Kleur en vorm kroon

Author:
Gobo
Posted:
di, 02/01/2011 - 12:00
Zojuist is er bij mij een definitieve kroon gezet. Bij het maken van de afdrukken voor de kroon is ook een (gewone) foto gemaakt. Men zou proberen om een witter streepje dicht bij mij tandvlees ook naar voren te laten komen aldus de tandarts.

Nu is de kroon net geplaatst en ik moet zeggen dat ik een beetje schrik van de vorm en de kleur van de kroon. De kleur lijkt niet echt op de omliggende tanden, van het streepje bij mijn tandvlees is niets te zien, de kleur van de kroon is helemaal egaal en qua vorm lijkt het ook wat vreemd. Het kauwvlak is prima, maar de zijkanten van de kies lijken meer rond en lijken totaal niet op de vorm van de omliggende kiezen.

Nu vraag ik me af, er hoeft toch niets meer af te slijten van de zijkanten ofzo? En die kleur is toch al meteen definitief?
Spiegeltje

Ik weet niet of het juist is maar ik heb wel een vermoeden wat betreft de "kleur". Kunstlicht (gloeilamp) bevat veel rood licht. Dit dringt dieper door dan bijvoorbeeld daglicht. Waarschijnlijk is dit een kroon met een metalen onderstructuur die geen licht doorlaat, anders dan een natuurlijk element of een vol keramische kroon. Het is niet alleen een kwestie van kleur maar ook de doorlaatbaarheid van licht die een rol speelt, vooral bij kunstlicht valt dat op. Bij koel daglicht (raam op het noorden) veel minder. Bij dit licht vindt normaal ook de kleurbepaling plaats. Bij een ander soort licht klopt de kleurbepaling niet meer.
di, 02/01/2011 - 15:47 Permalink
Gobo

De behandelkamer van de tandarts is volledig kunstlicht, met geen enkel daglicht.

De lichtere foto is met grotendeels daglicht genomen, maar ook dan is er wel een kleurverschil te zien van een tint of twee. Bij kunstlicht is het inderdaad duidelijker te zien.

En ja, voor zover ik weet is het inderdaad een metalen kroon met daarover een keramische laag.
di, 02/01/2011 - 16:09 Permalink
vV

De behandelkamer van de tandarts is volledig kunstlicht, met geen enkel daglicht.

de meeste tandartsen hebben inmiddels speciale verlichting wat vergelijkbaar is met daglicht. Zou het persoonlijk altijd wel met daglicht willen zien, moet in leke praktijk toch wel ergens een buitenraam zijn lijkt mij.
wo, 02/02/2011 - 08:15 Permalink
Gobo

Bij een glimlach zal je hem niet zien, maar hij moet ook niet opvallen als ik met open mond sta.

Door de opmerkingen van de tandarts tijdens het aanmeten van de kroon en het feit dat ze een (digitale) foto maakten van mijn kies werd bij mij de verwachting gekweekt dat ik een natuurlijke kleur zou krijgen met een wit streepje in de buurt van het tandvlees.

Maar nu heb ik een kroon met een egale kleur die niet helemaal de goeie kleur lijkt te hebben en qua vorm ook behoorlijk afwijkt van de kies die ervoor zat. Ik weet niet hoe het bij anderen zit, maar zoals het er nu in zit is behoorlijk duidelijk te zien dat het een kroon is.
wo, 02/02/2011 - 12:47 Permalink