mogelijkheden om te renoveren

Author:
maris
Posted:
wo, 11/21/2007 - 10:48
Ik ben nu 41 jaar en heb altijd gebaald van mijn gebit. mijn twee voortanden aan de bovenzijde staan
scheef. ben als 10-11 jarige wel bij een orthodontist geweest maar die heeft destijds
een beugel af geraden. : een beugel zou pas tegen mijn 21tigste een optie zijn(nu heel normaal maar toen ondenkbaar..) maar grootste probleem : ik had een te zwak gebit, die zou een beugel niet doorstaan.
Niks meer mee gedaan dus. de voortanden staan haaks naar elkaar trouwens dus in een hoekje
te weinig ruimte. Wel altijd naar tandarts geweest en sinds een paar jaar laat ik ook mijn tandvlees onderhouden
en checken door een mondhygieniste.
Nu : een mond vol met vullingen, nog geen kronen maar dat moment is nu wel aangebroken.
Zit ieder jaar wel 2 x in de stoel omdat iets is afgebroken.
1x een wortelpunt onsteking gehad in mijn voortand en daar is een wortelkanaalbehand.
gedaan. geen klachten meer gehad maar de voortand heeft nu lelijke barstjes en verkleuringen.
Heb vorig jaar al wel eens een balletje opgeworpen naar mijn tandarts dat ik een make-over wou van mijn gebit.
kreeg niet veel voorlichting, alleen het bericht dat hij mij dan moest doorsturen.
ga ik nu over praten met hem.
ben nu info aan het vergaren over de mogelijkheden in eerste plaats om iets aan die voortanden te laten doen
en ik denk dat dan zeker bij 4 boventanden moet gaan gebeuren.
wat ik nu allemaal lees over facings etc brengt ook verwarring.
Je zou ook met facings scheefstand kunnen corrigeren zie ik op sites van de klinieken.
maar geldt dat voor iedere scheefstand? en hoe werkt dat dan? en : als je een wortelkanaal gehad hebt aan je voortand
is deze dan als dooie tand/wortel te beschouwen?
vele vragen maar ten eerste wie heeft zelf ervaring hier mee?
dus het corrigeren van scheve voortanden?
hello jozefien

Hi Maris, in de eerste plaats vind ik het raar dat jij bij een tandarts loopt die jou wil doorsturen als je een mooi gebit wil. Het is lijkt mij dan, geen allround tandarts, je zou toch verwachten dat een goede tandarts de boel mooi kan houden en maken. Misschien kun je een foto plaatsen dan kunnen de forumtandartsen even meekijken naar je tanden. Er kan tegenwoordig inderdaad met facings en composiet opgevuld worden, maar inderdaad van de verhalen hierover word ik ook niet zo vrolijk. Als de tanden toch al niet zo mooi zijn, is het volgens mij minder erg iets te proberen dan met mooie sterke tanden, als het nml niet zo goed gaat met composiet , kun je altijd nog een kroon nemen. Ja, die facings, bij make-over programma's staan ze prachtig, maar hier lees je ook wel weer negatieve verhalen. Ik hoop dat je meer reacties krijgt. :smt006
wo, 11/21/2007 - 11:05 Permalink
vV

facings niets mis mee, zolang de behandelaar weet wat hij/zij doet, en ook een goed lab heeft.

Maar als de eigen tandarts het niet aandurft betekent dat hij zelf van mening is dat het in ieder geval over zijn grenzen heen gaat, en dat vind ik alleen maar lovenswaard. Want vanachter de computer kan ik zo niet zien hoe de mond eruit ziet!

En ja er is veel mogelijk tegenwoordig, maar dan moet het toch echt gezien, en wellicht met de tandtechnieker besproken voor opties en onmogelijkheden, set-up maken wellicht in was etc etc. En dat is niet iedereen gegeven. Dus fijn dat hij zijn eigen grenzen kent en accepteert, en blijkbaar wel de relaties heeft om u verder te helpen. Dus dat is een optie, of zelf gaan zoeken.. Overigens zou ik niet blindstaren op mooie websites, wervende teksten en termen als kliniek en zo. Dit stukje tandheelkunde is inmiddels supercommercieel, en helaas gaat dat vaak ten koste van indicatie (gave tanden beslijpen terwijl het niet hoeft bv) oftewel u krijgt niet het beste plan voor u, maar het beste plan voor de ""kliniek"".
wo, 11/21/2007 - 11:52 Permalink
Dominiek

Ik wil ook graag mijn voortanden laten doen.. facings.. maar schrik enorm af van de berichten op de site..
blijkbaar kan het veel ellende opleveren!!!

En hoe weet ik in hemelsnaam waar ik iemand kan vinden die echt weet wat hij/zij doet? maw, facings die wel blijven zitten??

Nagelbijten en tandenknarsen doe ik niet.. maar hoe zit het met harde broodjes eten? Of een appeltje happen??
Kunnen facings daar sowieso wel tegen!!???

Ben erg benieuwd, hoop reacties te krijgen van mensen die wel positieven ervaringen hebben of misschien tips waar ik die behandeling het beste uit kan laten voeren...
(met mijn eigen tandarts botert het allerminst en hebik toch wel wat vervelende dingetjes meegemaakt.. zou er niet op vertrouwen het door haar te laten doen om eerlijk te zijn..)
vr, 11/23/2007 - 22:43 Permalink
vV

maar hoe zit het met harde broodjes eten? Of een appeltje happen??
Kunnen facings daar sowieso wel tegen!!???
ja daar kunnen zij tegen.

als er aan een aantal basisvoorwaarden voldaan is is er niets mis met facings. Maar zoals met alle behandelingen staat of valt het succes met de kwaliteiten van de behandelaar en tandtechnieker, en een goede indicatie en voorafgaand onderzoek. Dus niet zoals ik wel eens gezien heb bij mensen die knarsen facings maken die en niet goed geplakt zijn, en te dik zijn, en te lang zijn en dus de normale bewegingen verstoren. en dan ook nog eens veel meer afnemen dan nodig was, terwijl een net zo fraai resultaat waarschijnlijk bereikt was op een veel simpeler manier.
wo, 11/28/2007 - 17:51 Permalink
Dominiek

Gister ben ik bij de tandarts geweest. ZIj vertelde me dat ze 'absoluut niet gaat vijlen' aan mijn tanden, en dat ze volgens haar sprak 'namens haar hele beroepsgroep'. Dat als ik facings wil, ik naar een andere tandarts zou moeten, maar dat weinig het zouden uitvoeren. Als reden hiervoor gaf ze dat het doodzonde is gezonde tanden af te gaan vijlen.

Ze zei dat ik wel naar een kliniek kon gaan maar dat dat soort bedrijven vooral uit zijn op winst, en dat er vaak slecht werk afgeleverd wordt. Daarbij vertelde ze dat facings vrijwel altijd problemen opleveren en gedurende mijn hele leven (ik ben nu 26) vaak vervangen moeten worden, waardooor ik weer een hoop geld kwijt ben. Daarbij gaf ze aan dat ze gaan verkleuren en dat het daarom, omdat ik maar 4 tanden wil laten doen, alleen maar lelijker zou worden.
Ze zei "Met facings begint de ellende pas echt"

Is het echt zo wanhopig? Facings? Is het zinvol dat ik een 2nd opinion ga aanvragen bij een andere tandarts?
vr, 11/30/2007 - 10:41 Permalink
vV

zoek eens op facings.
Mits goed uitgevoerd door iemand die weet waar hij mee bezig is geen probleem. Ja er gaat veel mis maar dat is meestal te wijten aan verkeerde indicatie en/of uitvoering.

Mij komt de reactie van de tandarts vreemd voor. Esthetische tandheelkunde hoort er tegenwoordig gewoon bij. En ja er zijn grenzen wat er wegslepen wordt, en tja het stukje over ""klinieken"" sluit ik mij deels bij aan, hoewel er ook goede bij zijn.

De oudste facings die ik geplaatst heb zitten inmiddels 18 jaar , naar volle tevredenheid van patient.
Persoonlijk zou ik tegenwoordig wel eerst een tijdje met composiet werken, als het tegenvalt is er geen permanente beschadiging, en de materialen tegenwoordig zijn heel mooi. Het in porseleinen facings omzetten is dan tzt als het bevalt alsnog gewoon te doen.

Ik vind de visie van uw eigen tandarts enigzins gebrek aan visie, en de eigen mening van deze tandarts is in tegenstelling tot de stellige bewering naar mijn mening niet de visie van de hele beroepsgroep. Niet met deze starre grenzen in ieder geval.
vr, 11/30/2007 - 11:10 Permalink
Dominiek

Dankuwel voor uw antwoord!! U heeft geen idee hoe blij ik ben dat te horen.. 18 jaar!! Zo!! Ik kreeg gister echt de indruk dat ik op 'jaarlijkse vervaning' moest rekenen!!!
Neemt u niet toevallig nog patienten aan? ;) ;)

Ik ga eens zoeken hier op de site wat ik kan vinden... In ieder geval is er nog hoop voor mijn lelijke voortandjes ;)
vr, 11/30/2007 - 11:30 Permalink
vV

ik zeg ook niet dat het per se in dit geval kan...wellicht moet er iets anders. Maar geen reden om facings in het algemeen af te kraken toch??

Nee inderdaad, iedereen moet eerst beoordeeld worden wat de (on)mogelijkheden zijn, maar dan wel door degeen die het werk moet gaan doen, want die kent zijn eigen grenzen en van de amterialen waar hij/zij mee werkt.

de eigen tandarts geeft immers niet de persoon aan als reden het niet te doen maar de eigen visie (en van ALLE tandartsen in nl) dat er ABSOLUUT niet geslepen gaat worden aan gave tanden).
vr, 11/30/2007 - 13:52 Permalink
Dominiek

Natuurlijk begrijp ik dat de situatie eerst beoordeeld moet worden.
Maar mijn tandarts wekte de suggestie dat het onzin en 'not done' is om gezonde tanden af te vijlen puur om esthetische redenen. Maar worden facings niet altijd (meestal) geplaatst om die redenen? En ik was erg geschrokken van haar overtuiging, namelijk dat facings vooral ellende opelveren.
Al met al zei ze dat ik met mijn eigen tanden beter af zou zijn. Iets wat logisch in de oren klinkt, maar zoveel beter? Daar twijfel ik aan. Wat ik hier begrijp ik normaal eten met facings geen probleem, mits goed uitgevoerd, en hoeven ze echt niet zo vaak vervangen te worden.

Ja, ik heb 'gezonde' voortanden. Geen gaatjes ofzo. Maar ze zijn gewoon ronduit lelijk. De scheefstand (wat overigens erg meevalt bij de voortanden, millimeterwerk) is te corrigeren met een beugel (haar advies). Maar wat mij het meeste dwarszit, is dat ze 'doorzichtig' zijn.
Het lijkt nog het meest op die tanden uit de reclame van ProGlazur :D
Over 'aangetast glazuur'... Waarin dus de onderkant van de boventanden doorzichtig is.. Waardoor er duidelijk kleurverschil is...
Heb ik overigens al mijn hele leven last van.. Dus haar opmerking 'dat komt door het roken' was ook niet helemaal correct... Dat deed ik niet op mijn 13e... ;)

Eigen tanden altijd beter, oke, maar is zelfvertrouwen niet ook wat waard?
Krijg zo'n lamme arm van steeds mijn hand voor mijn mond doen als ik moet lachen ;););)

Probleem nu is dat ik niet weet of en waar ik de juiste behandelaar kan vinden.... misschien dat hier mensen op het forum zijn die goed ervaringen bij een bepaalde kliniek hebben?
vr, 11/30/2007 - 20:05 Permalink
robinson

Als er geen andere manier is om voor dit probleem een oplossing te zoeken(ortho,composiet) dan kan in goed overleg met de patient gedacht worden aan facings.
Ik maak dan wel altijd een proefopstellingdie ikmet depatient bespreek.
Is dit naar wens maak ik de volgende afspraken.
Dus om nooit aan gezonde tanden te slijpen gaat niet altijd op.
Ik heb pas geleden bij een patient met "gave" zog. zebra-tanden
(fluorosis dentalis) facings geplaatst.
za, 12/01/2007 - 13:04 Permalink
vV

bij een bepaalde kliniek hebben?
...waarom een kliniek?? er zijn zat ""gewone"" tandartsen die dit ook prima kunnen hoor!! Bij die ""klinieken"" werken ook gewoon tandartsen, en die zijn slechts zeer zelden beter gekwalificeerd dan de "'huistandarts"", oftewel de tandarts die niet de naam ""kliniek"' aan zijn toko hoeft te hangen zonodig..
za, 12/01/2007 - 14:05 Permalink
hermina

@Robinson
Dat is wel heel algemeen gesteld, voor mij persoonlijk (en denk vast voor velen meer) geldt dat niet. Als patient denk ik zelf bij het woord kliniek niet meteen "goede thk", maar meer: mogelijk commercieel. Ik zou er niet zomaar naar toe gaan (maar weet niks van de kwaliteit, ben er dus nooit geweest).
za, 12/01/2007 - 17:30 Permalink
vV

Dat is wel heel algemeen gesteld, voor mij persoonlijk


zo algemeen is dat niet gesteld hoor! kijk maar eens hoe vaak mensen hier de term kliniek in d emond nemen als ze op zoek gaan naar een andere tandarts, of menen dat zij met heel bijzondere wensen/vragen zitten. (die meestal overigens zo bijzonder niet zijn, maar dat is een ander verhaal).

Gelukkig dat bij jou het gezonde verstand zegeviert! :D
za, 12/01/2007 - 19:35 Permalink
hello jozefien

ik twijfel een beetje. Denk inderdaad dat er genoeg goede tandartsen zijn die zelf een heleboel aankunnen. mooie kronen, bruggen en ook facings kunnen maken, maar zoals wij ook hierboven kunnen lezen, zijn er ook tandartsen die dit nog steeds niet kunnen en het dan maar afkraken, zo'n tandarts is blijven hangen in de jaren 70/80. misschien niet bijgeschoold en heeft een oudere praktijk en doet gewoon het trek en boorwerk, heeft vaak jaren langer dan nodig was met amalgaan gevuld en veel moderne snufjes niet in huis of is niet op de hoogte, ook werken ze niet samen met een mondhygieniste en sturen de mensen niet door. Een kliniek hoeft niet perse beter dan een tandarts te zijn, ben ik zeker eens, maar zij hebben wel de modernste apparatuur in huis, ze hebben zelf de tandtechnieker in huis die dus ook de patient zelf ziet en niet alleen een afdruk krijgt te zien. Ik ben met iemand meegeweest naar zo'n kliniek, alles was piekfijn in orde en een zeer kundige tandarts die na de intake meteen een pijnlijke kies repareerde terwijl het toch echt al 5 uur was. Inderdaad commercieel, je betaald ervoor en ze stellen misschien te vaak kroon en brugwerk voor, maar ook met facings weten ze raad. Ik denk dat ik zo'n kliniek preferer boven een tandarts die weinig zelf kan, maar een goede tandarts prefereer ik weer boven een kliniek. Het is denk ik een kwestie van gezond verstand, als je iets graag mooi wil hebben en jouw eigen tandarts kan of doet het niet dan is het logisch dat mensen verder gaan kijken. Er zijn waarschijnlijk goede en slechte klinieken en goede en helaas ook slechte tandartsen. :smt006
za, 12/01/2007 - 22:51 Permalink
vV

ze hebben zelf de tandtechnieker in huis
niet altijd hoor.. ..
overigens laat ik ook vaak de patient door de technieker zien , kunnen ze op afspraak even langs, kan soms aansluitend op de behandeling. Oftewel is altijd te regelen indien nodig. Voordeel van werken met een lab in de buurt (en niet in Azie..)
zo, 12/02/2007 - 11:56 Permalink
Dominiek

Zo zie je maar weer dat de naam kliniek bij patienten garant staat voor kwaliteit.


Mijn eigen gevoel bij het woord 'kliniek' is eerder negatief dan positief te noemen. Een tandarts, al dan niet met eigen praktijk maar wel werkzaam op het 'bredere tandheelkundige vlak' en niet alleen esthetisch, roept bij mij veel meer vertrouwen op dan een commerciele kliniek die, zoals dat gaat met commerciele bedrijven, vooral op geld uit is.
Neemt niet weg dat bij mij het idee bestaat dat klinieken gespecialiseerd in esthetische tandheelkunde niet per definitie slecht werk afleveren. Om die reden ben ik ook gewoon geintresseerd in ervaringen van mensen.
Kliniek staat bij mij dus zeker niet garant voor kwaliteit. Mijn vraag had ook vooral betrekking op 'het vinden van een juiste behandelaar' met als voorbeeld 'misschien een bepaalde kliniek'.

Ik ben momenteel bezig met het zoeken van een andere tandarts die een keer naar mijn situatie kan kijken. Ik wil toch een 2nd opinion...
ma, 12/03/2007 - 14:47 Permalink
Dominiek

zijn er ook tandartsen die dit nog steeds niet kunnen en het dan maar afkraken, zo'n tandarts is blijven hangen in de jaren 70/80. misschien niet bijgeschoold en heeft een oudere praktijk


Het grappige is dat ik dus een hele jonge tandarts heb....
Misschien is dat de reden wel... nog geen ervaring ermee...
maarja, doorverwijzen naar een collega in dezelfde praktijk kan ook en dat wilde ze ook niet...
ma, 12/03/2007 - 15:22 Permalink