Klikgebit echt noodzaak?

Author:
RayoDelSol
Posted:
vr, 05/16/2014 - 22:52
Sinds een maand of twee heb ik een kunstgebit boven en onder en dit gaat boven verwachting goed.
Over een aantal maanden moet ik gaan kiezen of ik onder een klikgebit wil en ik merk vanuit de kliniek nogal wat druk om vooral toch voor het klikgebit te gaan.

Zelf heb ik daar behoorlijk wat bezwaar tegen. Ik heb meerdere mensen gesproken die spijt hebben als haren op hun hoofd dat ze ooit voor een klikgebit zijn gegaan en ik heb eigenlijk helemaal geen zin in weer een pijnlijke behandeling. Het trekken van al mijn tanden en kiezen onder locale verdoving vond ik alles behalve een pretje.

Om eerlijk te zijn moet ik meer wennen aan het bovengebit dan aan mijn ondergebit dus ik zou graag voor een "normaal" ondergebit gaan, maar wordt best een beetje zenuwachtig van de druk die er gegeven wordt om toch vooral voor een klikgebit te gaan.
Eigen bijdrage wordt vergoedt en ik zou er enorm spijt van krijgen als ik niet voor een klikgebit kies en ga zo maar door.
Ik begin te geloven dat klinieken een behoorlijke commissie krijgen bij het plaatsen van een klikgebit en niet persé kijken naar wat het beste is voor de patiënt. Of ben ik nu heel erg negatief?

Zijn er hier mensen die tevreden zijn met een "normaal" ondergebit? Kleefpasta gebruiken vind ik absoluut niet erg. :)
Grappa

Jouw twijfel over het advies van je kliniek is misschien wel terecht. Ik ken uit mijn praktijk genoeg verhalen van klinieken die maar één doel hebben en dat is de resterende tanden en/of kiezen er zo snel mogelijk uit te halen, een prothese te maken en dan weer zo snel mogelijk implantaten t plaatsen. Eerst onder, dan een prothese met wat onvolkomenheden zodat de bovenprothese ook niet lekker zit. Vervolgens boven implantaten en dan elke 5 jaar een nieuwe klikprothese en af en toe nog wat reparaties en opvullen.
Je hebt het zelf al zo'n beetje gezegd het is business. De kosten per behandeling lopen van €4000 tot boven de € 10.000. Jouw eigen bijdrage is maximaal €250, dat staat dus in geen verhouding. Er wordt dus goed verdiend en allerlei kortingen, op implantaten bij voorbeeld, steekt men in zijn zak en blijven verborgen voor de verzekeraars. Overigens vallen ook deze behandelingen onder jeeigen risico van €360 of meer als je dat hebt afgesproken. En dat elke keer weer als er iets aan het gebit gebeurt. Dus jij blijft ook betalen door middel van je eigen risico, dat vergeet men wel eens te zeggen.
Er gaat ook wel eens iets niet goed. Je verwijst al naar bekenden die erover mee kunnen praten.
Mijn advies zou zijn na je eerste prothese eerst eens rustig af te wachten, je kaken laten genezen en een goede definitieve prothese te laten maken. Laat dat bij een tandarts doen of een tandprotheticus. Ga niet naar een tandtechnicus en laat je tandarts je daar ook niet naar verwijzen. Je tandarts kan dat wel doen maar is verantwoordelijk als het niet goed gaat. De tandarts declareert, een tandtechnicus kan niet bij de zorgverzekeraar declareren.
Blijf je problemen met een prothese houden vraag dan advies aan je tandarts. Als de kaak ernstig is geslonken zouden implantaten een goede oplossing kunnen zijn. Voor dit soort gevallen is de regeling in de basisverzekering ook bedoeld en dat is voor veel mensen mar goed ook. Vraag bij twijfel een tweede mening aan een andere tandarts. De meeste tandartsen weten veel van implantaten en kunnen je goed adviseren. Pas op voor klinieken die met gratis of bijna gratis klikgebitten adverteren, klinieken met eigen laboratoria of sommige ketens van praktijken. Daar zijn klikgebitten soms business, je snapt nu je de bedragen kent wel waarom denk ik.
Let er wel op dat roken een risico is bij het implateren en dat na de behandeling je gewoon weer elk jaar naar de tandarts moet. Met implantaten kun je dezelfde problemen krijgen als met je eigen gebit. Onstekingen en los gaan zitten. Sommige klinieken deert dat niet. Implanteren ze gewoon opnieuw, wordt toch wel weer vergoed.
Veel sterkte met je prothese en als ik zo lees hoe je erin staat komt het vast wel goed.
za, 05/17/2014 - 09:53 Permalink
RayoDelSol

Bedankt voor de reacties, hier heb ik echt heel veel aan.
Ik loop bij een kliniek die als beste bekend staat in de regio, iedereen met een kunstgebit in de regio gaat hierheen en ook ik ben verder vol lof over de kliniek. Zij doen ook alleen maar kunstgebitten en er werken alleen maar tandprothetici.
Mijn eigen risico staat al vol (dat staat het elke jaar al in het begin van het jaar) dus dat is het probleem niet echt.
Ben wel benieuwd waarom ik moet oppassen voor klinieken met eigen labartorium, want dat is dus wel het geval bij de kliniek waar ik ben?

Ik ben wel een roker en de reden dat alle tanden en kiezen eruit moesten was parodontitis en ik heb begrepen dat dat laatste ook een verhoogd risico is voor een klikgebit.
Zoals ik er nu voor sta denk ik dat ik voor een "normaal" ondergebit ga. Over vijf jaar mag ik van de verzekering een nieuwe en dan kan ik altijd nog voor een klikgebit kiezen.
Over een maand of drie worden er foto's gemaakt om te kijken of mijn kaak klaar is voor het blijvende gebit en dan zal ik de keuze moeten maken.

Ik ben nog steeds wel benieuwd of er meer mensen op dit forum zijn die voor een "normaal" ondergebit hebben gekozen en hoe dat bevalt.
ma, 05/19/2014 - 03:28 Permalink
vV

mijn implantoloog, en daar ondersteun ik hem in, implanteert eigenlijk niet meer bij rokers. Zeker in combinatie met parodontitisverleden gaat dit gewoon te vaak mis.
Eerst stoppen dus.
Vraag eens een begroting, dus met techniekkosten en zo. Want ook al is er geen eigen bijdrage of zo, dat doet niets af aan de informatieplicht op dit punt.
ma, 05/19/2014 - 12:47 Permalink
RayoDelSol

Om eerlijk te zijn denk ik dat ik ga kiezen voor een "normaal" ondergebit. Heb mijn beide ouders daar altijd van alles mee zien eten en ook nu heb ik een bekende met een boven- en ondergebit die er totaal geen last van heeft.
Hoe zit dat eigenlijk met je blijvende boven- en ondergebit? Dat wordt normaal gesproken toch gewoon vergoed vanuit de basisverzekering?
ma, 05/19/2014 - 20:54 Permalink
Dutchdevil

Als het boven verwachting goed gaat, is er toch ook geen reden tot het plaatsen van implantaten?
Lijkt meer uit preventief oogpunt, of zoals al gezegd commercieel oogpunt cq gewoonte.

Ik ken vooral mensen zonder, en een tweetal met implantaten maar dat is puur om te weinig houvast op een kleine kaak.

Zo heel soms krijg je het idee dat het een 'rage' is, ook bij degene die ze te graag plaatsen.
ma, 05/19/2014 - 21:27 Permalink
RayoDelSol

Dat is precies mijn idee. Af en toe vergeet ik zelfs dat ik kunstgebitten in mijn mond heb en dat lijkt mij toch heel positief. Ze zitten er nog geen twee maanden in.:)
Onder voor het eten even plakken en ik kan alweer bijna normaal alles eten.
De eerste weken heb ik behoorlijk veel drukplekken en botsplinters gehad maar ik kan altijd zonder afspraak langskomen en 's avonds en in het weekend na een telefoontje dus dat was allemaal snel opgelost.

De twijfel is er omdat sommigen zeggen dat mijn onderkaak nog een heel eind gaat slinken en ik dan beslist geen ondergebit meer kan inhouden.
Helemaal geloven doe ik dat niet vanwege het voorbeeld van mijn ouders wat ik in mijn eerdere bericht heb verteld.
ma, 05/19/2014 - 23:20 Permalink
GuusjeH

Fijn dat het zo goed gaat allemaal ,dat hoor je wel eens anders. Ik denk dat we zo'n beetje in dezelfde tijd geholpen zijn.
Als je tevreden bent dan laat je het zo,laat je niets aanpraten wat je niet wil.
Bij mij gaat het slinken echt heel hard,heb al verschillende keren softliner erin gehad en sinds gisteren al een rebase dus het verschilt echt bij de een of de ander. Bij mij wordt er pas na een jaar gekeken welk het gebit het zou moeten worden,nog genoeg tijd om na te denken en af te wachten hoe erg het nog zal slijten.
di, 05/20/2014 - 10:39 Permalink
RayoDelSol

Ik leef al een hele tijd zonder kiezen onder dus een deel was al goed geslonken. Misschien scheelt dat? :)
Twee weken geleden heb ik mijn eerste softliner er in gehad. Een hele verbetering alleen moet ik onder nu wel weer plakken.
Ik begreep dat dit niet vergoed wordt door de verzekering dus laat het maar even zo.
di, 05/20/2014 - 18:39 Permalink
RayoDelSol

Het blijkt inderdaad gewoon volledig vergoed te worden dus a.s. donderdag heb ik een afspraak en krijg ik hopelijk een nieuwe zachte laag onder.

Ben nog steeds wel benieuwd of er hier mensen zijn die ervaringen hebben met een blijvend "normaal" ondergebit. :)
vr, 05/30/2014 - 13:52 Permalink