Last van terugkomende tandsteen tussen bepaalde tanden. Wat te doen?

Author:
Marss
Posted:
ma, 09/19/2016 - 16:30
Hallo,

Ik heb sinds een aantal jaar last van tandsteen aan de zijranden van mijn voorste boven- en benedentanden. Deze aanslag hecht zich altijd op dezelfde plekken. Ik laat t drie keer per jaar verwijderen en heb verder een goed en wit gebit. Mijn indruk is dat het erger is geworden sinds ik mijn tanden uitgebreid laat reinigen. Ik heb dus het gevoel dat het beschermlaagje wellicht beschadigd is. Mijn tandarts weet ook niet zo goed, los van t reinigen wat ertegen te doen. Zou bleken een uitkomst kunnen zijn? Of is het mogelijk een beschermlaagje aan te brengen tegen de hechting van de aanslag? De aanslag komt overigens meestal na een aantal weken terug en rode wijn en koffie drink ik sinds een tijdje zo goed als niet meer. Ik hoop dat iemand mijn vraag enigszins kan beantwoorden.
Roo

Hoi Marss,

Tandsteen is een probleem wat heel veel mensen hebben.

Heb je geprobeerd elke avond voor het tanden poetsen tussen de tanden te reinigen met bijvoorbeeld flosdraad, stokertje of regeltjes?
Wanneer je tussen de tanden goed schoonhouden zal er minder vorming van tandsteen zijn, omdat je het plaque tussen de tanden verwijderd.

Bleken lijkt mij niet daarvoor de juiste oplossing maar daarvoor kan je met je tandarts overleggen. Maar normaal gesproken wordt bleken gebruikt voor het lichter maken van de tandarts. Door het bleken kunnen je tanden ook gevoelig worden voor bijvoorbeeld warm en koud.

Hopelijk heb je iets aan mijn informatie.
di, 09/20/2016 - 21:42 Permalink
Marss

Als antwoord op door Roo

Dank Roo voor je bericht. Ik ben inderdaad 2 maal per dag gaan stoken, echter concludeer ik dat de aanslag helaas weer terugkomt. Bovendien gebruik ik 1 maal per dag mondspoeling. Zou ik misschien gevoelig kunnen zijn voor een bestandsdeel in de mondspoeling waardoor de aanslag wordt veroorzaakt?
wo, 09/21/2016 - 12:45 Permalink
Roo

Als antwoord op door Marss

Dat kan zeker zo zijn vaak door meervoudig gebruik van een mondspoeling krijg je aanslag!

Wat wij vaak als advies geven mocht je mond spoeling willen gebruiken is 07 een hele goede. Deze is verkrijgbaar bij een apotheek. Gebruik hem zelf ook ben er erg tevreden over. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken, wel is ons advies niet elke dag. Denk aan bijvoorbeeld om de dag of zelfs 1x in de week.
wo, 09/21/2016 - 20:09 Permalink
Lieneke

Vervelend als aanslag steeds terugkomt. Helaas worden tanden en kiezen door de jaren heen vaak wat ruwer waardoor kleurstoffen zich nog meer kunnen hechten. De mondhygiënist kan instructies geven om je mond zo glad mogelijk te houden. Je kunt ook een tandpasta gaan gebruiken die wat meer schuurt dan dat je nu hebt. Daar hoef je niet een hele speciale tandpasta voor te hebben, maar vraag even bij de mondhygiënist welke tandpasta bij je goed zou zijn. Ook zou je melk in je thee kunnen doen, dat schijnt ook te schelen in aanslag. Maar denk ook aan jam, ketjap en drop als producten met veel kleurstoffen. Verder is er een soort bacteriën wat meer aanslag geeft, chromogeen, zou uit mijn hoofd. Ik geloof dat je daar niet zoveel aan kunt doen. Vaak heb je dan de aanslag al vanaf kinds af aan.
do, 09/22/2016 - 08:09 Permalink