Koffie: ten alle tijde vermijden of.. ?

Author:
ArneDG
Posted:
di, 10/26/2010 - 11:15
Beste,

Ik ben iemand die graag koffie drinkt, doch ook heel graag een mooie, stralende glimlach wil. Met mijn mondverzorging zit het snor denk ik: ik poets 2 tot 3 maal per dag, flos tweemaal daags en gebruik iedere avond Listerine spoelwater. Mijn dagelijkse glaasje vers sinaasappelsap drink ik met een rietje, gelet op de zuurtegraad en ook mijn dagelijkse tasjes groene thee drink ik met een rietje. Ik spoel ook vaak met water tijdens het drinken van sinaasappelsap en thee, dat schijnt ook te helpen. Helaas, oh, helaas, drink ik ook erg graag koffie. Koffie vind ik nu toch net een van die drankjes die echt in een kopje moeten gedronken worden zonder rietje.. Daarnaast dacht ik vroeger dat de koffie aanlengen met melk ook hielp tegen het verkleuren van de tanden door koffie, maar dit blijkt niet waar te zijn (?). Nu vroeg ik me af, als je echt een stralende glimlach wil, mooie witte tanden, zit er dan niets anders op dan koffie te bannen uit je leven? Of is er wel degelijk een manier, een methode om koffie te consumeren zonder dat ik hiervoor de kleur van mijn tanden moet laten boeten?

Alvast heel erg bedankt.
Lieneke

Dranken die geen schade geven aan het gebit:
* water
* melk
* thee
ennnn...
* koffie!
Uiteraard zonder suiker...

Aanslag vormt zich op tandsteen. De verkleuring an sich veroorzaakt geen onsteking of gaatjes.
Dus om aanslag te voorkomen, moet je tandsteen voorkomen. Dat kan (deels) door erg goed te poetsen, tussen de tanden schoon te maken en regelmatig naar de mondhygienist te gaan...
De anti-tandsteen spoelmiddeltjes en tandpasta zorgen dat de tandsteen makkelijker te verwijderen is door een professional. Het wordt er dus niet minder van. Sterker nog...te lang spoelen met spoelmiddelen met zoutmetalen of kleurstof veroorzaken juist aanslag.
Als je pecht hebt, heb je kleine groefjes en putjes in de tanden. Daarbij is het haast niet te voorkomen dat er aanslag in gaat zitten.
di, 10/26/2010 - 11:22 Permalink
ArneDG

Huh, begrijp ik dit nu juist? Ik wil uiteraard nieeeeets liever dan je geloven, maar het is toch (zo goed als) wereldwijd bekend dat het consumeren van koffie je tanden verkleurt? Je hoort dat zo vaak.. (Zwarte) thee, koffie, rode wijn, zure drankjes... verkleuren de tanden. Ik las op tal van websites dat die chemicaliën in koffie de tanden op den duur die kenmerkende vieze kleur geven, ongeacht of er melk bij is of niet. Zelfs mijn eigen tandarts raadt het consumeren van (veel) koffie aan, gelet op de tandverkleuring...
di, 10/26/2010 - 11:42 Permalink
Lieneke

Schade en verkleuren kunnen 2 verschilende dingen zijn...

Verkleuring door erosie (dus door zuur) wordt veroorzaakt doordat er glazuur is verdwenen. Dan wordt de tand op den duur gelig. Dus deze verkleuring wijst op schade van het glazuur.

Echter..de verkleuring door koffie onstaat op een laagje tandsteen. De verkleuring an sich is dus niet schadelijk voor je tanden, wel is het laagje tandsteen op den duur schadelijk voor het tandvlees. Tandsteen ontstaat echter niet door de koffie.

Het is dus belangrijk dat de tandsteen met de aanslag wel wordt weggehaald en dat je goed poetst en tussen de tanden schoon maakt, maar je kunt rustig koffie blijven drinken. Tenzij je echt geen spatje bruine verkleuring wilt hebben....maar dat is een cosmetische kwestie en geen medische!
di, 10/26/2010 - 11:56 Permalink
Chris888

Ik drink geen koffie maar wel zo'n twee à twee-en-een-halve liter zwarte thee per dag. Ik ben het bewijs dat dat zoals Lieneke zegt niet altijd verkleuring hoeft op te leveren. Mijn tanden blijven wit aan de voorkant. Blijkbaar heb ik geen groefjes in m'n tanden. Wel in het kauwvlak van m'n kiezen overigens, die hebben wel bruine streepjes in de groeven.
di, 10/26/2010 - 14:48 Permalink
ArneDG

Uiteraard raadt hij het mij af. :wink:

Hierbij aansluitend heb ik nog twee vraagjes, wellicht minder voor de hand liggend. Het gaat mij dus om de cosmetische kwestie, in de vrij aannemelijke hypothese dat ik wel iéts van tandsteen/groefjes in mijn tanden heb:

a) Is koffie met melk minder 'schadelijk' (= verkleuring) voor de tanden, aangezien melk geen aanslag op de tanden nalaat en hierdoor dus een deel van de 'schadelijke' deeltjes van koffie geneutraliseerd worden of maakt het eigenlijk niks uit?

b) Groene thee: verkleurt deze drank de tanden ook of niet? Ik las wel eens dat groene thee geen aanslag veroorzaakt à la rode wijn, koffie, zwarte thee, maar ik vroeg het me toch af, aangezien ik veel groene thee drink.

c) Wat kan je - buiten goed poetsen en flossen - het best doen om de natuurlijke kleur van je tanden te bewaren wanneer je wel zo'n dranken consumeert? Na iedere slok koffie een slokje water, helpt zoiets echt? Andere tips?

Alvast heel erg bedankt!
di, 12/07/2010 - 10:08 Permalink
Lieneke

Goede vragen, maar helaas slaat u de plak mis. Het gaat bij deze kleurstoffen er niet om dat ze geneutraliseerd zouden kunnen worden. U bent waarschijnlijk in de war met zuren. KLeurstof blijft kleurstof. Groene thee...lijkt me wat minder aanslag geven omdat het veel lichter is. Niet te lang laten trekken is natuurlijk ook een truck.
Goed omgaan met een elektrische tandenborstel kan ook nog schelen.
di, 12/07/2010 - 12:56 Permalink
TechniekerJeetje

Goede vragen, maar helaas slaat u de plak mis. Het gaat bij deze kleurstoffen er niet om dat ze geneutraliseerd zouden kunnen worden. U bent waarschijnlijk in de war met zuren. KLeurstof blijft kleurstof. Groene thee...lijkt me wat minder aanslag geven omdat het veel lichter is. Niet te lang laten trekken is natuurlijk ook een truck.
Goed omgaan met een elektrische tandenborstel kan ook nog schelen.


Haha, zeker onbewust, maar ik vind em goed Lieneke!!! :wink:
di, 12/07/2010 - 18:39 Permalink
ArneDG

Heel erg bedankt voor deze zeer nuttige antwoorden, echt fijn! Ik vroeg me trouwens nog iets anders af: een drankje waar ik persoonlijk erg door gecharmeerd ben, is Fristi. Aardbeienmelk dus. Hoewel het aantal kcal gelijk is aan die in gewone halfvolle melk, zit er sowieso toch nog wel wat suiker in. Kan het dus aan te raden zijn Fristi door een rietje te consumeren (om aantasting van het tandkleur te voorkomen) of is dit verwaarloosbaar? Ik weet dat gewone melk geen enkel probleem is...
zo, 12/12/2010 - 11:22 Permalink