Kleefpasta gebruiken met hechtingen

Author:
Gerco2003
Posted:
ma, 12/24/2012 - 14:55
Beste allen,

Ik heb het internet al afgezocht maar kan het juiste antwoord niet vinden. Ook kan ik mijn tandarts(en) niet meer bereiken. Het volgende:

Ik heb zes dagen geleden al mijn tanden en kiezen laten trekken en heb nu boven en onder een prothese. Na het trekken van mijn tanden heeft de tandarts al aangegeven dat er geen goede sluiting was met mijn nieuwe gebit. Ik heb de afgelopen week alleen maar vloeibaar kunnen eten. Ik ben vandaag bij de tandheelkundige geweest die mijn prothese heeft gemaakt en deze heeft het een en ander geslepen. Daarnaast heeft hij geadviseerd om kleefpasta te gebruiken bij mijn boven-prothese (te gebruiken op het gedeelte van het gehemelte) om met de kerstdagen nog enigszins normaal te kunnen eten.

Nu probeer ik net te eten met de kleefpasta maar werkt mijn onder prothese absoluut niet mee zoals ik zou willen. Mijn vraag dag ook: Kan ik op mijn onder prothese ook kleefpasta gebruiken? Mijn hechtingen zitten er nog gewoon en deze horen ook vanzelf op te lossen. Zou ik kleefpasta voor dit deel van mijn prothese willen gebruiken moet dit volgens mij wel op mijn tandvlees geplakt worden. Is dit mogelijk zonder dat ik schade aanricht?

Ik hoop een antwoord te krijgen, alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Gerco
glimglom

Hallo Gerco,

Ik ben slechts een ervaringsdeskundige, ietsjes langer dan jij in het bezit van een volledige prothese (14 dagen nu, om precies te zijn).

Ik heb tot vandaag ook voornamelijk vloeibaar gegeten en gepureerde stamppotjes. En dat met uitsluitend het bovengebit in. Ik at alleen, want zo wilde ik niet aan tafel zitten. Dat ondergebit zit gewoon niet op verse wonden, dat snijdt als een gek want met eten beweegt het in je mond. Ik werd er een soort moedeloos van.
Vandaag is er een zachte laag in onder- en bovenprothese geplaatst, en alle hechtingen zijn inmiddels weg. De wonden genezen mooi, al zitten er nog wel allerlei kuilen en gaten. Maar pas sinds vandaag heb ik met volledig gebit een banaan gegeten, en 2 boterhammen met zachte korstjes en filet erop. Zelfs een dropje heb ik gesnoept, daar had ik namelijk een onweerstaanbare trek in.
Pas nu kan ik voorzichtig kauwen, hele kleine hapjes nog.

Wellicht wil je te snel?

Mijn tandarts zei me vandaag dat kleefpasta in principe niet hoeft. Wordt het gebit weer ruimer, dan vult hij het op. Over 4 maanden wordt het gerebased.
Maar goed, elke mond is anders en elke tandarts ook. Ik wens je toch fijne en een beetje smakelijke kerstdagen, ik ga nasi eten, moet lukken. Ben erg toe aan hartige dingen :-)
glimglommerige groetjes!
ma, 12/24/2012 - 15:13 Permalink
Gerco2003

Hey Glimglom,

Bedankt voor je snelle reactie en jouw ervaring.

Omdat sommige van mijn kiezen al versleten waren (jaren geen tandarts gezien) voordat ik mijn prothese liet aanmaken zit mijn boven prothese niet goed, vandaar dat mijn tandarts vandaag het advies had gegeven om kleefpasta bij mijn gehemelte te gebruiken.

Wellicht loop ik iets te hard van stapel inderdaad maar ik snak naar lekker, vast eten. Ik heb alleen deze week wat witvis uit de oven kunnen eten maar dit was natuurlijk gelijk slikken, niet kauwen en kleine hapjes. Goed dat je weer normaal kan eten, ik zou er jaloers van worden :) Ik vind dit nog het meest frustrerende aan de hele onderneming; het niet kunnen eten van vast voedsel. Nu met de kerstdagen natuurlijk drie avonden heerlijk eten onder mijn neus, maar dat zal ik dan maar aan mij voorbij moeten laten gaan.

Mijn enige hoop is nog dat ik ook kleefpasta onder kan gebruiken, maar dan moet ik wel een deskundig antwoord hebben.

Bedankt voor je reactie en fijne feestdagen!
ma, 12/24/2012 - 15:28 Permalink
Gerco2003

Wauw, terwijl dat ik mijn reactie bevestig probeer ik mijn tandarts nog een keer te bellen; deze nam nu toch nog op!

Gezegd werd dat ik een kleine hoeveelheid kleefpasta op mijn onder prothese kan gebruiken en dat dit geen kwaad kon. Of ik hierdoor kan eten moet nog maar blijken maar het zal alvast een hoop schelen denk ik!

Hiermee is mijn vraag wat betreft deze topic dus ook gelijk beantwoord, dank. :)
ma, 12/24/2012 - 15:31 Permalink
glimglom

LOL Gerco, hoe dacht je dat mijn kiezen er aan toe waren voordat die prothese werd gemaakt? Echt, dat is niets bijzonders zoals jij het beschrijft, de mal wordt gemaakt vanuit de ravage (wat ik reuze knap vind van de protheticus) en bij mij stond ook niet veel meer en zeker niet in goede conditie. Dus joh, dat eten komt wel weer, maar met 6 dagen is gewoon te snel. Ik zou niet plakken trouwens op die draadjes. Netjes 10 dagen laten zitten, want als je het lostrekt ben je verder van huis...... (Ik had er niet aan moeten denken, brrrrr).

Ik lach je maar een beetje toe hè? Kan nu met van die glimglomtanden :smt003 . Ik begrijp het best dat het frustrerend is, maar de tijd heelt alle wonden. Echt waar!
ma, 12/24/2012 - 15:38 Permalink