nooit meer boren, nooit meer gaatjes

Author:
grace
Posted:
wo, 08/31/2011 - 22:05
Hier het positiefste bericht sinds “de oertijden“
Ik zag meteen science fiction beelden: :o Space Odyssey: de mensheid heeft tandbederf overwonnen. Nooit meer boren, nooit meer gaatjes. (http://www.nu.nl/gezondheid/2601859/tandartsboor-onnodig-nieuwe-vloeist…)

Universiteit van Leeds heeft vloeistof ontwikkeld waarmee tandschade door zuuraanvallen kan worden hersteld
Reparatie
De vloeistof die de wetenschappers ontwikkelden kan worden aangebracht op een beschadigde tand, waarna het in de microgaatjes kruipt. Daar aanwezig wordt de vloeistof vanzelf omgezet in een gel die calcium aantrekt, waardoor de mineralen van een tand van binnenuit hersteld worden.
De onderzoekers verwachten dat de nieuwe aanpak ervoor zal zorgen
dat mensen sneller geneigd zijn naar de tandarts te gaan, omdat hun angst voor boren wordt weggenomen.
Als de nieuwe ontwikkeling de laatste tests doorstaat, zal hij over twee tot drie jaar door tandartsen worden gebruikt.
mecánico para …

yeah and monkey might fly out my butt

de werkelijkheid is een stukkie complexer en je kan een remineralisatie aan sturen.........maar als er ook maar iets aan de oppervlak stuk gaat..........en dat gaat het na 300 liter fristi.........dan pakken we toch ye olde boor weer op.
do, 09/01/2011 - 16:57 Permalink
Basset

vooral blijven dromen ... en indien het zou werken dan is er wel een composietenfabricant die het patent zeer duur opkoopt .... er is al zoveel van die trukjes beloofd, maar ze doen het nooit.. waar is carvisolf en dergelijke gebleven...


Trouwens technieken die via de openbare kanalen gepromoot worden om de tandarts te stimuleren ze te gebruiken hebben meestal geen lang leven beschoren.

Trouwens de belangrijkste redenen dat gaatjes ontstaan is de opname van carbonaten in hydroxyapatiet waardoor dit laatste meer oplosbaar wordt bij lage ph. De ideale therapie zou erin bestaan om deze carbonaten te verwijderen, en die is beschikbaar. Een andere methode zou kunnen bestaan in het toevoegen van net de juiste hoeveelheid organische stof. Hierbij kunnen de interkristallijne ruimten geblokeerd worden en zo minder zuur laten doordringen.

De effecten van fluoriden hebben hun plafond bereikt. Wel kunnen nieuwe technieken het mogelijk maken om fluor beter te laten opnemen
za, 09/03/2011 - 17:37 Permalink
grace

interessant om dit van jullie te lezen…

Ik denk dat er vraag is voor dit soort producten in de esthetische mondhygieniste praktijk. Ik noem hier de verschillen die ik pas geleerd en aangeschaft heb:

- Begin met tandenpoetsen, tandpasta niet wegspoelen alleen het surplus, omdat t 2 minuten moet inwerken kun je meteen doorgaan met raggertjes etc. Ze liet mij ook echt voelen hoe lang en op welke wijze ik op 1 kies/tand moest poetsen, en ze ging t hele rijtje af
- Neem bij de elektrische tandenborstel, de zeer zachte ronde borstel (binnen licht blauw)
- Als de ruimten tussen de kiezen en tanden opgemeten is (en geregistreerd in je dossier), neem van die maat of maten (ik gebruik 2 maten) het juiste formaat raggertje. Met een raggertje doe je 1 week (toen ik beugelde heb ik 1,5 jaar met 1 raggertje gedaan, wist ik veel)
- Houtjes tussen de tanden (afhankelijk vd ruimte tussen je tanden) is puur om je tandvlees te masseren (raggertjes halen efficienter mango resten of vlees uit de ruimten). Ik neem nu dik formaat houtje
- Tandenflos heb ik nu ook speciaal voor onder mn spalkje (ziet r anders uit dan de normale variant: per streng) en heeft een hard puntje aan 1 kant. Deze tandenflos is echt een uitvinding!
- Tandenborstel gebruiken om je tong van de keel naar de punt toe schoon te maken
- Je hoeft maar 1 keer/dag je tanden heel goed schoon te maken, ivbm inwerktijd caries. 2 x napoetsen zou voldoende moeten zijn

Uitvinding als dit past daarom (denk ik) wel in de cosmetische mondhygieniste praktijk (NIET ECHT bij de tandarts). Bij mijn normale mondhygieniste heb ik deze info nooit meegekregen. Recht –toe-recht-aan werd tandsteen weggehaald en soms kreeg ik een tabletje mee om te laten zien waar er nog tandplak zat. Voor veel mensen klinkt het bovenstaande misschien omslachtig of niet zinvol, maar ik ben echt blij met deze voorlichting van mijn esthetische mondhygieniste.
…..maar ja, als jij t anders ziet shoot
zo, 09/04/2011 - 16:04 Permalink
Basset

esthetische mondhygieniste :smt010 :smt010 :smt010 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005
weet je dat woord esthetische eigenlijk zelfs in een tandheelkundige tittel ongepast is. Het doel van elke tandarts is immers het herstellen van het gebit in de vorm die het had en zelfs beter. Dus esthetisch .... wat is dan een niet-esthetische mondhygiensiste of een niet-esthetische tandarts ....

trouwens met die gel zal zij weinig esthetisch resultaat geven - in haar beroepssituatie zou dit betekenen dat ze botgrafts zou plaatsen en gingivatransplantaties doen om het terugtrekkend tandvlees esthetisch te corrigeren ... en daar heeft ze de kennis en beter nog de bevoegdheid niet voor ....


siroop smeren heeft vaak een beter economisch effect dan kwalitatief werk

je hebt gewoon een iets efficientere mondhygieniste, de adviezen die zij geeft worden hier dagelijks gegeven ... maar wondermiddeltjes neen ...
ma, 09/05/2011 - 06:10 Permalink
grace

grappig dat ik je zo aan t lagge krijg.

een esthetische of cosmetische mondhygieniste werkt of is in loondienst bij een cosmetische tandarts. Mijn andere mondhygieniste werkt zelfstandig. Volgens mij -maar wie ben ik -maakt dat verschil uit in de voorlichting of intructie bevoegdheid. ik praat uit eigen ervaring en vertegenwoordig niet NL.

Ik vind mondhygienistes heel kundig. Ik heb altijd veel meer info van ze gehad dan tandartsen zelf. ze zijn communicatiever, nemen de tijd voor je. En dom vind ik ze echt niet. En dat er blijkbaar iets technisch aan t gebruik v die gel is, waartoe zij nooit in staat zouden kunnen zijn wist ik ook niet.

Bij elkaar genomen denk ik wel dat als er r ontwikkelingen gaan komen, de monhygienisten t voortouw zullen nemen.
ma, 09/05/2011 - 08:45 Permalink
vV

Bij elkaar genomen denk ik wel dat als er r ontwikkelingen gaan komen, de monhygienisten t voortouw zullen nemen.

hoezo denk je dat? bevoegdheden van MH zijn , ook al wel uitgebreider de laatste jaren, nog steeds ingeperkt. (is ook logisch, de opleiding is gewoon beperkt, anders word je tandarts, mondarts heet dat tegenwoordig).
Maar die beperking geeft dus weer beperkingen zeg maar.
ma, 09/05/2011 - 09:37 Permalink
grace

Ik zie mijn mondhygieniste vaker dan mijn tandarts. Eigenlijk zie ik m liever niet, want dan weet ik dat ik te laat ben met alles.
MH zit –dacht ik altijd- in het voortraject. Ze heeft –dacht ik- hoort een voorlichtende taak te hebben. Als er nwe ontwikkelingen zijn op het gebied vh tegengaan van tandbederf, natuurlijk denk ik dan meteen aan haar en echt niet aan een tandarts. Hij zit immers in de fase: “te laat, eigen schuld > dikke bult sorry vette boor erin“. Iedereen die angst kent (sinds afgelopen donderdag na mijn wortelkanaalbehandeling bij de endodontoloog, hoor ik ook tot deze groep) zoekt naar mogelijkheden. 3 jaar wachten = lang. Eerlijk waar, ik hoop dat die gel wat wordt, aan mij zal t niet liggen.

BLEKEN
Bleken van tanden, afgelopen 2 jr populair, ook een nwe trend. Dat voeren (dacht ik) ook de MH ook uit. Ik neem mijn MH serieus, ik haat boren. En die leuke grapjes v tandartsen tijdens t boren, daar krijg ik pas kiespijn van.
Over bleken gesproken: dirickx heeft dit briljante stukje 2 jaar geleden geschreven: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=4&t=2945&p=88359&a…
Bescheiden vraag:
Is de KTP laser beter omschreven als W2 Nd:YAG laser, nog steeds de beste laser. Of is dit inmiddels achterhaald (zoom laser? met peroxide)
ma, 09/05/2011 - 23:37 Permalink
Basset

voor wat fotochemische bleken betreft wel

voor wat het fotothermisch bleken betreft is een behandeling ontwikkled voor de erbium yag laser die even veilig is.

De basis van fotthermisch bleken is altijd opwarming van het bleekmiddel. 25 jaar geleden deden we dat met een warm instrument nu met licht. De lampen die hiervoor verkocht worden zijn gerelateerd aan een specifieke fotactivator die het licht van die betreffende golflengte absorbeerd waardoor de gel opwarmt.

Nu is de hoeveelheid absorber beperkt en komt heel wat van dat licht in de tandzenuw tercht waar hij opwarming veroorzaakt. Buiten de range van 2500-3000 nanometer is de absorbtie van licht in water en bot miniem. dus de eerste plaats waar het geabsorbeerd kan worden is in de pulpa. Temp verhoging daar met meer dan 5,2 graden leidt tot afsterven.

Nu heeft de Er>Yag een zeer hoge absorbtie in water en dit zit er heel veel in het bleekmiddel. De energie van deze laser wordt dus nagenoeg volledig in de bleekgel geabsorbeerd en heeft geen temp verhoging in de pulpa tot gevolg.

De conventionele fotothermische bleek methode wordt hierdoor dus veiliger. Bovendien ben je niet meer gebonden aan één bleekmiddel omdat je lamp geen andere kan activeren tgv de binding met de fotoactivator.

zelf zijn we deze studie aan het hernemen met de andere erbium lasers die hun absorbtie in hydroxyl ionen hebben en die zijn er dus minder dan water in de gel.
di, 09/06/2011 - 10:32 Permalink
vV

@ grace: in jouw denkwereld (zo komt het op mij over) is de MH de enige die aan preventie doet, en de tandarts de enige die boort.

beide denkbeelden kloppen niet.
er zijn MH die boren , er zijn ook heel veel tandartsen (de meesten gelukkig) die heel fors aan preventie doen, dat is niet voorbehouden aan de MH. Er zijn ook heel veel tandartsen die zonder MH werken (tekort in sommige regio`s, of andere redenen) , maar dat betekent niet dat de patienten van die tandartsen geen preventie voorgeschoteld krijgen.
di, 09/06/2011 - 11:39 Permalink
SharonT

Ik had dit artikel ook gelezen en het leek me een goed uitgangspunt voor mijn profielwerkstuk.

Ik heb al een topic geplaatst dus misschien dat jullie ernaar willen kijken en me verder kunnen helpen?
Hij staat bij offtopic onder 'Profielwerkstuk: gaatjes herstellen zonder te boren'

Alvast bedankt!
Sharon
di, 09/06/2011 - 13:24 Permalink
grace

Vv, dat begrijp ik nu -van jou- maar dat ken ik dus niet. De pijn is nog vers, ik ben niet in staat objectief te zijn

Dirickx, ik heb zo n beetje al je opmerkingen op dit forum tot 2009 zitten lezen. Wat??? Hoor ik je mij weer uitlachen: doet me niks! De manier waarop je om/beschrijft prikkelt (zelf als je autocorrectie niet aan hebt staan). Het gebruik van laser in tandheelkunde fascineert. De hele medische wetenschap omarmd, verfoeit, experimenteert met ze. Mijn gut waarom zijn die apparaten toch zo idioot duur. Je hebt waarschijnlijk ook dat online stuk gelezen van de ACTA studenten over t gebruik van lasers. Ik kon de antwoorden (uitkomsten) welke ik zocht daarin niet teruglezen, hun onderzoeksvraag was te breed. Interessant vond ik hun stuk over t gebruik van laser voor cariespreventie. In dit kader schrijven ze over de Erbium laser (p 17) : „zij verwarmen het glazuur echter zodanig dat er zeker schade aan de pulpa en het parodontium optreedt. (mijn leken hoofd dacht…mmm ongenuanceerd???)
Ik heb zelf in ieder geval mijn keuze gemaakt en ik weet nu hoe ik ga bleken. Niet bij de MH, maar gewoon bij de tandarts. Thnx.

@sharon: “alternatieven voor boren“, ik weet niet hoeveel fans er onder de specialisten zullen zijn, maar de consument wacht erop en zal ook een (wetenschappelijke) onderbouwing zoeken. Waarom hebben andere methoden gefaald (zoals @D schrijft?).
wo, 09/07/2011 - 01:18 Permalink
Basset

grace de stelling is onjuist = de erbiumlasers verhogen de pulpatemperatuur maximaal met 2a 3 graden tijdens enkelenanoseconden. We tonen het bewijs hiervan op een film tijdens de dentale kennisdagen van henry shein deze film gemaakt met een thermische camera toont heel goed de minimale temp veranderingen in de pulpa
de erbium licht wordt zeer hoog geabsorbeerd en dus maximaal aan het oppervlak men spraakt dan ook van microablatie- er blijft dus nauwelijks energie over die dieper kan gaan = anders is het met de weke weefsel lasers de zogenaamde soft lasers die worden in tandbeen niet geabsorbeerd en gaan direkt en nagenoeg integraal naar de zenuw.

laser gebruik is veiliger dan conventionele behandelingen mits educatie met inbegrip van het instuderen van de lichtfysica. Tijdens de universitaire opleidingen wordt die fysica gedurende een vol jaar bestudeerd dus de helft van de opleiding.

Trouwens je uitlachen doe ik niet, ik denk alleen maar terug aan ver vervlogen jaren toen we op ons boprd aan de deur estehtische tandheelkunde hadden hangen als specialiteit. We hebben het toen op de rechtbank mogen uitleggen en bijna de praktijk horen verbeurd verklaren..vandaag dat lachje
wo, 09/07/2011 - 11:03 Permalink
mecánico para …


Trouwens je uitlachen doe ik niet, ik denk alleen maar terug aan ver vervlogen jaren toen we op ons boprd aan de deur estehtische tandheelkunde hadden hangen als specialiteit. We hebben het toen op de rechtbank mogen uitleggen en bijna de praktijk horen verbeurd verklaren..vandaag dat lachje


was zeker aangeklaagd door je lagere school juffrouw wegens het maken van spelfouten. MUHAHAHAHAHAHA (holle, vette lach)
wo, 09/07/2011 - 11:37 Permalink