Kleur facings niet naar wens

Author:
robertni
Posted:
zo, 05/01/2016 - 12:08
Tot vorige week ben ik - uit angst en vervelende ervaringen - ruim 7 jaar lang niet bij de tandarts geweest. Ik snoep weinig en verzorg mijn tanden verder goed, desalniettemin werd het écht tijd om de knoop door te hakken en weer regelmatig naar de tandarts te gaan. Na lang zoeken heb ik een nieuwe tandarts gevonden waar ik een goed gevoel bij ‘had’.

Tijdens de eerste intake voelde ik me op m’n gemak en had ik vertrouwen in deze tandarts. Ik bleek gaatjes te hebben en die zouden allemaal gevuld worden. Daarnaast had ik besloten dat ik graag facings van composiet zou willen hebben om mijn tanden esthetischer te maken en tevens witter te krijgen (boven en onder). Kortom: ik wou het graag in één keer ‘goed’ hebben.

Op de dag van de behandeling bleek ik dat een andere tandarts mij zou helpen (dus niet de tandarts waar ik in de eerste instantie zo’n goed gevoel over had). Ik vertrouwde dat het allemaal goed zou komen. Het bleek een erg lange dag te worden: 7 uur lang met je mond open, 6 gaatjes vullen en composieten facings aanbrengen. Desalniettemin ging het me beter af dan vooraf gedacht.

Uiteindelijk bleek er onvoldoende tijd te zijn om ook facings op mijn ondertanden aan te brengen. Eerlijk gezegd vond ik dat ook wel prima. Het meeste was immers gedaan.

Toen het moment daar was dat ik de facings op mijn boventanden kon bekijken schrok ik enigszins: ik had gevraagd om de ‘bleaching white’ facings en hoewel de bovenste rij tanden er esthetisch veel beter uitzien, wijkt de kleur totaal niet af van mijn tanden onder. De facings hebben dus zo goed als exact dezelfde kleur als mijn andere tanden. Ik had verwacht, dat na de facings mijn tanden toch minimaal één tint lichter zouden zijn.

Wat adviseren jullie te doen? Eind mei staat een tweede behandeling gepland om ook mijn ondertanden van facings te voorzien. Ik vind het ontzettend vervelend dat ik na lang sparen en het overwinnen van mijn angst voor de tandarts gewoon niet totaal tevreden ben over het resultaat. Ik had gewoon witter verwacht en nu hebben de facings dezelfde kleur als dat mijn tanden al hadden. Wanneer je het hebt over de kleur 'bleaching white', dan verwacht je gewoon minimaal een tint lichter dan je eigen kleur.

Ik baal hier ontzettend van. Je hebt een bepaalde verwachting over de tint en het resultaat is gewoon anders. Hoewel ik op esthetisch vlak redelijk tevreden ben, baal ik gewoon van deze kleur. Daarnaast zal binnenkort de rekening ook op de mat vallen.
Grappa

Je kunt het beste met je tandarts in gesprek gaan. Als je andere verwachtingen had en die goed besproken hebt moet je wens t.a.v. de esthetische wensen van jou in je dossier staan. Als dat niet het geval is heb je zeker een punt. Bewijs is alleen moeilijk als jij niemand hebt meegenomen naar de eerste afspraak en de tandarts zich niets herinnert of het ontkent.
Eerlijk gezegd heb ik grote moeite met het feit dat je een behandelovereenkomst sluit met een tandarts terwijl die zich zonder vooraankondiging laat vervangen door iemand anders. Dan moet het dossier wel alle informatie bevatten die nodig is. Vraag daar ook eens naar.
Ik neem aan dat je een begroting hebt gekregen voorafgaand aan de behandeling. Dat is een wettelijke verplichting bij behandelingen boven €250
zo, 05/01/2016 - 13:46 Permalink