Kroon, brug of implantaat?

Author:
KAJ
Posted:
zo, 10/31/2010 - 23:20
Beste,

Zoals jullie op bijgaande foto's kunnen zien mis ik een tand voor in mijn mond. Op deze plek heeft ooit een melktand gezeten, maar deze is er na mijn twintigste alsnog uit gekomen. Er zit ook geen tand onder.

De snijtand die naast de opening zit, is eigenlijk mijn hoektand. (Ik mis ook 2 snijtanden) Van deze hoektand is het puntje afgeslepen en om hem meer op een snijtand te laten lijken is er composiet op aangebracht. Dat zit er inmiddels zo'n 20 jaar op.

Graag zou ik de ruimte opgevuld zien worden, mijn huidige tandarts ziet 2 opties, t.w.:
- een brug (2 gezonde tanden slijpen)
- een implantaat (maar daar moet doormiddel van het nodige beugelwerk eerst ruimte voor gemaakt worden) = aanzienlijk financieel plaatje

Persoonlijk zie ik liever een simpelere, maar wellicht minder duurzamere optie: plak/etsbrug. Echter volgens mijn tandarts kan dit niet omdat er niet voldoende hechting op mijn 'hoektand' kan worden verkregen doordat dezegedeeltelijk is gevormd door composiet.

Heeft hij hierin gelijk, of bestaat alsnog de mogelijkheid een etsbrug te laten plaatsen? De meeste houvast komt immers van af te slijpen tand rechts van de opening?

Graag verneem ik jullie mening en wellicht een goed adres van een specialist in dit soort zaken. (voorkeur regio zuid-holland)

Groet Kaj

[attachment=2]Photo okt. 31, 22 18 16.jpg[/attachment]
[attachment=1]Photo okt. 31, 22 19 15.jpg[/attachment]
[attachment=0]Photo okt. 31, 22 20 28.jpg[/attachment]
Attach
JW Vaartjes

Leuk dat je zulke goede kwaliteit foto's hebt geplaatst! Indien we ook nog de röntgenfoto's hadden dan was het mogelijk om echt een behandelplan te maken.

Persoonlijk zou ik het omslijpen van twee gave elementen in deze tijd bijna als obsoleet verklaren en zou er gekeken moeten worden naar andere oplossingen.

Een oplossing zou toch een etsbrug kunnen zijn. Met het licht beslijpen van de tongzijde van de hoektand kan je redelijk wat houvast (retentie) verkrijgen. De grootste uitdaging zal de hoektand onder zijn welke flink tijdens horizontale bewegingen (articulatie) tegen de etsbrug aan kan duwen. Mogelijk dat je daar ook een glazuurcorrectie van de punt zal moeten doen om de prothetische voorziening boven te ontlasten.

De ruimte (diasteem) tussen de hoektand en de kleine kies schat ik in op 6mm, wat niet veel is, maar tegenwoordig met implantaten met een diameter van rond de 3mm zou er toch geïmplanteerd moeten kunnen worden. Een voorbehoud hierop is de asrichting van de wortels welke ik niet kan zien zonder röntgenfoto, maar de voortekenen zijn niet ongunstig.

Een voorbeeld waar ik een 3mm implantaat plaats in een smal diasteem kan je bijvoorbeeld hier vinden: http://picasaweb.google.com/implantdirectbenelux/Legacy3Botblok#5498233…

Met vriendelijke groet.
ma, 11/01/2010 - 23:42 Permalink