kroon op gevoelige kies

Author:
lienos
Posted:
ma, 10/14/2002 - 18:35
Ik krijg een kroon op een kies waar een zenuwbehandeling in is geweest.Deze kies is echter gevoelig voor kou en warmte.Dat kan eigenlijk niet,er is immers geen zenuw meer in.Dus het zal wel een tandvleeskwestie zijn.Zal dat gevoel verdwijnen als de kroon er op zit?
Wie heeft er hier ervaring mee?
Voel je dit tijdens de behandeling?
de digitale tandarts

Het is inderdaad vreemd dat een kies waarin een kanaalbehandeling in is uitgevoerd gevoelig is voor warmte en/of koude.
Mogelijk dat het veroorzaakt wordt door uitstraling van een andere tand/kies in de buurt of misschien toch door een tandvleesontsteking.
Overigens duurt het vaak wel enkele weken voordat alle klachten van een kies na een kanaalbehandeling helemaal verdwenen zijn, dus is het misschien ook een kwestie van afwachten.

Het is verstandig om een kroon te zetten op een kies met een kanaalbehandeling. Vaak zijn er grote vullingen aanwezig en is de kies ook door de kanaalbehandeling verzwakt. een kroon gaat langer mee dan een vulling en beschermt de kies goed tegen breuk.

succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-11-08 16:28 ]
vr, 11/08/2002 - 16:27 Permalink
lienos

De kies is inmiddels afgeslepen en ik heb er niets van gevoeld.Er zit nu een noodkroon op en toch voel ik het weer als ik iets koud of warm eet of drink.Dit is toch vreemd?Er zit bijna niets meer van de oude kies?
Mijn tandvlees is goed gezond en van de kiezen ernaast heb ik helemaal geen last.Ik lees hier op het forum dat wel meer mensen er last van hebben.Je hoort toch ook weleens dat iemand een vinger of een 1/2 been mist en daar evengoed nog gevoel inheeft,waarom kan dit dan niet met een "dode" kies?
zo, 11/10/2002 - 20:54 Permalink
Browneye

jA DIGITALE TANDARTS DIT ZOU IK OOK HEEL GRAAG WILLEN WETEN,DIT ZOU TOCH MOGELIJK KUNNEN ZIJN? GRAAG HIEROP UW ANTWOORD.......
zo, 11/10/2002 - 22:22 Permalink
Maurice

Hoi Lienos,

Kan je mij mailen, hoe dat is gegaan, dat afslijpen van de kies. Je weet het e-mailadres van mij. Ik wil het ook wel weten, hoe dat mogelijk is dat je dat voelt. Koud en warm.
Groetjes Maurice.
Lienos, ik ff privebericht.
ma, 11/11/2002 - 07:13 Permalink
de digitale tandarts

Fantoompijn bij tanden en kiezen die getrokken zijn kan inderdaad voorkomen, zie volgende artikel:

Patiënten waarvan een tand is getrokken kunnen pijn hebben in die tand.
Bron Mednet

"Fantoompijn kan maanden duren, aldus dr. Glenn T. Clark, een professor in de orale biologie en geneeskunde en orofaciale pijn aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA).

Het komt niet vaak voor, aldus Clark, bij minder dan 1 procent van alle tandheelkundige patiënten, maar fantoomtandpijn kan maanden duren en ook naar andere delen van de mond overslaan.

De fantoomtandpijn is gerelateerd aan veranderingen in de pijndrempel van de patiënten, zo blijkt uit onderzoek van Clark, dat is gepresenteerd tijdens het tiende World Congress on Pain.

Eamonn Murphy, een tandarts aan het University College Cork, Ierland, voerde samen met Clark het onderzoek uit. Hij evalueerde 10 patiënten met fantoomtandpijn gedurende minimaal 6 maanden en vergeleek deze met 16 patiënten waarvan een tand getrokken was, maar die geen pijnklachten hadden. De deelnemende mannen en vrouwen waren tussen de 21 en 55 jaar. Murphy voerde testen uit om de reactie van patiënten op mechanische druk, warme, hete, koele en koude temperaturen te meten.

Het grote verschil school in de mechanische druk, aldus Murphy. Als je bij de mensen die last hebben van fantoomtandpijn druk uitoefende in het gevoelige gebied, dan bleek dat deze mensen lagere pijndrempels hadden. De verschillen tussen de groepen in reacties op de temperatuur waren niet zo groot.

Murphy en Clark komen tot de conclusie dat fantoomtandpijn wordt veroorzaakt door veranderingen in de omliggende zenuwen die kunnen plaatsvinden na het trekken van sommige kiezen.

Patiënten die denken dat ze last hebben van fantoomtandpijn moeten een specialist raadplegen, zo suggereert Clark. Het gebeurt namelijk vaak dat wanneer de pijn zich verspreidt, tandartsen niet denken aan fantoompijn en zullen overgaan tot meer behandelingen. Daarom raadt Clark aan een specialist te consulteren die fantoomtandpijn uit kan sluiten."


Maar volgens het artikel gaat het dus om getrokken tanden en kiezen en is temperatuur een minder belangrijke prikkel.

Het zou heel goed kunnen dat bij jullie de tand/kies met een kanaalbehandeling inderdaad nog gevoelig is voor warmte en/of koude. De precieze oorzaak kan ik echter niet aangeven, hierover is binnen de yandheelkundige literatuur weinig bekend.
Ik hoop dat het snel overgaat.

Met vriendelijke groet.





[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-11-11 21:20 ]
ma, 11/11/2002 - 21:19 Permalink
lienos

Bedankt voor de informatie.Dit gaat inderdaad op voor getrokken kiezen/tanden.
Ik heb geen pijn meer in de kies (hoewel het wel ruim een jaar geduurd heeft voordat het over was),alleen nog gevoelig voor warm/kou.
Er is op internet niets over te vinden,alleen mensen die er ook last van hebben.
Het zal mij benieuwen of het over is als de kroon er op zit.Dat horen jullie dan nog wel.
wo, 11/13/2002 - 15:10 Permalink
ingrid

kan het niet zijn dat er nog een extra wortelkanaaltje is dat niet gevonden is?
Het schijn wel eens voor te komen dat je het dan niet voelt met er om heen boren maar alleen als de tandarts met een heel dun vijltje op de goede plaats prikt.
Soms kan met een tandsteenverwijderapparaat dat trilt de toegang worden vrijgelegd.
za, 11/16/2002 - 20:13 Permalink
Moon

fijn vooruitzicht....
Ik geloof niet dat ik daarvan uitga dat dat bij mij allemaal aa de hand is... Vind t zo al eng genoeg!!!
zo, 11/17/2002 - 11:44 Permalink