lelijke tanden corrigeren met kronen?

Author:
kim81
Posted:
vr, 11/21/2008 - 10:22
Hoi,

Ik heb ongeveer een overbite van 7mm. Verder staat een voortand over de ander en zijn ze allebei bruin gekleurd. In beide voortanden zijn er stukken aangemaakt die nu een andere kleur hebben omdat mijn tanden verkleurd zijn. Verder zijn normale tanden glad, mijn voortanden hebben veel barsten die niet erg opvallen, maar er blijft wel lippenstift, eten enz aan hangen. Nou zei de tandarts dat de stand van de tanden een beetje gecorrigeerd kan worden met kronen en dat ze er een stuk beter van uit gaan zien. Ik ben nog aan het twijfelen, het is toch veel geld, en als die kronen maar tien jaar meegaan moet ik ze nog 5 keer vervangen (als ik geluk heb). Wat vinden mensen die kronen hebben laten plaatsen ervan, wel of niet doen? Zijn er verder nog nadelen bij deze ingreep? Alvast bedankt.

Groetjes,

Kim
Spiegeltje

Eigenlijk een probleem dat lastig vanaf het forum is te beoordelen (misschien daarom nog geen antwoord van de tandartsen), maar heel in het algemeen zou je kunnen stellen dat de stand van tanden beter kan worden gecorrigeerd door middel van orthodontie ("beugel"), ook voor volwassen. En voor het uiterlijk zijn ook minder invasieve behandelingen zoals een laagje composiet (composiet facing=goedkoop) of andere typen facings die buiten de mond worden gemaakt (= duurder). Maar of hier kronen het beste zijn kan ik verder niet beoordelen, het lijkt wel een beetje "grote stappen, snel thuis". Het zou wellicht jammer zijn als je bovenstaande opties niet bij je keuze betrekt. Overleg dit eens met de tandarts zou ik zeggen.

Misschien krijg je nog van 'ervaringsdeskundigen' maar het is altijd oppassen hiermee want elke probleem is weer uniek.

Een kroon kan overigens ook wel (veel) langer dan 10 jaar meegaan hoor. Dat hangt ook af van uw mondhygiene trouwens, die moet voor een lang behoud optimaal zijn.
za, 11/22/2008 - 12:52 Permalink
vV

lippenstift blijft ook op kronen zitten hoor... Verder vind ik 7mm wel erg veel om met kronen te corrigeren op latere leeftijd is er helaas vaak een operatie nodig om het gewenste reslutaat te bereiken, en als u daar geen zin in heeft (gaat ook eens ortho aan vooraf, en ook nog nadien ortho) is kronen de enige manier voor een ik denk zeer beperkte standcorrectie. Verder voordeel zit dus alleen in de etshetiek /kleur/vorm.

Worden ze goed gemaakt gaan ze wel langer mee dan 10 jaar hoor, en vervanging hoeft ook neit alleen maar omdat ze 10 jaar oud zijn. Vervanging alleen met een reden dus. Maar wel iets om rekening mee te houden.Zijn er geen (grote) vullingen of wortelkanaalbehandelingen gedaan zou ik er nog eens goed over nadenken, en wellicht ook laten informeren door een orthodontist.
za, 11/22/2008 - 13:46 Permalink
kim81

Hoi,

Bedankt voor de reacties. Het is niet de bedoeling om mijn over beet te corrigeren, alleen de scheefstand, verkleuring en barsten. Ik weet dat er ook bij gewone tanden lippenstift op kan komen, maar ik heb echt een reliëf op mijn voortanden doordat er in allebei de tanden stukken zijn aangemaakt, verder had ik vroeger ook witte vlekken op de tanden die zijn weggehaald, met nog meer reliëf tot gevolg. Verder ben ik al bij een orthodontist geweest. Om een recht gebit te krijgen moeten vier kiezen worden getrokken, gevolgd door een beugel en kaakoperatie. Als je er heel erg onder lijdt kan ik me voorstellen dat je dit overweegt, maar de overbeet is het probleem eigenlijk niet, verder lost het de verkleuring niet op. Mijn tandarts stelde 2 kronen voor, twee voor mijn dode voortanden en een facing voor een kompleet gezonde tand om de scheefstand te verminderen. Ik vindt het moeilijk om een beslissing te nemen omdat het zo definitief is. Verder staan hier zoveel problemen met kronen dat ik een beetje huiverig ben geworden. Nu weet ik wat ik heb (het is toch een beetje een luxe probleem). Wat vinden jullie, te lelijk om aan te zien/ waar maak je je druk over? Oh ja door alle behandelingen aan mijn voortanden zijn ze niet meer mooi rond aan de onderkant, maar recht of met een boogje.
Attach
za, 11/22/2008 - 14:37 Permalink
vV

ik zou het eerst eens in composiet doen, om te kijken of je het wat vind. ook de verkleuring is daar grotendeels mee te camoufleren. Bevalt de veranderde stand en vorm kan je het altijd in kronen omzetten.

Probleem met dit soort zaken is dat de tanden een beetje in elkaar gedrongen staan waardoor het moeilijk zo niet onmogelijk is om normale breedte-verhoudingen te krijgen. Dus het blijft een compromis, reden waarom ik zoiets zelf bij voorkeur eerst in composiet zet, zodat iemand er een tijdje tegenaan kan kijken, en de definitieve beslissing dus even uitgesteld word, en ook beter gefundeerd genomen kan worden.
za, 11/22/2008 - 15:23 Permalink
kim81

Hoi,

Mijn tandarts zei dat mijn voortanden niet gebleekt kunnen worden omdat ze al een hele tijd dood zijn (ca. 10 jaar). De voorste voortand heeft een wortelkanaal behandeling gehad, aan de achterste (bruine) voortand is niks gedaan (qua wortelkaanbehandelingen). Klopt dit of zijn er nu wel technieken waarmee je dode tanden kunt bleken? Alvast bedankt.
ma, 11/24/2008 - 17:28 Permalink