Mag ik een kunstgebit?

Author:
lindadevries
Posted:
di, 11/15/2011 - 23:14
Hallo,

Ik ben 22 jaar en tob al jaren met slechte tanden. Mijn oude tandarts heeft een hoop kapot gemaakt; veel vullen en wortelkanaalbehandelingen, die waarschijnlijk maar ten dele werkelijk noodzakelijk waren. Mijn eerste WTK kreeg ik op m'n 15e of 16e. In totaal heb ik er een stuk of 6 of 8, geloof ik. Er zijn ook enorm veel tanden en kiezen gevuld, en die vullingen bleken van slechte aard, waardoor ze al diverse keren opnieuw gevuld zijn. Hierdoor heb ik voor mijn 21e al twee kronen gekregen (waarvan er inmiddels 1 getrokken moest worden, omdat de wortelpunten ontstoken bleken).

Ik heb zo vaak pijn aan mijn kiezen, doordat er weer een stukje vulling is afgebroken, of omdat er een ontsteking zit aan een wortelpunt. Ik kom ongeveer om de maand bij de tandarts, omdat ik een pijnklacht heb.

Ook heb ik erg veel last van tandenknarsen, waar ik inmiddels een knarsbitje voor gekregen heb.

Mijn tandarts wil mijn gebit renoveren. Hij vindt het een uitdaging om al mijn slechte kiezen te vervangen door kronen, de eventueel slechte kiezen te trekken (waarvan dit jaar al 4 kiezen getrokken zijn, plus de zojuist genoemde kroon, 5 in totaal dus). En hij wil rechts boven een burg plaatsen om het gat van de getrokken kroon weer netjes te maken.

Het idee is leuk, maar het voelt niet goed. Ik merk hoeveel last en pijn ik telkens heb met mijn gebit. Als er straks overal kronen zitten, kan ik het me niet veroorloven om die uiteindelijk weer te moeten laten trekken, omdat er weer een ontsteking is gekomen onder die kroon.

De hele renovatie gaat mij heel veel geld kosten. Iets wat ik niet heb (ik studeer nog, en er zijn geen mensen die mij kunnen helpen met deze extreme uitgaven). Ik kan een duurdere zorgverzekering nemen, waardoor er meer kosten gedekt worden, maar die hoge maandpremie is voor mij op dit moment ook niet betaalbaar.

Ik ben al mijn gebitsproblemen zo zat, en boven mis ik inmiddels drie kiezen, en met een beetje pech binnenkort zelfs vier, omdat er volgens mij opnieuw een ontsteking zit..

Ik wil een kunstgebit aan de bovenkant. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft voor- en nadelen (die ik graag zou willen horen van mensen! Ik heb al wat rondgekeken op dit forum, maar reacties zijn meer dan welkom). Maar ook mijn tandarts wil dit eigenlijk niet doen. Hij vindt het zonde van mijn gebit. Dat is natuurlijk deels waar. Eigen tanden zijn het mooist. Maar alle problemen die ik de afgelopen jaren ermee heb gehad en de status van mijn gebit nu, en de kosten die het in de toekomst met zich mee gaat brengen: ik kan dat niet betalen. Een kunstgebit is eenmalig een uitgave (die op dit moment grotendeels wordt vergoed), en daarna ben ik er van af. (dat is mijn vooroordeel, ik weet dat een gebit ook problemen geeft, maar in die wereld ben ik niet zo thuis).

Mijn vraag:
- is het verstandig om een kunstgebit te nemen aan de bovenkant? (onderkant is nog redelijk in takt en geeft minder problemen)

Alvast bedankt voor de adviezen, (ook van tandartsen en andere specialisten, graag zelfs!)

Linda
-
vV

2 dingen: op jouw leeftijd naar een VP gaan geeft op temrijn versneld weer andere problemen.
Een plan voor strategisch behouden van bepaalde elementen met kronen/bruggen is zo gek niet.
tweede: misschien eens een second opinion doen of het allemaal wel haalbaar is. en de oorzaak achterhalen waarom het mis blijft gaan. Medische achtergond?

Met fors knarsen en wanneer er forse slijtage is zou een beetverhoging en dus deels renovatie wel eens (deels) onder de basisverzekering kunnen vallen. Maar dan meot je wel een tandarts hebben die dat begrijpt en de moeite wil doen en de weg kent om de aanvraag en voortraject op juiste wijze te doen. is een steeds lastiger soort aanvraag bij zorgverzeekraars namelijk. Of via een CBT doen.
wo, 11/16/2011 - 08:30 Permalink
lindadevries

Bedankt voor uw reactie.

Op dit moment maken steeds meer zorgverzekeraars hun premies bekend. Een burg kan ik hoe dan ook niet betalen. Zeker de komende jaren niet. Een hoge maandpremie ook niet. Ik ben nu nog studerend, en of ik straks een goede baan heb, moet ik maar afwachten. Voor kronen heb ik ook niet of nauwelijks een budget. Ik zou er maximaal 1 of 2 per jaar kunnen nemen. Maar dan nog blijf ik met een gat in mijn mond zitten op een plek die ontzettend vervelend is; namelijk het kauwgedeelte links boven. Ik kan er niet goed mee eten. En natuurlijk wendt het, maar ik kan er niet meer mee bijten, omdat er geen kies meer zit. Dat gat kan alleen maar worden gevuld met een brug, en dat kan dus niet in mijn geval.

Als ik kijk naar het kostenoverzicht en alle ellende erbij betrek en naar mensen luister die ook al op jonge leeftijd een kunstgebit hadden (bovenkaak); ik zie weinig nadelen. Dit is min of meer het enige wat ik mij kan veroorloven. En bovendien heb ik echt geen zin meer om weer telkens naar de tandarts te moeten omdat er stukken vulling afbreken. Het enige wat ik dan nog heb zijn mijn kiezen in de onderkaak, en die zijn tot nu toe nog redelijk 'goed'. (ze breken niet zo erg af als boven..)

Mijn vraag is eigenlijk vooral:
- Mijn tandarts wil het liefst alles mooi maken (begrijpelijk!), maar ik kan dat nooit betalen. Ook niet in een meerjarenplan. Tenzij ik 15 jaar bezig ben, en dat wil ik echt niet.
Mag ik hem verzoeken een kunstgebit te maken? Ik ben toch de patiënt? Als ik dat graag wil (en niet zonder reden), is hij dan niet 'verplicht' dat te doen?
- Als mijn tandarts het niet wil doen, wat moet ik dan doen? Zijn er tandartsen die dat wel willen doen? (gewoon op een nette manier..)

- Zijn er concrete nadelen van een kunstgebit op jonge leeftijd?
De horrorverhalen heb ik genoeg gelezen. Met protheses die niet willen passen en die pas na een X-aantal keer veranderen eindelijk blijven zitten. Protheses die pijn geven, enz.

Ik weet dat mijn kaak gaat slinken, maar de mensen die ik gesproken heb kregen hun prothese tussen de 25-30 jaar en hebben nu pas hun tweede gebit laten aanmeten, omdat hun kaak geslonken was.

En als mijn kaak echt zoveel geslonken is, dan krijg ik toch implantaten, zodat hij weer vastzit?

Ik hoop dat iemand mij wat meer informatie kan geven. Ik wil een goede keus maken. Zeker ook, omdat ik van zorgverzekeraar wil overstappen.

Alvast bedankt!
di, 11/22/2011 - 21:06 Permalink
Workie

Bedankt voor uw reactie.


- Zijn er concrete nadelen van een kunstgebit op jonge leeftijd?
De horrorverhalen heb ik genoeg gelezen. Met protheses die niet willen passen en die pas na een X-aantal keer veranderen eindelijk blijven zitten. Protheses die pijn geven, enz.

Ik weet dat mijn kaak gaat slinken, maar de mensen die ik gesproken heb kregen hun prothese tussen de 25-30 jaar en hebben nu pas hun tweede gebit laten aanmeten, omdat hun kaak geslonken was.

En als mijn kaak echt zoveel geslonken is, dan krijg ik toch implantaten, zodat hij weer vastzit?

Ik hoop dat iemand mij wat meer informatie kan geven. Ik wil een goede keus maken. Zeker ook, omdat ik van zorgverzekeraar wil overstappen.

Alvast bedankt!

Vaak wat oudere mensen die soms wel 30 jaar of meer met hun kunstgebit doen omdat die zo goed zit en daardoor geen andere willen. Zijn vaak gewend aan een slecht passend gebit. die kunnen als ware tovenaars met hun tong en wangspieren hun gebit op zijn plek houden en zijn grootaandeelhouder van plakmiddelen zoals Kukident. Dat hun gebit vaak breekt ligt weer aan ons. Totdat het eindelijk helemaal niet meer gaat en ze een nieuwe krijgen, blijkt dat ze toch wel erg lang hebben gewacht en kunnen ze moeilijk wennen aan een goed passende prothese. Ook is er onnodig kaakbot verdwenen met allerlei problemen tot gevolg. je zult dus ook met een prothese regelmatig op controle moeten komen en die ook op tijd moeten vervangen.

Implantaten als je kaak geslonken is kan niet altijd en daar is soms botopbouw voor nodig. Tot nu toe word zo'n aanvraag vaak nog wel vergoed maar wat als we een paar jaar verder zijn en de zorgverzekeraars nog meer de kosten willen drukken? Kun je dan zelf die implantaten betalen?

Dus ik zou het advies van de tandarts opvolgen die al eerder in je topic gereageerd heeft. Er leiden meerder wegen naar Rome en een kunstgebit kan altijd nog zeker als je pas 22 bent en er nog een hoop te redden valt.
di, 11/22/2011 - 21:52 Permalink
maria07

Hallo Lindadevries,
Wat een verhaal en je bent nog zo jong,en dan al een(boven) kunstgebit??
de heer VV zei het al probeer om via je tandarts, een verwijzing naar een ctbg te krijgen.

Spreek uit nu uit eigen ervaring,dit is mijn derde jaar bij het CTBG en er is zo veel gebeurd maar nu al zo mooi geworden.

Linda je hebt nu nog het grooste deel van je tanden en kiezen, och meis probeer dat te behouden!!

mvg Maria
wo, 11/23/2011 - 00:11 Permalink
vlinderkind

als je gebit nog te renoveren is zal een goede tandarts niet zomaar alles trekken bij je.
Bij mij is alles ook heel goed nagekeken en helaas was er bij mij (door jarenlang prednison gebruik en nog wat andere dingen) niet mer te redden. Ik ben nu 29 en een maand geleden is bij mij alles getrokken, mijn tandarts vertelde me ook dit niet te doen als er nog andere opties zijn...

Vergeet ook niet dat de verzekering vaak een paar 100 euro per jaar vergoed aan tandartskosten en dat als je al je tanden nog hebt en die moet laten trekken je ook zo'n 1100 euro kwijt bent! (bij mij was het zelfs 1300 euro) en dan heb ik het alleen over het trekken, het hechten en het verdoven. daar komt je prothese van zo'n 1400 euro (waarvan je 25% zelf moet betalen) nog bij, kortom het klinkt misschien heel fijn maar ik zou er nog maar eens goed over nadenken.
wo, 11/23/2011 - 21:02 Permalink
zayn

Heel toevallig heb ik mijn in nov. mijn boven tanden en kiezen eruit laten trekken. hoge kosten van vullingen/ schoonmaken. kiezen braken eraf. lelijke voortanden. etc.... Ik ben nog aan het wennen met een kunstgebit. ziekenfonds vergoed basis de kunstgebit en 75%voor het trekken van de overgebleven kiezen en tanden. Als je dat van plan zou ik een nu alvast een extra tandarts plus laten verzekeren. Het schilt natuurlijk straks bij de kosten. boven protese valt best wel mee. Ze nemen een afdruk/ later halen ze alle tanden en kiezen eruit en ze hechten de wonden en plaatsen meteen de protese erop. dat is een soort verband. Het doet wel pijn maar ik ben nu 41 jaar en heb bijna 10jaar met mijn gebit rond gelopen dat het goed zat. Ik slis wel nu en dat gaat ook later over. gr. :smt020
zo, 11/27/2011 - 11:50 Permalink
lindadevries

Hallo allemaal,

Wat fijn dat jullie reageren.

Even kort over de verzekering: mijn verzekering vergoedt tijden/kiezen trekken 100% (met een maximum budget per jaar..) en via de kaakchirurg wordt het sowieso vergoed (meen ik mij te herinneren.. op je eigen risico na..)

Het is niet zo dat ik nu meteen een prothese wil. Ik wil het uiteraard zo lang mogelijk uitstellen. Ik kan op dit moment verder en heb nú even niet veel klachten. De problemen komen bij een volgende controle en er weer gaatjes gevuld moeten worden (kan dat nog bij sommige kiezen.. dat soort problemen) en als er vullingen afbreken; zijn ze opnieuw te redden. Zo niet, dan moet ik op dat moment kiezen: redden, en maken (met een kroon, bijv.) of trekken..

Misschien een stomme vraag, maar ik weet niet zo goed wat een CTBG is. Iets met specialistische tandenzorg, of iets.. Maar: wat doen ze, en waarom is het goed om daar heen te gaan? En wordt dat vergoed met de basisverzekering?

Bedankt!

Linda
zo, 11/27/2011 - 22:26 Permalink
zayn

Hoi ik zou alles wat de tandarts zegt wat je doen moet(welke behandeling) opschrijven. Thuis even alles goed over nadenken Hoe of wat . Dan zou ik gewoon de ziekenfonds bellen voor vragen of wat er wel niet met je polis vergoed word. en misschien als het niet volgens de basis kan je polis snel veranderen(nieuwe jaar / nieuwe kansen. Ja toch... :smt020
di, 11/29/2011 - 14:06 Permalink
Workie

Hoi ik zou alles wat de tandarts zegt wat je doen moet(welke behandeling) opschrijven. Thuis even alles goed over nadenken Hoe of wat . Dan zou ik gewoon de ziekenfonds bellen voor vragen of wat er wel niet met je polis vergoed word. en misschien als het niet volgens de basis kan je polis snel veranderen(nieuwe jaar / nieuwe kansen. Ja toch... :smt020
Moet je vaak wel eerst een jaar lang dat pakket hebben dus kijk goed uit met de kleine lettertjes van de polis.
di, 11/29/2011 - 18:39 Permalink
jantinekramer24

Hallo

Ik was zelf 18 jaar dat ik een kunstgebit kreeg. Toen ik hoorde dat het noodzakelijk was heb ik eerst heel wat af gehuild.
Daarna had ik zoiets van oke we gaan dit doen.
Ik heb dus nu 6 jaar een gebit en heb er nog geen seconde spijt van.
Ik had altijd wat bij de tandarst en nu leg ik mijn gebit neer en klaar.
Ik ben er super tevreden over en heb mijn eerste gebit nu 6 jaar en nog maar 1 keer hoeven opvullen.
Heb ook nooit geen blaren gehad het trekken alleen is vervelend.
Maar ik zou het zo weer doen.
Succes met het maken van je keuze maar ik zou het doen scheelt je heel veel geld.....

Groetjes jantine
di, 11/29/2011 - 23:00 Permalink
toothje

Zo 18, dat is jong voor een kunstgebit zeg! Kan me wel voorstellen dat je er eerst erg mee zat. Hoe is dat nu? Moet je je gebit s nachts uit doen? Hoe gaat het met vriendjes enzo?

Dat zijn dan allemaal vragen die in me opkomen.
di, 11/29/2011 - 23:21 Permalink
lindadevries

Hoi! Bedankt voor je reactie. Wat 'fijn' om te lezen dat jij ook zo jong bent en geen spijt hebt!

Ik heb een hogere aanvullende tandartsverzekering genomen nu. Ik kan voor 900 euro per jaar naar de tandarts in 2012. Ik ga eerst maar eens rustig overleggen en nadenken. Maar er moet toch iets gaan gebeuren. Alles is erg broos en ik ben bij elke had bang dat er een stukje kies afbreekt..

Fijn om te horen dat bij jou alles zo goed verloopt, ook! De horrorverhalen vind je altijd op internet, maar de goede verhalen zijn lastiger te vinden.

Hoe ziet jouw gebit er uit? Bij sommige mensen kun je heel goed zien dat het nep is, maar bij veel mensen zie je het verschil helemaal niet. Kun je kiezen uit verschillende prijsklassen of zo?

Sowieso wil ik geen wittere tanden of grotere.. Het moet (als ik het ga doen) gewoon een kopie zijn van wat ik nu heb.
di, 12/13/2011 - 18:51 Permalink