatuur) mee gemeten.
Ik weet er verder niet genoeg van. Maar de wetenschappelijke publicaties nazoeken op Quantitative light-induced fluorescence = QLF geeft misschien een beter beeld dan alleen op dit apparaat zoeken.
za, 03/18/2006 - 13:10 Permalink
Janneke_Schaapman

Beste tandartsen,


Ik wist idd niet dat het weer geopend was..
Mooi dat het nu wel zo is.

Ik wacht eventjes af wat de experts erover te zeggen hebben, maar dat in vivo enzo, wat betekent dat?

Is het nu wel of niet goed?
Ik heb op pubmed ook gezocht op QLF en vindt dan een rattaplan aan dingen (waar ik geen bal van begrijp overigens..)

Ik wil hierbij wel vragen of er meer mensen zijn die bekend zijn met dit ding. Toen ik op dit forum zocht met "inspektor" kwam er ook een bericht naar voren over de Diagnodent. Wat is dat precies? Ook zo'n soortgelijk apparaat?

Ik zal regelmatig eens kijken nu ik weet dat er weer over gediscusseerd wordt.

Mijn moeder moet trouwens binnenkort ook weer naar de tandarts, ik zal haar eens laten vragen hoe dat zit met die rontgen. Want er stond eerst in een van de berichten dat het onnodig was geweest om ook die foto's nog te maken. Dubbelop is onzin (denk ik?) dus ik wil wel even weten waarom dat dan is. Ik had eigenlijk begrepen dat het een aanvulling was, maar nu wil ik ook graag weten hoe het zit..

groetjes

Janneke
za, 03/18/2006 - 13:33 Permalink
dj

Nou rontgen dringt door de weefsel heen, je kunt zeg maar in het binnenste van een bot of kies kijken ("sort of" hoor). Met de inspektor een aanverwanten kan dat niet. Is er dus meer dan een beginnend gaatje of heeft het er de schijn van (want dat kun je niet altijd zien van buiten).. X- foto's.
za, 03/18/2006 - 13:53 Permalink
Janneke_Schaapman

Kun je dat aub nog eens proberen uit te leggen??
Ik snap het niet helemaal.

Een rontgenfoto kan door een tand of kies heen kijken. Maar dat apparaat kan toch ook naar binnen kijken? Ik heb begrepen verder dan alleen de buitenkant..
Wat is dan precies het verschil?
za, 03/18/2006 - 17:07 Permalink
dj

Oei dat is een moeilijke. Het is al even geleden dat ik me me dat soort natuurkunde bezighield.

Belangrijk is het begrip "elektromagnetische straling". Hiervan zijn verschillende soorten die verschillende eigenschappen hebben. Voorbeelden zijn (voor ons) zichtbaar licht, radiogolven, rongengolven. Lees er hier iets meer over.

Die Inspector van jou maakt gebruik van zichtbaar licht of misschien licht dat net buiten ons waarnemingsspectrum valt (infrarood, ultraviolet) en maakt gebruik van luminiscentie als ik het goed begrepen heb. Zichtbaar licht dringt niet door in bot, of spieren of wat dan ook, maar wel door water of glas (of een heeeel dun laagje bot of huid of zoiets.) Als je nu een ezelsoor (= omgevouwen hoek) in een A4 tje maakt en je houdt dat tegen het licht zie je dat er minder licht doorheen komt.

Rontgen werkt net zo. Het verschil is dat rontgen veel meer door botheen kan dringen, en ook dat je het met het blote oog niet kan zien. Je kunt er wél foto's van maken. Hiermee is denk ik jou vraag wat beantwoord.

Overigens, net als met licht en ezelsoor is het zo dat door een dik bot minder rontgen komt dan door een dun bot. Als je rontgen zou kunnen zien zou een dik bot er dus donkerder uitzien dan een dun bot. Een tand lijkt op bot, een dikke gezonde tand zou er daarom donkerder uitzien dan een aangetaste dunne tand.

Zijn rontgenfoto's nu uitgelegd? Nee nog niet helemaal! Rontgenfoto's werken net als gewone foto's, met zogenaamde negatieven. Op het fotorolletje (het negatief) werd de zon zwart en de asfalt wit. Fotopapier werkt net zo en draait dat dus weer om. Verwarrend is dat, kijken naar fotorolletjes, omdat het omgedraaid is met de kleuren.
Rontgenfoto's zijn normaal gesproken net als fotorolletjes "negatieven". Veel bot, te vergelijken met een telefoonboek dat je voor de zon houdt, wordt dus niet donker maar licht.
za, 03/18/2006 - 17:52 Permalink
Janneke_Schaapman

Dank je..

Het is nog steeds een beetje een moeilijk verhaal, maar na een paar keer doorlezen denk ik wel dat ik het zo'n beetje begrijp.. :wink:

Kun jij ook uitleggen wat "in-vivo" betekent?
En die Diagnodent, wat is dat nou precies, een broertje of zusje van Inspektor?

Janneke
za, 03/18/2006 - 18:05 Permalink
dj

"In vivo" en "in vitro" zijn begrippen uit het wetenschappelijk onderzoek. In vivo betekent "bij iets levends", in vitro betekent "in glas". Bij dat laatste kun je je goed een reageerbuis of erlenmeyer voorstellen.

Een geneesmiddel dat in vivo wordt getest, wordt getest op patienten, of muizen (ik hoop dat ze alleen nooit Viagra gaan testen op Bonobo's maargoed dit daargelaten). Een geneesmiddel in vitro wordt getest op bv stukjes huid (of een celcultuur of whatever) .
za, 03/18/2006 - 18:19 Permalink