Inlay?

Author:
eeffie
Posted:
di, 10/04/2005 - 22:36
Wat is eigenlijk een inlay vul;ing en is die altijd sterker en steviger dan composiet?
Gr Eeffie
alscho28

een inlay is een vulling die buiten de mond vervaardigd wordt. er wordt een afdruk gemaakt van het geboorde gat en er wordt een noodvulling geplaatst. bij een tandtechnicus wordt van de afdruk een gipsafdruk gemaakt en van porcelein de kies weer gerestaureerd. Nadat deze afgebakken is, wordt deze weer in de mond geplaatst.
di, 10/04/2005 - 22:49 Permalink
vV

sommige tandartsen hebben ook een systeem (Cerec) waarbij de inlay in 1 zitting gemaakt wordt , middels een apparaat dat de inlay uitfraist uit een stukje keramiek. de tandarts kan deze dan vastcementeren zonder dat er een laboratorium aan te pas komt en de patient dus niet met een noodvulling hoeft te lopen.
wo, 10/05/2005 - 07:23 Permalink
eeffie

Okee ik snap het, maar is een inlay sterker en of is cerec sterker...hoe lang gaat zoiets mee en kan het altijd?
Wat is een kleurloze vulling eigenlijk?

Groeten Eeffie
zo, 11/13/2005 - 21:41 Permalink
Ingrid26

Ik weet niet zeker of ik je vraag kan beantwoorden.
Maar ik weet wel dat ik op 1 na al mijn gevulde tanden wit heb laten vullen. Tenminste als dat is wat je bedoeld.
Bij mij zie je niet dat mijn tanden gevuld zijn want dat is met wit gedaan.
Ik weet niet wat een cerec is dus op die vraag kan ik je geen antwoord geven....


Gr Ingrid
za, 11/19/2005 - 20:56 Permalink
minique

Cerec is een systeem waarmee een inlay op de praktijk gemaakt wordt en dezelfde dag nog geplaatst wordt.
Traditionele inlays worden gemaakt door tussenkomst van een tandtechnieker en daar gaan dus meestal een paar weken overheen voordat die inlay geplaatst kan worden.
Ik weet niet of een Cerec inlay of een traditionele inlay sterker is, of het überhaupt wel iets uitmaakt qua sterkte.

Je hebt ook witte vullingen, maar dit is ander materiaal: composiet bijv. Je kunt dit meer vergelijken met de grijze amalgaam vullingen, maar dan in het wit en dat zijn dus geen inlays en geen Cerec.

:smt006 Monique
zo, 11/20/2005 - 09:38 Permalink
de digitale tandarts

Sterkte is tegenwoordig niet echt meer van belang. De moderne witte vullingen breken of slijten nauwelijks meer, het is waarschijnlijk zo dat de porseleinen inlays iets sneller zullen breken.

De afsluiting is van groot belang, hoe beter de restauratie het onderliggende tandweefsel afsluit, des te kleiner de kans is dat er tanbederf langs de randen zal ontstaan (secundaire caries), omdat witte vulling krimpt, kan het in sommige gevallen handig zijn om een grote vullingen met porselein te vervangen, zodat krimp minder een rol speelt.

Een andere reden om te kiezen voor een porseleinen restauratie is de mogelijkheid om makkelijk een mooie vormgeving te bereiken, soms mist er zoveel tandweefsel dat het heel lastig is om een vulling te maken die zowel mooi aansluit bij het tandvlees en tevens goed contact maakt met de buurtanden/kiezen.

Met vriendelijke groet.
zo, 11/20/2005 - 12:04 Permalink
eeffie

Ik heb een wkb gehad aan een kies en er bleek een breuk in te zitten en dat hoekje is ook weggeslepen. Nu zit er dus nu zit er een grote witte vulling en mijn vraag is is het niet beter dat daar een inlay komt (ivm eventuele krimp).

In feite is er nauwelijks nog wat tand over en de tandarts noemde het een kommetje waarop hij dus de composiet vulling heeft gebouwd. (Of maakt in dit geval krimp niet uit daar bijna de hele tand nu vulling is). Hij heeft een wat sterker composiet gebruikt, die schijn je ook maar in twee kleuren te hebben. Itt composieten voor de voortanden die heb je in meerdere kleuren maar schijnen wat zwakker te zijn. Klopt dit?

Nu is mijn laatste vraag als deze witte vulling even goed is als een inlay in dit geval (ik knars ook wat) is het dan mogelijk dat de tandarts er met de zwakkere composiet zeg maar een dun laagje over legt om de kleur van de buurtanden te benaderen, nu is hij wat wittig en mijn tanden neigen naar gelig-wit.

Wel denk ik serieus na over bleken maar ik ben zo bang dat mijn tandglazuur broos wordt, aangezien ik toch al niet zo sterk glazuur heb.

Eeffie
di, 12/20/2005 - 18:00 Permalink
de digitale tandarts

Indien er een wortelkanaalbehandeling gedaan is en er tevens een grote vulling aanwezig is, bestaat er inderdaad een gerede kans op breuk.

Soms wordt er ook aan de bovenkant wat afgehaald om een verzwakte kies na een wortelkanaalbehandeling, te beschermen tegen breuk.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/tijdvoorkroon.jpg

Een kroon, welke als een soort van hoes/dop over de kies heen valt, beschermt tegen breuk en kan de natuurlijke vorm weer herstellen:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/kroon.jpg

Het is ook mogelijk om de verlaagde kies met een vulling of een onlay te overkappen:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/plastischekroon.jpg

Een inlay is dus minder geschikt, een restauratie die het gehele kauwvlak bedekt (onlay), beschermt beter tegen breuk.

Als alles vulling is zal krimp niet uitmaken aangezien er alle ruimte voor krimp is, maar sowieso kan de tandarts door de vulling secuur en in laagjes te leggen het gevaar van krimp redelijk uitbannen. Witte vulling voor voortanden is vaak beter te polijsten (bevat kleinere deeltjes) maar slijt inderdaad wat meer dan de hooggevulde composieten bedoelt voor de kiezen. Indien u de kleur niet mooi vindt dan zou ik eerder aan een porseleinen kroon denken dan aan het aanbrengen van een laagje meer cosmetisch composiet.

Met vriendelijke groet.
di, 12/20/2005 - 18:45 Permalink
eeffie

Dank alvast voor de uitgebreide uitleg, ik begrijp dat het geel de vulling is en dat kan wel zo kloppen ja alleen het tandbeen en kroondeel aan de bovenkant is ook weg . Ik schijn te tandenknarsen, of het veel is waarschijnlijk niet maar ik zoek waarschijnlijk in mijn slaap naar occlusie. Dus een zwakke plek is het maar als ik er geen harde dingen mee eet en niet te erg knars neem ik aan dat het nog wel ff mee kan.

In de toekomst komt er een kroon maar ik wilde graag wachten tot na de eventuele bleking (is er een natuurlijke manier bv eten van veel bleekselderij of zoiets stond ergens op een alternatieve site?), dit in verband met de kleur anders moet de kroon weer vervangen worden en dat lijkt me niet raadzaam.

De kleur van het composiet dus het stevige composiet is dat maar in twee of drie kleurschakeringen te krijgen?

En de composiet facing of het composiet laagje wil ik alleen totdat de kroon komt dus als een tijdelijke oplossing.

Is een overlay net zoiets als een inlay alleen dan eroverheen een soort mini kroon ahw? En is dat steviger als een composiet en in alle tinten te verkrijgen? Is het niet zonde om dan het composiet weer te verwijderen of leg je dat over een basis van composiet?


Dank alvast eeffie
di, 12/20/2005 - 21:37 Permalink
de digitale tandarts

Een onlay zou je eigenlijk ook een kroon kunnen noemen en wordt buiten de mond vervaardigd (indirect) en later op je kies geplaatst, het materiaal kan goud of porselein zijn.

Posterior composiet is wel in meer kleuren te verkrijgen, maar gezien de lokatie achter in de mond zijn vaak twee kleuren voldoende.

Om de kies nu te beschermen tegen breuk, kunnen de knobbels verlaagd en/of overkap worden, maar de beste bescherming biedt een kroon/onlay dus wacht daar niet te lang mee.

Met vriendelijke groet.
di, 12/20/2005 - 23:20 Permalink