Nagellak

Author:
poemadevil
Posted:
ma, 07/20/2009 - 19:17
Hoi,

Enige tijd geleden facings laten plaatsen op mijn voortanden. Een daarvan heb ik in mijn slaap kapot geknarst. Er was een flinke hoek afgebroken. Eerst het afgebroken stuk laten "lijmen" door de tandarts maar dat lag er s'nachts weer snel af, Toen heeft hij met composiet het stukje herstelt. Zag er in eerste instantie wel netje uit. Maar naar een paar weken leek wel of er stukjes van afgebrokkeld was (diep ruw) en was ook erg bruin geworden (ik rook en drink koffie). Dus toch maar voor een kroon. Maar ook hij gaat met vakantie en ik kan pas over drie weken terecht. Balen, want als ik maar een beetje lach zie je dat bruine stuk op mijn voortand. toen kwam ik op het idee om het bruine gedeelte te kleuren en uiteindelijk kwam ik uit op nagellak. Met het kwastje een beetje gedept en voila. Als je er met je snufferd op zit zie het wel maar vanaf een meter afstand zie al geen verschil meer. Ik heb het er nu een dag op zitten en alles gedaan wat ik normaal ook doe; eten, tanden poetsen koffie drinken en aan het eind van de dag zit het er nog perfect op :). In ieder geval een tipje als noodoplossing, kostte me 1 hele euro bij het kruidvat.
Spiegeltje

Hele slechte tip.

Je kijkt alleen naar hoe het eruit ziet maar niet bijvoorbeeld naar de schadelijke stoffen die in de nagellak zitten en de gevolgen voor de gezondheid of de tand. Het maakt wel verschil of je dit op een dode nagel smeert of in je mond gebruikt langs welke weg de stoffen gemakkelijk via de slijmvliezen kunnen worden opgenomen of ingeademd.

Nooit doen dit. Het moet niet veel gekker worden. Misschien goed bedoeld maar toch :smt018
ma, 07/20/2009 - 21:14 Permalink
Lieneke

:lol: Oooooh zielig! Op zo'n lieve witte extra donzige zeker?
Bevat nagellak geen aceton of zoiets? Of haalde het er daarmee nou af?

Groeten van make-up-loze Lieneke
di, 07/21/2009 - 11:31 Permalink
Marry1972

Ik vind het ook komisch, moet me denken aan iemand wie tipex gebruikte om zijn zwarte tand wit te maken, haha.
Ja dat gebeurd ook, maar ik kan me goed voorstellen dat je allerlei (soms niet al te handige) mogelijkheden gaat zoeken, want ja, je gebit is het eerste waar iemand naar kijkt....
di, 07/21/2009 - 12:26 Permalink
Spiegeltje

Een typische samenstelling van nagellak is:

* een "filmvormer", meestal nitrocellulose (2 tot 15 % van het totale gewicht);
* een oplosbaar hars (de "verharder") dat zorgt voor de aanhechting, glans en dikte van de aangebrachte laklaag; zoals melamineformaldehyde, ureumformaldehyde, acrylics, tolueen-sulfonamide/formaldehyde... (5 tot 20 gew.%);
* een of meer weekmakers om de laklaag flexibel en rekbaar te maken, zoals kamfer, dibutylftalaat, diethylftalaat, tricresylfosfaat, of ricinusolie;
* een "solventsysteem" bestaande uit verschillende oplosmiddelen (enerzijds voor de nitrocellulose, anderzijds voor het hars, en eventueel nog andere die enkel dienen als "verdunner" om de kostprijs te drukken): bv. een of meerdere alcoholen (isopropylalcohol, isobutylalcohol, ...), een of meer acetaten (ethylacetaat, butylacetaat, ...), en een aromatische koolwaterstof zoals tolueen (60 tot >90 gew.%);
* kleurstoffen of pigmenten om de gewenste, al dan niet transparante kleur aan de nagel te geven. Voor "parelende" nagels worden "gecoate" pigmenten gebruikt zoals mica bedekt met een laagje titaniumoxide of bismutoxychloride, al dan niet gemengd met een ander pigment[2] (0,1 tot 5 gew.%);
* evt. andere, specifieke ingrediënten in kleine hoeveelheden bv. parfum; ultravioletabsorbeerder; producten om de lak sneller te doen drogen; antibacteriële stoffen, enz.

Bron: wikipedia

Ik dacht ook dat er aceton in zat, maar dat zit wel in nagellak remover. Voor de nagellak zelf worden kennelijk andere oplosmiddelen gebruikt. (Zeer) vergiftigde stoffen zie ik er niet inzitten maar het is, hoe dan ook, duidelijk niet bedoeld voor inwendig gebruik.
di, 07/21/2009 - 17:56 Permalink
Spiegeltje

(Zeer) vergiftigde stoffen zie ik er niet inzitten


Gelukkig maar, anders waren er al heel wat nagelbijters de pijp uit gegaan.


Veel troep is er dan al uit verdampt. Zelf de meest fanatieke nagelbijters kunnen wel even wachten tot het spul droog is mag je hopen :D :D
di, 07/21/2009 - 19:14 Permalink
poemadevil

Ik begrijp wel dat het niet echt normaal is om nagellak op je tanden te smeren maar ik doe het dus op het composiet laagje. Nu 2 dagen voorbij en net er even afgehaald. Gaat binnen 5 seconden eraf met alcohol. Niet er afgehaald omdat het niet meer goed was maar iets dunner opnieuw aangebracht en nu is het nog meer de kleur van de facing.

Wat bovenstaande berichten betreft; ik heb nergens via google iets gevonden waardoor het schadelijk zou zijn. Dat wil natuurlijk niet automatisch betekenen dat het niet gevaarlijk is maar ook niet dat het dat wel is. Wel een artikel gevonden dat nagellak tegen wratten zou helpen, daar smeer je het nog eens op je huid. Je moet tijdens het drogen ook niet door je mond ademen, inderdaad vanwege de vluchtige stoffen.

Maar stel je eens voor dat je nagellak zou doorontwikkelen en dat je je tanden (die b.v. vergeeld zijn) zou kunnen "verven". Gat in de markt lijkt me.

oh, en nog even voordat ik honderd schadeclaims aan mijn broek krijg; mijn tip(je) is geheel op eigen risico :D
di, 07/21/2009 - 19:19 Permalink
poemadevil

Dat wil natuurlijk niet automatisch betekenen dat het niet gevaarlijk is maar ook niet dat het dat wel is.

En wat is dan wijsheid in zo'n geval?


ehh, gewoon proberen? Als er direct voordeel uit te halen is, waarom niet? :D . Anders zullen een hoop dingen nooit ontdekt zijn als we met alles uiterst voorzichtig omgaan.
di, 07/21/2009 - 20:33 Permalink
Spiegeltje

Je mag zelf natuurlijk proberen wat je wilt maar hier op tandarts.nl wordt je tip niet serieus genomen, ook niet als tijdelijke noodoplossing. Laat dat duidelijk zijn. Wij beperken hier ons zoveel mogelijk tot de gangbare praktijken zoals uitgevoerd door tandartsen. Deze tip valt daar m.i. buiten.
di, 07/21/2009 - 22:01 Permalink
Lieneke

Buiten dat het misschien niet al te gezond kan zijn, geeft nagellak retentie waardoor er meer plakophoping zal zijn op die plek.

Ik vind het erg jammer dat er op dit forum nu door iemand iets wordt aangemoedigd wat wellicht schadelijk is.
wo, 07/22/2009 - 12:19 Permalink
Chris888

Ik heb de indruk dat poemadevil er zelf van overtuigd was/is dat het wel een goeie tip is en dat er oprecht gedacht wordt of werd dat het met de schadelijkheid wel meevalt.

Behalve de mogelijk giftige stoffen noem jij nu ook plakophoping. Misschien zijn er nog wel veel meer tegenargumenten (afsluiten van caries?) want ik ben het met poemadevil eens dat er vast wel belangstelling zou zijn voor gebitsmake-up. Het eventuele probleem van giftige stoffen is vast wel op te lossen, dus je zou haast zeggen dat er een zeer goede redenen bestaan om dat niet op de markt te zetten.
wo, 07/22/2009 - 18:29 Permalink
Romy32

Lichtjaren geleden heb ik eens vakantiewerk gedaan in een drogisterij. Daar verkochten ze zoiets als 'tandmake-up'! Het waren kleine flesjes (net zoiets als waar nagellak in zit :wink: ), en het was er in twee tinten, kan ik me herinneren. 't Werd nooit verkocht, in ieder geval niet in de periode dat ik er werkte. Ik denk ook niet dat veel mensen van het bestaan afwisten. Het stond achter de kassa, was best duur.

Maar er ís dus blijkbaar ooit al iemand op het idee gekomen om zoiets op de markt te brengen.
wo, 07/22/2009 - 19:39 Permalink
Chris888

Aha, dat wist ik niet, althans: niet in serieuze vorm (wel in zwart, voor bij de verkleedspullen).

Zoals Romy ook al zegt lijkt het erop dat veel mensen dat niet weten, anders zou je toch verwachten dat het op dit forum vaker genoemd zou worden, met allerlei mensen die niet meer open en bloot durven lachen.
wo, 07/22/2009 - 21:43 Permalink
poemadevil

Chris888 slaat de spijker op de kop, op die manier was het ook mijn bedoeling. Na het lezen van bovenstaande reacties (ondanks de "misschien's en wellicht's) wil ik dan zelf ook het advies geven om het niet te doen.

Wel gekeken naar tandlak; even googlen en hier komt redelijk wat hits uit. Voornamelijk bedoeld als feestartikel kennelijk. Misschien dat dit idd beter als tip kan gelden.

Wat betreft de opmerking "Buiten dat het misschien niet al te gezond kan zijn, geeft nagellak retentie waardoor er meer plakophoping zal zijn op die plek." nog een vraagje. Retentie heeft een hoop betekenissen alleen ben ik er niet helemaal uit aan welke betekenis ik moet denken in deze context (wel knap dat je dit weet over nagellak maar niet weet of er aceton in zit :) ). Ik poets overigens electrisch en ga er ook gewoon overheen.
wo, 07/22/2009 - 22:07 Permalink
Lieneke

Wat leuk dat je me knap vind.

Retentie betekent binnen de tandheelkunde een plek waar er een bepaalde houvast is/wordt gecreeerd. Dit kan positief zijn; bij het maken van een vulling moet er voldoende retentie zijn zodat de vulling blijft zitten. Maar dit kan ook negatief zijn; een plek waar zich (extra) plakophoping vormt. Tandsteen is bijvoorbeeld een retentiefactor voor plak, maar ook andere onregelmatigheden zoals een niet proffesioneel aangebrachte tandlak, een niet (goed) gepolijste vulling, de rand van een kroon of een concaviteit (holling in het tandoppervlak).
do, 07/23/2009 - 09:14 Permalink
poemadevil

Ah, ok. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Enneh... je moet dat knap zijn niet al te serieus opvatten hoor. Zeker niet als je professioneel niet helemaal juist kan schrijven :) Misschien dan knap in de zin van mooi :wink: ?

poemadevil voelt een ban aankomen
do, 07/23/2009 - 20:13 Permalink
Lieneke

Misschien was ik ook niet al te serieus? Maar ik hou hier op te schrijven; dit geeft dit topic juist te veel aandacht en ik heb het idee dat mijn aandeel hier niet op prijs wordt gesteld.
vr, 07/24/2009 - 07:57 Permalink