Nieuwe tandarts heeft mij helemaal overdonderd

Author:
ShamRock
Posted:
do, 08/16/2007 - 10:54
Hallo, kom net bij de tandarts vandaan. En heb verschillende vragen. Dit was een kennismakingsgesprek en gelijk een controle. Nieuwe tandarts en nieuwe geavanceerde techniek. Ik bleek 5 gaatjes te hebben waarvan 2 in mijn voortanden (1 onder, 1 boven), 3 gaatjes in mijn kiezen. Ik schrok behoorlijk want tot nog niet zo lang geleden was ik erg trots om gaatjesloos door het leven te gaan. Maar in raptempo ben ik nu naar in totaal 7 gaatjes in de kiezen en 5 gaatjes in de voortanden gegaan. Mijn vraag hierover is:
1. Hoeverre is het 'normaal' om op 30-jarige leeftijd 12 gaatjes te hebben?
2. Ik ken maar weinig mensen die gaatjes in de voortanden krijgen, ben ik daarin een uitzondering???

Tijdens het gesprek liet ik vallen dat ik vroeger een beugel heb gehad maar dat mijn tanden nu eigenlijk weer in dezelfde positie stond als voorheen. Mijn vorige tandarts wimpelde het altijd weg en zei dat ik een prima gebit had, gewoon zo houden.
Deze tandarts zei echter, tja je hebt niet echt een 'hollywood-smile', in jouw beroep (docent) is het toch wel belangrijk om een goed verzorgd gebit te hebben en voor ik het wist liep ik met een offerte van 2400 euro de deur uit... Hij had het over facings of eventueel kronen op mijn vier bovenste voortanden.
Ik ben nu echt even overdonderd. Natuurlijk wil ik graag een mooi gebit maar ik weet er eigenlijk zo weinig van, er is geen weg terug neem ik aan als je het toch niet zo ziet zitten?

Wil heel graag wat advies hier op het forum want ik ben echt totaal overdonderd. Oh en ik voeg gelijk maar even een foto bij van mijn gebit.

http://i174.photobucket.com/albums/w105/repelsteal/Foto77.jpg

Met vriendelijke groet,
Repelsteel.
hello jozefien

als ik de foto zie en ik lees jou verhaal dan heb ik maar 1 ding te zeggen: wegwezen bij deze tandarts! iemand die op deze mooie tanden kronen(echt belachelijk!) of facings wil zetten is niet goed bezig. ja, er kunnen gaatjes in tanden komen, dat klopt wel, heb ik ook al jaren geleden gekregen,dat kunnen ze netjes met wit materiaal vullen. Ik zou nu zeker met alles even wachten en een second opiniun vragen bij een andere tandarts, dit is absoluut de moeite waard! wees zuinig op je gebit, laat doen wat moet en doe niet wat niet echt nodig is. laat je horen hoe het afloopt? :wink: :smt006
do, 08/16/2007 - 11:58 Permalink
vV

vraag 1: wat wil je zelf!!? Oftewel is dit verhaal gestart na een vraag of je nog wensen hebt bv? of is het eigen initiatief van de tandarts?

Kronen zou ik op (bijna) gave tanden nooit doen, ga ik bijna opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel noemen. En dat een patient het zelf wilt eventueel, dan nog niet. Soms moet je ook mensen tegen zichzelf beschermen.

Vraag 2: heeft de neiuwe tandarts het dossier van de vorige?? op trond waarvan vind die dat er zoveel gaatjes en zo zijn??

Mijn idee: inderdaad wegwezen daar.. gaat allemaal wat te snel en ingrijpend. Lijkt mij geen goede manier om een goede relatie met iemand op te bouwen. ZO lelijk vind ik je voortanden nu ook weer niet staan (niemand is perfect.. en is perfect eigenlijk wel hetzelfde als mooi??) . Daarnaast: als er iets egdaan moet worden, zou ik toch kiezen voor werken met composiet, misschien beetje beslijpen hier en daar voor optische correctie van vorm en stand.
do, 08/16/2007 - 13:04 Permalink
fleetstone

Deze tandarts zei echter, tja je hebt niet echt een 'hollywood-smile', in jouw beroep (docent) is het toch wel belangrijk om een goed verzorgd gebit te hebben ...
Dat gebit van jou zíet er gewoon goed verzorgd uit! Mooie grote en witte tanden, trouwens.
Dus: wat een ongelooflijke kulpraat van die tandarts!
Geef die leerlingen van jou 2 dagen en ze zijn aan die paar scheve tanden gewend; die zíen ze dan gewoon niet eens meer!
Die vorige tandarts van jou, die wist het wel.
do, 08/16/2007 - 13:26 Permalink
ShamRock

[quote="vV"]vraag 1: wat wil je zelf!!? Oftewel is dit verhaal gestart na een vraag of je nog wensen hebt bv? of is het eigen initiatief van de tandarts?

We hadden een kennismakingsgespreks ik vertelde o.a. dus dat ik vroeger een beugel heb gehad, drie jaar ellende me aandraaien e.d., toen ie er eenmaal uitging was het klaar. Nu hoor je wel dat tieners tegenwoordig een draadje achter de tanden krijgen. Denk daarom dat die van mij weer scheef zijn gaan staan. Zei dus tegen mijn nieuwe tandarts dat ik daar behoorlijk van baalde.
Toen begon hij over: "daar zijn tegenwoordig eenvoudiger oplossingen voor"

Wat betreft de gaatjes: die haalde hij met een foto en laser eruit. Heb een hele lieve goede tandarts vanaf mijn jeugd maar tegenwoordig door verhuizing is dat een uur rijden. Ontdekte vorige week een gaatje in mijn voortand en besloot om een tandarts te zoeken dicht in de buurt, ook omdat mijn eigen tandarts op vakantie was. Mijn dossier is dus ook niet doorgestuurd.
do, 08/16/2007 - 13:35 Permalink
ShamRock

Iedereen ontzettend bedankt voor de antwoorden. Het voelde al niet helemaal goed maar ben nu overtuigd. Ik blijf lekker bij mijn lieve vertrouwde tandarts, desdoods met de autoped :-)
En mijn scheve tanden, ach ja... ik leef er al 30 jaar mee en ik ben eigenlijk de enige die er af en toe over valt. Het is goed zo!

Bedankt!!! :D
do, 08/16/2007 - 20:54 Permalink
hello jozefien

Goeie beslissing! je hebt prachtige tanden en ze lijken nog echt ook :smt003 alles hoeft niet precies recht te staan, ze zien er goed uit! blij dat je een uurtje gaat rijden naar de tandarts, nee hoeft niet per autoped, maar ik bedoel echt : een goeie tandarts moet je koesteren! Ik heb in Arnhem gewoond en ging gewoon naar onze tandarts in Amstelveen! Hij nam ietsje meer tijd bij de controle dan kon hij een klein gaatje meteen vullen als dat nodig was. nu rijd ik een half uurtje naar de tandarts. groetjes
:lol: :smt006
do, 08/16/2007 - 22:46 Permalink