Mijn twee voortanden steken erg naar voren

Author:
susie
Posted:
ma, 09/09/2019 - 18:55
Als kind heb ik een beugel gedragen. Vele jaren hebben mijn voortanden netjes gestaan. Ik weet niet of het toeval is, maar nadat de verstandskiezen in mijn bovengebit waren verwijderd zijn mijn 2 grote voortanden van lieverlee steeds meer naar voren gaan staan. Mijn tandarts raadde mijn een beugelbehandeling aan. Van 2 orthodontisten en een tandarts die ook beugelbehandelingen doet, hoorde ik een aantal jaren geleden dat alleen de twee grote voortanden behandelen geen optie was. Volgens hun kon een beugelbehandeling alleen wanneer ik mijn hele gebit zou laten behandelen. Dus zowel een boven- als onderbeugel. Om bepaalde redenen (geen cosmetische) vond ik dat te ingrijpend.
Ondanks dat ik inmiddels al een aantal jaren ’s nachts om mijn bovengebit een bitje draag, lijkt het wel alsof mijn voortanden in de loop van de tijd toch nog wat verder naar voren zijn gekomen. Al met al ‘ziet het er al jarenlang niet uit’. Mijn twee grote voortanden steken dus erg naar voren. Zelfs bij ‘dichte mond’ steken mijn tanden uit. Daarbij zit er een grote spleet tussen mijn voortanden.
Volgens mijn tandarts is nu nog de enige optie nog om beide voortanden te trekken en een plaatje te laten aanmeten. Als ik mij goed herinner heeft hij ook weleens het woord ‘brug’ laten vallen. Een implantaat laten plaatsen wil ik om bepaalde redenen niet laten doen.
Ik vind voortanden trekken gevoelsmatig toch wel anders dan een paar kiezen laten trekken. Ik durf het niet goed aan. Dit komt mede ook doordat de wortels aan mijn kiezen zeer lang zijn. Mijn kiezen zitten daardoor erg vast. Het trekken van kiezen ging daardoor altijd erg moeizaam. Gelukkig heb ik wel een fijne en aardige tandarts. Dat maakt op zulke momenten voor mij dan wel echt het verschil. Toch merk ik dat ik het mede door die lange wortels dus niet goed aandurf om mijn twee grote voortanden te laten trekken. Ik dacht pas opeens: je zou mijn voortanden eigenlijk bovenin af moeten kunnen zagen, zodat het trekken niet nodig zou zijn. Maar of dat haalbaar is? Mijn vraag is nu: is er op 1 of andere manier toch niet een mogelijkheid om zonder te trekken toch iets aan de twee flink vooruitstekende voortanden te doen? Overigens staan mijn andere tanden voor mij wel acceptabel.
Ik hoop reacties te mogen ontvangen. Bij voorbaat dank!
susie

Als antwoord op door vV

Bedankt voor uw reactie.
Ik weet niet of u tandarts bent of orthodontist, maar een aantal jaren geleden heb ik dus door 2 orthodontisten en een in beugels gespecialiseerde tandarts onafhankelijk van elkaar gehoord dat het rechtzetten van de 2 grote voortanden in mijn situatie niet kon en dat behandeling alleen mogelijk zou zijn wanneer zowel mijn gehele boven- als gehele ondergebit zou worden gedaan. Mijn eigen tandarts had, net als ikzelf, dergelijke reacties niet verwacht. Ook omdat mijn andere tanden wel in een acceptabele stand staan. Omdat ik behandeling van mijn gehele gebit om diverse redenen niet zag zitten, is er dus geen beugelbehandeling gekomen. Wat ik mij nu afvraag: Weet u dan wel een collega op dit forum of het op 1 of andere manier door voorschrijdende technieken inmiddels misschien toch mogelijk is om 'alleen' de 2 erg vooruitstekende voortanden met een beugel te behandelen en de rest van het gebit te laten zoals het is?
wo, 09/11/2019 - 19:16 Permalink
vV

Als antwoord op door susie

het lijkt mij onwaarschijnlijk dat je 2 voortanden separaat goed kan krijgen. Het gebit is 1 geheel. Met aanpassen verander je de pasvorm, zeer onwaarschijnlijk dat onder dan nog steeds goed in boven kan passen. Dat uw tandarts het zo niet ziet kan komen door geen ervaring ermee. Maar ik (ik ben tandarts) heb nog nooit gezien dat zoiets locaal oplosbaar is. Er zal ruimte gemaakt /veranderd moeten worden waar ze tussen de boog moeten komen. Daarnaast heb je verankering van de beugel/apparatuur nodig. Alleen al daarom moet de rest , in ieder geval een groot deel , van boven erbij betrokken worden.

Naast fixatie op behandeling tot locaal die 2 tanden willen beperken , kan je wellicht accepteren dat dat niet kan. Nadat er meerde specialisten naar gekeken hebben. Klinkt niet aardig, maar anders komen we niet verder.
do, 09/12/2019 - 13:20 Permalink
susie

Als antwoord op door vV

Bedankt voor uw reactie. Ik ben uiteraard geen deskundige, maar zelf denk ik dat er zelfs meer dan voldoende ruimte is om ze in de boog te laten komen. Dit mede ook omdat er dus een flink brede spleet tussen de twee grote voortanden zit (ik durf het aantal millimeters eigenlijk zelfs niet eens te vermelden...). Maar ik begrijp de essentie van hetgeen u schrijft en ik zal het laten bezinken.
vr, 09/13/2019 - 11:47 Permalink