Kortere tanden na tandenknarsen

Author:
Pershing
Posted:
zo, 01/20/2008 - 09:51
Ik tandenknars al mijn hele leven, een paar jaar geleden kwam ik er achter dat mijn voorste tanden wel 2 tot 3 milimeter korter zijn dan voorheen.Heb nu een knarsplaatje maar het leed is al geschied.
Op foto's waar ik een beetje lach is dat nl heel goed te zien want dan zie je mijn tanden niet meer.
Voorheen waren mijn 2 voorste tanden ook langer dan de rest, een natuurlijk en grappig gezicht.
Nu is mijn bovengebit kaarsrecht aan de onderzijde, opzich mooi maar te kort!
Nu zijn er ergere dingen natuurlijk maar ik wil hier dus echt iets aan laten doen want je bent in feite veranderd in je gezicht.

Ik ben bij mijn vorige tandarts geweeest die deed er een beetje lacherig over en zei:'' het hoort bij het ouder worden, je bovenlip wordt langer en je tanden korter''.Ik ben 38 jaar, geen opa ofzo.

Iemand bekend met dit probleem en de oplossing?

Ik ga geen facings nemen want die knauw ik er uiteraard meteen af.
vV

als de voortanden korter zijn geworden zijn de kiezen dat waarschijnlijk ook, en is je beet dieper geworden. Dat alles heeft aardig wat gevolgen, en is zeker iets om aan te doen, een splint is pas het begin. De beet zal weer hoger gemaakt moeten worden, en gestabiliseerd (dus een nieuwe splint achteraf). Afhankelijk van hoeveel de beet hoger moet om de slijtage te compenseren en eventuele andere problemen is dit wellicht een behandeling die (deels) onder de regeling bijzondere tandheelkunde valt. Dus overleg eens met uw tandarts, en komt hij er niet uit kan hij u doorsturen naar een Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Gebruik ook de zoekfunctie eens.
zo, 01/20/2008 - 10:15 Permalink
Pershing

Bedankt voor uw reactie:

Vwb de beet van de kiezen heeft u misschien wel gelijk maar daar heb ik mijn tandarts nooit over gehoord.
Ter info als ik mijn kiezen op elkaar doe dan heeft dat weinig invloed op mijn voortanden want die vallen iets over mijn ondertanden.
Ik heb uiteraard wel de vele mogelijkheden voor mijn probleem bekeken en eigenlijk zie ik als enige oplossing kronen of stifttanden maar ik neem aan dat een tandarts geen gezonden tanden gaat verwijderen of wegslijpen.
U weet dat beter dan ik...........dat hoor ik dan graag.

Mocht ik trouwens kiezen voor kronen of stiftanden, wat kost dat dan per tand?
zo, 01/20/2008 - 10:35 Permalink
Pershing

Tijdens het schrijven van mijn eertse bericht over dit onderwerp had ik nl al 2 weken last van een kies, tijdens en na het eten en drinken.
Tandarts heeft inmiddels foto's gemaakt maar kan niets vinden, hij heeft mij doorgestuurd naar de kaakchirurg omdat hij denkt dat de pijn door het tandenknarsen is veroorzaakt.
Tevens heb ik de mogelijkheid besproken met de tandarts om mijn tanden weer in ''oude'' staat te herstellen, hierop zei hij dat eerst het knarsen moet worden verholpen en dan zien we wel verder.

Iemand ervaring met tandpijn door knarsen en de ''oplossing'' om het knarsen te stoppen?
do, 01/24/2008 - 16:03 Permalink
vV

Iemand ervaring met tandpijn door knarsen en de ''oplossing'' om het knarsen te stoppen?
hmm kaakchirurg lijkt mij geen goede keuze .

Zoek eens op splint, fysiotherapie , NVFT (nederlandse vereniging van fysiotherapeuten in de tandheelkunde). Een verwijzing naar een fysio al dan niet voorafgegaan of gevolgd door een splint zou eerste keuze zijn. Dan behandelplan voor beetverhoging om de slijtage te compenseren.
Pas op: laat tenzij er een duidelijke indicatie is bij 1 enkel kies wegens een diep gat of zo, geen wortelkanaalbehandeling doen! het zou niet de eerste keer zijn dat een wortelkanaalbehandeling niet de oplossing is, sterker nog het probleem alleen maar erger maakt.
do, 01/24/2008 - 16:13 Permalink
Pershing

Ik ben wel vergeten te melden dat ik ontzettend pijn in mijn kaken heb vooral 's morgens, dat is misschien de reden dat hij mij doorstuurd.
Ik heb al eerder het woord ''splint'' gegoogled maar het is mij niet helemaal duidelijk wat dat is.
Zou u mij een link kunnen sturen voor de uitleg.

Het eerste waar mijn tandarts aan dacht was een zenuwontsteking met evt een optie om een zenuwbehandeling te doen maar de foto's gaven geen duidelijkheid, vandaar.
do, 01/24/2008 - 16:21 Permalink
vV

Zou u mij een link kunnen sturen voor de uitleg.
ehh.. zoals gezegd: gebruik de zoekfunctie eens, want hierover is op het forum al heel veel geschreven....

afgezien daarvan, maakt het uit hoe een splint eruit ziet? hoofdzaak is dat ie werkt toch? je hoeft hem niet overdag te dragen, alleen `s nachts.
Het is een transparant kunsthars plaat over de (meestal) kiezen en tanden boven, in hoefijzervorm. Door de plaat wordt de kracht anders op je gebit gezet, meestal wordt de neiging tot knarsen ook minder. En als het goed is zorgt de tandtechnieker ervoor dat geleiding bij schuiven middels een zogenaamde hoektandgeleiding gaat.
do, 01/24/2008 - 17:24 Permalink
Pershing

In mijn eerste bericht heb ik verteld dat ik een knarsplaatje heb, de omschrijving van u is precies zoals dat ding eruit ziet dus zal dat wel een ''splint'' zijn, alleen mijn vorige tandarts noemde dat een knarsplaatje.
Ik ben nl niet minder gaan knarsen waardoor er evt schade aan mijn kaakgewricht kan ontstaan.
Mijn tanden zijn nu idd beschermd.
do, 01/24/2008 - 17:40 Permalink
hello jozefien

Probeer ook eens te kijken of er een reden is dat je tandenknarst..... boos :smt013 , gespannen???
Ik kreeg, toen ik hier iets over schreef op het forum, o.a. dat er vaak Psychotherapie wordt aangeraden bij tandenknarsen een paar berichtjes in mij PB, dat er inderdaad spanning was en dat een Psychotherapeut al bezocht werd, of, bij een ander, bezocht ging worden.
Als je dus iets herkent: therapie, anders, zoals hierboven werd aangeraden: speciale fysio!
Sterkte en succes! :smt006
do, 01/24/2008 - 19:48 Permalink
Pershing

Zou kunnen, maar ik tandenknars al 25 jaar ofzo maar niet zo hevig als de laatste jaren en het is ook de laatste jaren die de schade hebben toegbracht.
Ik heb wat meer stress gehad ja maar het gaat al veel beter sinds anderhalf jaar en toch blijf ik hevig tandenknarsen, terwijl ik overdag nergens last van heb.
do, 01/24/2008 - 22:25 Permalink