Kronen sluiten niet meer aan en geen tandarts heeft een goede oplossing

Author:
silvinja
Posted:
di, 05/16/2017 - 10:33
Beste allemaal,

Ongeveer 12 jaar geleden heb ik porseleinen kronen laten plaatsen en die waren toen erg netjes gemaakt. Nu sluiten deze kronen niet meer aan en heb ik een hele zwarte rand boven deze kronen, wat ik erg lelijk vind. Een jaar geleden is een van de 2 kronen eruit gevallen. De tandarts die weekenddienst had (andere praktijk) zag dat deze niet meer goed aansloten en zei dat de kronen vervangen moesten worden. Ik ben toen naar mijn tandarts gegaan om dit te bespreken, maar ik kreeg een heel labiel antwoord terug, dat ze eraf geboord moesten worden en het ook wel eens mis zou kunnen gaan (daar wordt je niet erg rustig van). Vervolgens ben ik naar een andere tandarts gegaan en die kwam met een nog groter horror verhaal aan, dat mijn tanden er misschien wel uit kunnen vallen tijdens het vervangen van de kronen en het zwarte randje maar opgevuld moest worden met composiet?! Ik vind dit een erg raar verhaal en ik kan mij ook bijna niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem. Mijn voortanden zijn dood en ik heb destijds een wortelkanaalbehandeling gehad, wat kennelijk nu problemen kan opleveren. Voorlopig zit ik ermee, ben pas 32 jaar en wil graag een goede oplossing voor dit probleem, want ik raak er erg onzeker van. Mijn vraag is welk advies jullie geven en wat voor mij nu het beste is om te doen?
vV

oude kronen zijn altijd in principe gewoon vervangbaar. Moeten er in principe idd afgeboord worden ja, maar wanneer je dat goed doet is er verder weinig risico. Tenzij er dingen onder zitten die nog niet bekend waren maar dat is dan een reden extra voor vervanging.
Ik ken de toestand van het gebit verder niet, is wel een jonge leeftijd voor meerdere kronen. Tanden vallen alleen uit bij grote parodontale problemen.

Maar wanneer er verder niets aan de hand is is het een redelijk recht toe recht aan verhaal. kan zijn dat er andere redenen zijn dat men niet zit te springen het te doen, en ik vraag mij ook af of de uitleg die gegeven is wel goed gegeven is , en/of goed is doorgekomen?
di, 05/16/2017 - 12:39 Permalink
silvinja

Als antwoord op door vV

Dat dacht ik dus ook. Ik vond het namelijk erg vreemd dat er zo moeilijk over werd gedaan. Ik ben inderdaad erg jong voor kronen. Dit is gekomen, doordat ik als kind een verkeersongeluk heb gehad en met een noodgang op mijn gezicht ben beland. Hierdoor zijn mijn voortanden doodgeslagen en moest ik op mijn 21ste al kronen laten plaatsten, gezien zij mijn voortanden erg gingen verkleuren. Wat mij wel opviel is dat de beide tandartsen, die hier problemen mee hadden, erg jong waren. De tandarts die mijn kroon had teruggeplaatst was een al wat oudere tandarts met misschien wat meer ervaring. Daarnaast zijn het natuurlijk nog goede kronen en daarom misschien zonde om het zonder reden kapot te boren. Er zijn foto's gemaakt en alles was verder in goede staat, zover ik heb begrepen. Wel werd er iets gezegd over de wortelkanaalbehandeling en het materiaal wat werd gebruikt om dit op te vullen. De tandarts die hierover begon was niet mijn eigen tandarts en zei dat ze niet wist wat er gebruikt was en dat misschien ook problemen zou kunnen geven? Zover ik heb onthouden zijn ze destijds met allerlei kleurtjes tewerk gegaan tijdens deze behandeling maar goed, ik ben geen tandarts en weet ook niet wat dergelijke materialen technisch gezien betekenen.
di, 05/16/2017 - 19:10 Permalink
vV

Als antwoord op door silvinja

wanneer dat door een ongeval was is het destijds neem ik aan verzekeringszaak geweest, zal het nu als vervolg van die schade ook zijn neem ik aan? tenzij het destijds niet goed administratief verwerkt is met toenmalige verzekeraar en of veroorzaker. dit terzijde. Verder kan ik er niets mee, wellicht toch naar een andere tandartspraktijk gaan want dit is niet erg vertrouwenwekkend.
wo, 05/17/2017 - 08:33 Permalink
silvinja

Als antwoord op door vV

Alles is inderdaad via de verzekering gelopen, maar is dat iets wat verschil kan maken in een behandeling? En wat maakt dat dan precies uit en waar moet ik dan op letten? De tandarts die de kronen destijds heeft geplaatst is inmiddels met pensioen en er zitten nu allemaal jonge tandartsen. Ik poog nog een afspraak bij een andere tandarts binnen mijn eigen parktijk. Dit is wel een man, misschien maakt het verschil, geen idee. Anders ga ik inderdaad verder zoeken en anders naar de tandarts die weekend dienst had toen mijn kroon eruit viel, want die man zag alles zeer helder naar mijn idee.
wo, 05/17/2017 - 21:04 Permalink