klein hoeje voortand gebroken zoontje 9 jaar

Author:
rachedoma
Posted:
do, 05/01/2003 - 13:56
Hallo,
Mijn zoontje is vorig jaar ongelukkig uit het zwembad geklommen, gleed uit en raakte daarbij met zijn 2 " volwassen " tanden de riggel.

Ik vind het zo zielig voor hem dat er nu een stukje van zijn voortand is gebroken dat ik de tijd zou willen terugdraaien maar dat lukt niet op dit forum helaas.

Er is nu, wel netjes gedaan, een hoekje aangeplak of opgevuld door de tandarts maar
dit is gisteren weer afgebroken .

Wat zou in de toekomst de beste manier zijn om dit te repareren of wat dan ook ?

alvast bedankt.
paps.
Lieneke

Dat is wel lastig inderdaad als het er steeds van af zou knappen!
Misschien is het een idee om er een keertje een kroon op te maken. Maar een kroon is wel erg duur...
do, 05/01/2003 - 14:07 Permalink
de digitale tandarts

Vervelend dat het gebeurd is.

Je moet toch niet te snel een kroon willen zetten; om een kroon te maken moet rondom de tand worden geboord en zal mogelijk onnodig gezond weefsel moeten worden weggeslepen. Daar komt bij dat het binnenste levende deel van een tand op jonge leeftijd nog groot is, waardoor de kans bestaat dat deze geirriteerd raakt.

De behandeling met witte vulling, welke ook uitgevoerd is, zal over het algemeen de beste oplossing zijn. Deze behandeling (hoekopbouw) kan tegenwoordig cosmetisch voldoende tot goed worden uitgevoerd en is in principe sterk genoeg om niet regelmatig los te laten.

Laat je tandarts een nieuwe maken, waarschijnlijk zal de levensduur nu veel langer zijn. Mocht de hoekopbouw regelmatig blijven loskomen dan zou je mogelijk een verwijzing kunnen vragen naar een tandarts die zich op dit gebied wat meer gespecialiseerd heeft.

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-05-01 15:42 ]
do, 05/01/2003 - 14:59 Permalink
rachedoma

Dank voor jullie snelle reactie.

Kun je verklaren waarom de levensduur nu langer zal zijn ?

Is het aan te bevelen om evt op oudere leeftijd voor een andere optie te kiezen ?
do, 05/01/2003 - 20:07 Permalink
de digitale tandarts

In principe moet een hoekopbouw toch enige jaren blijven zitten, dus leek het mij onwaarschijnlijk dat de nieuwe ook zo snel zal loslaten.
Mogelijk dat omdat nu bekend is dat de vulling heeft losgelaten, de tandarts de preparatie wat zal aanpassen zodat de hechting wordt vergroot.

Zoals ik al eerder zei, moet eerst zoveel mogelijk gekeken worden naar weefselbesparende technieken. Mocht de hoekopbouw met witte vulling materiaal, cosmetisch niet fraai genoeg te krijgen zijn of mocht deze met regelmaat loslaten dan zou je kunnen zoeken naar een andere oplossing.
Het plaatsen van een porseleine schildje over de tand (facing/veneer) zou dan een optie kunnen zijn die weefselbesparender is dan een kroon.

Met vriendelijke groet.
do, 05/01/2003 - 22:37 Permalink