niet blij

Author:
lotje
Posted:
za, 03/18/2006 - 13:05
Nog eens een ongelukkige nieuwkomer!
Ik heb de afgelopen weken dit forum helemaal uitgepluisd op zoek naar ervaringen van prothese-dragers. (En dankjewel aan alle onbekenden want alleen al het gevoel dat je niet alleen bent is zo fijn!) :)
En meestal lees ik van 'zo blij met mijn nieuwe tanden', 'ik durf weer te lachen'. Wel, ik durf mijn mond amper open te doen omdat mijn bovenprothese (immediaat) niet past. Nu gaat de tandarts volgende week een nieuwe plaatsen zonder 'tandvleesstuk' boven de voortanden.
Heeft daar echt niemand van jullie ervaring mee? Ik kan me daar niks bij voorstellen en ben bang dat dat er heel akelig gaat uitzien... Ik wilde zo graag dat niemand zou zien dat ik 'neptanden' heb...
darla

Hallo lotje,

Ik heb jarenlang een plaatje voor de 4 voorste tanden gehad zonder boven opbouw.
Dit zat maar kan niet zeggen dat je lekker iets kan kauwen, dat is ook de reden geweest dat ik nu ga voor implantaten.
Het is een hoop geld wat je er voor moet betalen maar ik hoop dat het een beter draag comfort heeft.

Hoop dat het bij jou wel goed gaat zitten.
za, 03/18/2006 - 14:55 Permalink
lotje

Hai Darla,
Bedankt voor je antwoord!
Bij mij gaat het nog om een voorlopige prothese bovenaan, normaliter krijg ik over een half jaar een definitieve prothese en ik hoop dat dat wel een 'normaal' exemplaar kan zijn.
Ik maak me ook zorgen over het esthetische, of valt dat mee?

Hoop dat je blij zult zijn met je implantaten! :smt006
za, 03/18/2006 - 16:37 Permalink
minique

Ik kan je niet helpen, heb er zelf geen ervaring mee en ik kan me zo ook even niet herinneren of er topics zijn van mensen die hier wel ervaring mee hebben. Ik hoop voor je dat er nog meer reacties komen, zodat je misschien wat zekerder wordt.

Voor de volledigheid wil ik nog wel even je andere topic hier noemen, omdat je daar ook nog wat andere vragen in stelt: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=7528

:smt006 Monique
za, 03/18/2006 - 16:51 Permalink
darla

Hallo lotje,

Omdat of gelukkig ik lippen heb die vol zijn is bij mij het tandvlees niet te zien ook niet als ik moet lachen.
Maar ik vond het niet lekker zitten, kan ook komen doordat ik een tandarts had die niet al te veel belangstelling had/heeft in kunstgebitten.
Als dit gebit je niet bevalt kan je natuurlijk altijd zelf naar een tandtechisch centrum gaan(wordt vergoed door ziekenfonds, wel navragen natuurlijk) en in goede samenwerking de definitieve laten maken.
veel sterkte
Darla
za, 03/18/2006 - 23:02 Permalink
yo46

Hoi,
Wat jammer dat het je zo tegenvalt!
Maar mischien moet het een beetje een zoektocht worden, naar datgene wat je goed staat en waar je blij mee bent. Helaas....
Ik ben er ook nog lang niet klaar mee denk ik.
Want ik vind dat ik nu opeens, zo op het oog, een lichte overbeet heb, en dat had ik eerst niet. Alleen als kind.
Dus ik wil nu graag dat mijn bovenlip ietsjes minder vol word en de voortanden ietsjes langer, want die waren eerst wel zichtbaar en nu zitten ze zo heel netjes onder mijn bovenlip.
Maar een apesmoeltje zou ik het niet willen noemen hoor, en dat moet jij ook niet doen bij jezelf, want dan zit je jezelf met negatieve dingen te voeren en dat heeft niemand verdiend, vind je wel?
Ik weet niet hoe het zal staan, een prothese zonder tandvlees aan de voorkant, maar het lijkt me allicht het proberen waard. En als dat niet bevalt, dan kan je je definitieve prothese weer laten veranderen. In ieder geval ben je dan die bovenlip vulling een beetje kwijt. Het lijkt me dat de tanden dan goed op je tandvlees moeten aansluiten, anders kan je zien dat ze er niet inzitten...
Ik ben hartstikke benieuwd hoe het je verder zal vergaan, laat je het weten? We zitten op hetzelfde zoekpad....

Groetjes :smt003 En blijven lachen.
zo, 03/19/2006 - 13:23 Permalink
lotje

Yo, bedankt voor je antwoord. :lol:
Ik zie het momenteel inderdaad nogal zwart. Een drukpunt dat verschrikkelijk veel pijn doet en waardoor ik mijn bovenprothese niet kan inhouden. Nu zit ik hier met een sjaaltje voor m'n mond gebonden, want ik vind het zo genant naar de kinderen en m'n man toe om met een tandenloos bekje te lopen... (ik ben achteraan in de dertig)
Ik heb maanden achter de rug van tanden-ellende, ik zat er op de duur echt onderdoor en heb voor de rigoureuze aanpak gekozen: een kunstgebit. Kaakchirurg en tandarts konden mijn beslissing begrijpen, maar zij zouden liever alles doen om echte tanden te conserveren. Maar bij mij was het gewoon op (en mijn angst voor nog meer akelige behandelingen speelde natuurlijk ook mee).
Maar ik had in de verste verten geen rekening gehouden met een fout gemaakte prothese. Ik bekijk mezelf nog steeds liever niet in de spiegel, niet mét of zonder kunstgebit. :smt003
Kun jij me zeggen hoe lang je 'kans maakt' op drukpunten? Jij staat al een paar stappen verder, niet?!
Bedankt voor je steun! :smt006
Lotje
zo, 03/19/2006 - 16:29 Permalink
yo46

Hoi!
Goh zeg van dat sjaaltje, maar zoiets zou ik dus ook doen hoor :(
Ik wil ook niet aangetroffen worden "zonder", zelfs niet door mezelf....Maar toch dwing ik mezelf om de boel eens goed te inspecteren, per slot van rekening moet je toch minstens zelf met jezelf kunnen leven is mijn stelling.
Maar ja, als het moet, dan voel je je met een sjaaltje misschien nog IETSJES op je gemak.
Maar het is NIET LEUK, wat een understatement. Ik ben 45 en voel me hier ook veel te jong voor! Bovendien ook nog eens ijdel...dus daar ga je..
Maar goed, ze kunnen heel veel en het is dus een kwestie van zoekt en gij zult vinden, het duurt alleen zo lang allemaal, vind je niet? :cry: En het zoeken enzo is ook best vervelend. Ik ben foto's aan het verzamelen en probeer zo gaandeweg een beetje een idee te vormen voor de definitieve construcite.

Ik had de eerst pakweg 3 weken last van drukplekjes en dan deed ik het ding af en toe wel uit voor de nacht. Nu is alles goed genezen en wat geslonken neem ik aan, de drukplekjes gingen vanzelf over. Je tandvlees zal nog wel gevoelig zijn ook, door het zwellen en het gehannes enzo!!
Misschien helpt het om het voorzichtig ook wat te poetsen als het wat geneest, dan kan het allemaal een beetje harden, zo dacht ik erover in ieder geval.
En als het echt blijft dan moet je gewoon even terug naar de tandarts, die kunnen het heel makkelijk wat bijslijpen.


Ik ben aan het dubben wel of niet het implantaten-traject op...maar daar zal ik misschien tzt een apart onderwerpje voor starten en advies voor vragen. Moet de verzekeringskwestie ook nog even uitzoeken. Wat een gedoe.
zo, 03/19/2006 - 22:54 Permalink
lotje

Bedankt voor je antwoord, Yo. Hoe lang heb jij je prothese nu al (of heb ik onnauwkeurig gelezen?)
Dat van mezelf te jong vinden, vind ik wel relatief: je moet weten, 30 jaar geleden had ik waarschijnlijk al veel eerder een kunstgebit gekregen: in mijn familie zitten veel mensen van boven de 50 die al heel jong al hun tanden hebben laten trekken. En die zijn er tot nu toe nog altijd tevreden mee (de meesten toch).
Tegenwoordig proberen tandartsen te conserveren en repareren tot in het oneindige, en als het echt niet meer lukt, is het tegenwoordig al implantaat wat de klok slaat. Maar dat zie ik voor mezelf niet zitten (de gedachte alleen al dat ze in je bot vanalles inboren :o ).
Ik heb echt voor de oplossing van 'vroeger' gekozen: een ouderwets kunstgebit, en met die zes tanden onderaan probeer ik een volledig kunstgebit nog even uit te stellen (blijkbaar is het vooral onderaan dat je met de jaren last krijgt).
Nu voel ik me wel heel erg een uitzondering (wie kiest er in deze tijd en op deze leeftijd nog voor een ouderwets kunstgebit?!), en op dit forum vind ik gelukkig toch wat lotgenoten...
Slapen zonder prothese vind ik akelig met al die wondjes en draadjes, ik ben bang dat ik met mijn zes resterende tanden de wondjes 's nachts ga openbijten, per ongeluk.
Kauwen lukt nog niet, dan snijden de randjes van die partiële prothese onderaan venijnig in mijn tandvlees, en doet het bovenaan ook pijn. (of hoort dat zo en moet je dat tandvlees op die manier 'harden'?)
En duurt het lang voor je je prothese zonder pijn weer in kunt brengen?
:smt006
Lotje
ma, 03/20/2006 - 08:41 Permalink