Indien kroon niet mogelijk is....

Author:
MariaL11
Posted:
zo, 01/23/2011 - 23:42
Ik heb in m'n jeugd-jaren een aantal keren een kaakoperatie gehad aan mn voortanden bij de kaakchirurg. Met kaakoperatie bedoel ik dat mijn wortelpunten zijn weggehaald door herhaaldelijke ontstekingen. De laaste keer was 20 jaar geleden en toen had ik ook 7 cystes . De professor in het ziekenhuis AZG (dit kon onder narcose) heeft het toen zo goed gedicht dat ik er nooit geen last meer heb gehad.
Door de kaakoperaties zijn ze verkleurd geraakt, en op latere leeftijd braken ze af.
Een tand viel er zelfs met wortel en al uit ooit.
Welnu, daar heb ik nu een kroon en bij de andere voortanden totaan de hoektand alsook een aantal kiezen heb ik een brug.
Ben, en over de kroon en over de brug heel goed te spreken overigens.

De brug heb ik nu ongeveer 12 jaar en de kroon 21 jaar.
Beiden zitten nog goed vast en heb er geen last van.

Nu ben ik net over mijn angst voor de tandarts heen en heb echt zin om mijn gebit heel goed op te laten knappen.

Vraag: Na hoeveel jaar is het 't beste om een kroon of brug te vervangen?
Zo ik heb begrepen zijn de bruggen tegenwoordig mooier dan toen der tijd.
Ik bedoel hiermee dat je aan de achterkant van de brug, dus binnekant tanden/kiezen, bovenkaak overigens, veel metaal ziet. Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel. Maaar bruggen werden ws in die periode nog zo gemaakt.

De kroon is volgens mij van super kwaliteit, want hij verkleurd ook niet, en de brug overigens wel. Bedoel, ze zijn iets geler geworden in de oop der jaren.

De tand waar ik die kroon heb is ooit helemaal afgebroken en voor zover ik mij kan herinneren heeft de tandarts er toen een ''schroef'' in gezet en daaroverheen de kroon. Vergeef mij mijn onkundigheid, maar ik kan het niet anders omschrijven, ben natuurlijk geen tandarts. Alsik het me nog goed kan herinneren is er toen wel een gedeelte van de wortel blijven zitten, mijn tand brak toen af tot aan het tandvlees. Ik vertel dit alles om het volgende:

Ik heb nu nog een voortand die op uitvallen staat en waar ik absoluut niets mee kan afbijten, want dan weet ik dat hij er meteen uitligt. Het is de tweede tand, bovenkaak.
Ik zelf denk dat ik hem er zo uit kan halen met wortel en al als ik een beetje kracht zet. dit om aan te geven hoe los deze tand zit. Want heel soms komt er toch een stukje eten tijdens het kauwen tussen en dan voel ik dat de tand zich beweegt.

Hier wil ik dus een kroon, maar is dit wel mogelijk indien de tand er met wortel en al uit gaat komen?
Ik meen mij te herinneren dat dit met de tand die er toen helemaal uitviel ooit, niet mogelijk was en dat dit de reden is dat ik er een brug heb.
Welke oplossing is dan de beste? Een brug?

Ik woon in Spanje en hier heb je veel prive klinieken en die hadden het er al over om een implantaat te zetten.
Welke nadelen heeft een implantaat of juist voordelen? Welke voordelen heeft een brug of juist nadelen boven een implantaat?

Zelf ben ik een beetje huiverig met prive klinieken, omdat het financiele belang daar toch voorop staat volgens mij. Ik impliceer hiermee niet te zeggen dat ze slecht werk leveren overigens, heb daar geen ervaring mee tot nu toe.
Ik ben er bij een aantal geweest en een kostenplaatje op laten maken en schrok toch wel van de prijs om alles te laten doen en het lijkt erop dat ze graag implantaten en bruggen plaatsen.

Ik heb afgelopen week 2 kiezen laten trekken, onderkaak, en daar wil ik ook een brug. Dit is overigens gedaan bij een tandarst in het ziekenhuis, tanden en kiezen trekken is hier gratis. Zij behandelen verder niet met bruggen en andere zaken aan het gebit voor zover ik heb begrepen.

De brug zou vanaf de hoektand tot de derde kies gezet moeten worden denk ik, daartussen ontbreekt dus een kies.
Dus hoektand, niks, kies en daarna niets meer.

Afijn, way to go....en veel vragen denk ik. Hoop op iets van advies of antwoordt.
Spiegeltje

Vraag: Na hoeveel jaar is het 't beste om een kroon of brug te vervangen?

Uw kroon- en brugwerk is al behoorlijk oud, maar op zich is dit, tandheelkundig gezien, nog geen reden voor vervanging.
Wel is het zo dat de laatste jaren hele mooie bruggen kunnen worden gemaakt met een onderstructuur van zirkoniumoxide, een keramisch materiaal. Dat heeft zeker ook voldoende sterkte. Dat zal wellicht tot een duidelijke zichtbare esthetische verbetering kunnen leiden als u tot vervanging overgaat. Overigens zijn met metalen onderstructuur ook mooie bruggen te maken, zodanig dat er nauwelijks nog verschil is te zien met gezonde, lichaamseigen tanden en kiezen.

Hier wil ik dus een kroon, maar is dit wel mogelijk indien de tand er met wortel en al uit gaat komen?

Nee, dat is niet mogelijk. Een kroon heeft minimaal een wortel nodig voor houvast. U heeft dan in beginsel wel twee andere opties: een brug of implantaat (+ kroon). Ik zeg 'in beginsel' omdat er ook moet worden gekeken naar de oorzaak van het uitvallen van een tand en bepaalde gebits- en tandvleesproblemen alvorens wordt besloten of implantaat mogelijk is of kroon- en brugwerk verstandig is. Dit kunt u bespreken met de tandarts. U kunt uw wensen en verwachtingen uitspreken, mede op basis waarvan de tandarts een behandelplan opstelt.

De brug zou vanaf de hoektand tot de derde kies gezet moeten worden denk ik, daartussen ontbreekt dus een kies.
Dus hoektand, niks, kies en daarna niets meer.

Zie boven: ook een ontbrekende kies kan in beginsel worden aangepakt door een brug of een implantaat. Er zijn enkele andere opties die meestal minder ideaal zijn maar wel goedkoper, zoals frameprothese en een plaatprothese.

Over bruggen en implantaten is al veel geschreven op het forum. Probeer de zoekfunctie eens.
ma, 01/24/2011 - 01:02 Permalink
MariaL11

Dank je wel voor je reactie en antwoordt.

Plaatje of dat soort zaken wil ik niet, ik vind en dat lijkt me zo getob.
Zou het hooguit voor nood kunnen nemen totdat ik voldoende geld heb om een brug te zetten.

Die voortand staat op uitvallen door de kaakoperatie, mijn tanden werden donker en later breken ze af.
Dus feitelijk is dat de oorzaak, neem ik aan. Begrijp dat online het niet mogelijk is om diagnoses te stellen.

De brug die ik heb ben ik heel goed over te spreken. Dus indien mogelijk zal ik dan een brug laten zetten.
Ik denk dat ik zoiezo niet te lang moet wachten, omdat wellicht de brug daarboven nu niet echt volledige steun meer heeft?

De kroon die ik heb is van porcelein en ziet er nog goed en netjes uit.
Heb ooit eens begrepen dat kronen en bruggen om de 10 jaar ongeveer vervangen moeten worden.
Dit omdat met het ouder worden tandvlees terug kan trekken of dit soort dingen?

Brug zit ook nog goed, alleen dus klein beetje verkleurd, maar niet storend of onetisch trouwens.
Wel zie je aan de bovenkant soms bij het tandvlees, aan de buitenkant van de tanden de kleur van metaal van de brug en dat vind ik weer wel een on-etisch gezicht. En laat ik eerlijk zijn, als je hard lacht zie je denk ik het metaal van de brug aan de binnenkant.

Ik heb een cobalt en nikkel allergie, maar dt is een kwestie van aan de tandarts vermelden en denk ook niet dat dit in bruggen etc. verwerkt wordt/werd.

Voor de kiezen die nu getrokken zijn denk ik zelf een brug omdat ik zo erover te spreken ben.

Ik zal dit uiteraard met de tandarts bespreken natuurlijk.
Alleen verval ik met dit soort zaken bij prive klinieken en wat ik al eerder aangaf, heb een klein beetje de huivering dat ze sneller zullen opteren voor een implantaat dan een brug, omdat die duurder zijn. Vergeef me mijn argwaan.
Ik heb offertes gehad van rond de 10.000 euro om alles op te laten knappen, en dat gaat nogal ver boven mijn budget.
Ook daarom het idee om alles in stappen op te laten knappen.

Ik weet echt niet wat de prijzen in Nederland zijn, maar het trekken van 2 kiezen bij een kliniek zou me 160 euro gekost hebben. 1 kies die gewoon getrokken kon worden 40 euro en een kies waar alleen de wortel er nog zat 120 euro, de x-ray krijg je dan gratis. Nu heb ik dit via het ziekenfonds hier kunnen laten doen en dat is dan gratis. Verdere behandelingen doen ze dacht ik niet.
Ik stel de vraag hier niet om prijzen te vergelijken, want voor zover ik weet is het hier goedkoper allemaal met bruggen en implantaten.
ma, 01/24/2011 - 10:22 Permalink
Spiegeltje

Heb ooit eens begrepen dat kronen en bruggen om de 10 jaar ongeveer vervangen moeten worden.
Dit omdat met het ouder worden tandvlees terug kan trekken of dit soort dingen?

Dat klopt niet helemaal. Er kan wel vanuit worden gegaan dat een vakkundig geplaatste kroon of brug minimaal 10 jaar hoort mee te gaan, maar vaak ook langer. Ook al zal het tandvlees bij het ouder worden inderdaad wat terugtrekken, dan betekent dit nog niet dat kroon en brugwerk moet worden vervangen.

Wel zie je aan de bovenkant soms bij het tandvlees, aan de buitenkant van de tanden de kleur van metaal van de brug en dat vind ik weer wel een on-etisch gezicht.
Dat heb je nogal eens bij kronen met een metalen ondertructuur. De wijze van prepareren speelt hierbij ook een kroon. Keramische kronen hebben hier geen last van. Zeker in het front (voortanden) kan dat reden zijn voor voortijdige vervanging.

Ik heb een cobalt en nikkel allergie, maar dt is een kwestie van aan de tandarts vermelden en denk ook niet dat dit in bruggen etc. verwerkt wordt/werd.
De tandarts (en u) kunt kiezen uit een groot aantal legeringen waarvan de kronen en bruggen worden gemaakt. Voor zover ik weet zitten alleen in de goedkopere uitvoeringen op basis van onedele metalen, en soms een nikkell bevattende legering. Dat blijft dus wel een aandachtspunt bij metaalallergie

Voor kroon- en brugwerk hoef je niet pers se naar een cosmetische kliniek. Met name de techniekkosten zijn daar vaak (onnodig) hoog. Ook de gewone tandarts kan kwaliteit leveren als deze hiermee affiniteit heeft.

U stelt terecht dat een implantaat wat meer kost dan een driedelige brug, maar het verschil is bij een reguliere tandarts-implantoloog niet zo hoog. Zeker bij gave buur elementen wordt daarom vaak toch voor een implantaat gekozen. Maar dat is natuurlijk aan u om te bepalen.

Zoals u ziet beperk ik me hier tot een aantal algemeenheden. In overleg met uw tandarts is een goed behandelplan op te stellen waarbij rekening wordt gehouden met een spreiding over langere tijd, desnoods meerdere jaren.
ma, 01/24/2011 - 18:19 Permalink
MariaL11

Dank je wel weer.

Vanochtend bij de tandarts geweest om de hechtingen eruit te laten halen en om zijn kaartje gevraagd, want de meeste tandartsen hier (Spanje) hebben naast hun praktijk in het ziekenhuis er ook een prive praktijk bij.

Ik zal een afspraak gaan maken en de mogelijkheden met hem doorspreken en welke prijskaart er bij een tandarts hier aan hangt.
Ik denk dat de prive klinieken wellicht duurder zijn dan een tandarts met eigen praktijk.

De brug die ik al heb laat ik echt als laatste vervangen, het is meer om de kleur en af en toe zie je wel eens het metaal aan de rand. Voor de rest zit het nog goed na al die jaren. Ik was bang dat er vuil in kon komen, etensresten etc. met alle gevolgen van dien.

U stelt terecht dat een implantaat wat meer kost dan een driedelige brug, maar het verschil is bij een reguliere tandarts-implantoloog niet zo hoog. Zeker bij gave buur elementen wordt daarom vaak toch voor een implantaat gekozen. Maar dat is natuurlijk aan u om te bepalen.

Klinkt misschien raar, maar ik vind het ook ideaal, want die tanden/kiezen die nu nog gaaf en goed zijn, kunnen dan ook niet slechter worden en zijn zo beschermt tegen rotten of afbreken van vullingen etc. en dan hoef ik me daar voorlopig niet druk om te maken. Dubbel beschermt om het maar zo te zeggen.

In iedergeval hartelijk dank voor je antwoorden, het is altijd prettig om van gedachten te wisselen en je licht een beetje op te steken.
ma, 01/24/2011 - 19:38 Permalink
Workie

Dank je wel weer.

Vanochtend bij de tandarts geweest om de hechtingen eruit te laten halen en om zijn kaartje gevraagd, want de meeste tandartsen hier (Spanje) hebben naast hun praktijk in het ziekenhuis er ook een prive praktijk bij.

Ik zal een afspraak gaan maken en de mogelijkheden met hem doorspreken en welke prijskaart er bij een tandarts hier aan hangt.
Ik denk dat de prive klinieken wellicht duurder zijn dan een tandarts met eigen praktijk.

De brug die ik al heb laat ik echt als laatste vervangen, het is meer om de kleur en af en toe zie je wel eens het metaal aan de rand. Voor de rest zit het nog goed na al die jaren. Ik was bang dat er vuil in kon komen, etensresten etc. met alle gevolgen van dien.

U stelt terecht dat een implantaat wat meer kost dan een driedelige brug, maar het verschil is bij een reguliere tandarts-implantoloog niet zo hoog. Zeker bij gave buur elementen wordt daarom vaak toch voor een implantaat gekozen. Maar dat is natuurlijk aan u om te bepalen.

Klinkt misschien raar, maar ik vind het ook ideaal, want die tanden/kiezen die nu nog gaaf en goed zijn, kunnen dan ook niet slechter worden en zijn zo beschermt tegen rotten of afbreken van vullingen etc. en dan hoef ik me daar voorlopig niet druk om te maken. Dubbel beschermt om het maar zo te zeggen.

In iedergeval hartelijk dank voor je antwoorden, het is altijd prettig om van gedachten te wisselen en je licht een beetje op te steken.

Even over die brug die je al hebt en 'verkleurd' is. Als die brug verder nog goed is en goed aansluit dan is het wellicht een optie om hem te reinigen want de keramiek op je brug verkleurd niet. Maar er kan net als natuurlijke tanden en kiezen een plak laagje of tandsteen aan hechten waardoor hij lijkt te verkleuren. Zou je dit door de tandarts of mondzorgkundige laten reinigen dan ken je je eigen geluk niet meer, en als je er toch bent laat je gelijk je rest van het gebit doen. je krijgt er altijd zo'n lekkere gladde tanden en kiezen van en dat is een heerlijk gevoel :wink:
ma, 01/24/2011 - 20:42 Permalink
MariaL11

Bedankt, dat wist ik dus niet, dacht indien een kroon of brug verkleurd dat dit niet ''gebleekt'' kon worden.
Het gekke is dat de kroon die ik heb nog wel steeds zijn eigen witte kleur heeft vanaf dat ze hem geplaatst hebben.
Althans zo lijkt het. Ik zal ook dit in iedergeval met m'n tandarts bespreken.
Ik hoef overigens geen super witte tanden te hebben, vind dit zelf een beetje overdreven zoals sommige mensen het tegenwoordig hebben en tegen natuurlijk. Maar dat is mijn mening.
di, 01/25/2011 - 11:43 Permalink
Workie

Bedankt, dat wist ik dus niet, dacht indien een kroon of brug verkleurd dat dit niet ''gebleekt'' kon worden.
Het gekke is dat de kroon die ik heb nog wel steeds zijn eigen witte kleur heeft vanaf dat ze hem geplaatst hebben.
Althans zo lijkt het. Ik zal ook dit in iedergeval met m'n tandarts bespreken.
Ik hoef overigens geen super witte tanden te hebben, vind dit zelf een beetje overdreven zoals sommige mensen het tegenwoordig hebben en tegen natuurlijk. Maar dat is mijn mening.

En om het nog mooier te maken voor je, als de brug goed is en goed aansluit dan laten ze hem gewoon in je mond zitten tijdens het reinigen/tandsteen verwijderen :wink:

En inderdaad bruggen kunnen niet gebleekt worden wel schoongemaakt.
di, 01/25/2011 - 19:41 Permalink
MariaL11

Haha, ik blijf dank je wel zeggen..bij deze dus weer.

Ik zie dat je tandtechnicus bent.

Heb even een vraag, meer uit nieuwsgierigheid eigenlijk.

Toen ik ooit mijn brug liet plaatsen waren het in eerste instantie (meen ik)3 of vier elementen.
Voortand, hoektand en dan de eeerste kies en misschien dis de 4e kies, bovenkaak. Hoektand ontbrak, die was er met wortel en al uitgevallen, vandaar de brug.
Na een paar dagen brak mijn brug of er viel een tand uit, weet het niet meer exact. Terug bij de tandarts heeft hij een noodoplossing toegepast, zodat ik gewoon door kon blijven eten en lachen. Weet het eerlijk gezegd niet meer.

Ik moest toen een keer langs komen bij het tandtechnisch lab voor de kleurstelling, als ik het me nog goed kan herinneren.
De tandarts heeft toen de brug noodgedwongen door 2en gezaagd, dit in overleg met het lab, was toen iemand van het tech.lab bij de tandarts gekomen, omdat mijn tandarts het in dit geval met hem in overleg deed.

Mijn brug is toen als het ware door midden gezaagd, in mijn mond, klinkt enger dan dat het is overigens.
De tandarts heeft toen een extra kies erbij genomen en zo feitelijk 2 bruggen gemaakt.
Nooit geen problemen meer gehad en het zit als een huis...afijn zoiets.

Wat zijn nu de oorzaken dat een brug kan breken?
Ik knars geen tanden en had ook niet extreem harde dingen gegeten.
En waarom heeft de tandarts toen de brug door tweeën gezaagd en dus 2 bruggen geplaatst?
Hij zal het me vast wel hebben uitgelegd, want was een van de prettigste tandarsten die ik gehad heb, maar ben het gewoon vergeten.


Ahh..nog een vraag, Ik heb nu nog een voortand, die echt vervangen moet worden, bestaat er zoiets als een noodkroon of brug? Dit vraag ik omdat ik flink moet gaan sparen voor een goede brug, maar dan ben ik tenminste van mijn voortand af die zo los zit dat ik er echt niet meer mee kan eten en schrik me zelf steeds rot als ik kauw en er komt een stukje eten tussen mijn tanden, dan voel ik hem echt verplaatsen, zweet breekt me dan ook steeds uit als dat gebeurt. En hoelang kan je met een noodkroon/brug doen? Ik heb echt even een paar maanden nodig om te sparen. Dus denk dat ik er 3 maanden mee moet doen ongeveer. Ja en dan de vraag, wat is een nadeel van een noodkroon of brug?

Alvast weer bedankt...p.s. als ik niet antwoord, is dit omdat ik de komende dagen erg druk ben, dan vergeet ik wel eens om te kijken.
wo, 01/26/2011 - 00:04 Permalink
Workie

Haha, ik blijf dank je wel zeggen..bij deze dus weer.

Ik zie dat je tandtechnicus bent.

Heb even een vraag, meer uit nieuwsgierigheid eigenlijk.

Toen ik ooit mijn brug liet plaatsen waren het in eerste instantie (meen ik)3 of vier elementen.
Voortand, hoektand en dan de eeerste kies en misschien dis de 4e kies, bovenkaak. Hoektand ontbrak, die was er met wortel en al uitgevallen, vandaar de brug.
Na een paar dagen brak mijn brug of er viel een tand uit, weet het niet meer exact. Terug bij de tandarts heeft hij een noodoplossing toegepast, zodat ik gewoon door kon blijven eten en lachen. Weet het eerlijk gezegd niet meer.

Ik moest toen een keer langs komen bij het tandtechnisch lab voor de kleurstelling, als ik het me nog goed kan herinneren.
De tandarts heeft toen de brug noodgedwongen door 2en gezaagd, dit in overleg met het lab, was toen iemand van het tech.lab bij de tandarts gekomen, omdat mijn tandarts het in dit geval met hem in overleg deed.

Mijn brug is toen als het ware door midden gezaagd, in mijn mond, klinkt enger dan dat het is overigens.
De tandarts heeft toen een extra kies erbij genomen en zo feitelijk 2 bruggen gemaakt.
Nooit geen problemen meer gehad en het zit als een huis...afijn zoiets.

Wat zijn nu de oorzaken dat een brug kan breken?
Ik knars geen tanden en had ook niet extreem harde dingen gegeten.
En waarom heeft de tandarts toen de brug door tweeën gezaagd en dus 2 bruggen geplaatst?
Hij zal het me vast wel hebben uitgelegd, want was een van de prettigste tandarsten die ik gehad heb, maar ben het gewoon vergeten.


Ahh..nog een vraag, Ik heb nu nog een voortand, die echt vervangen moet worden, bestaat er zoiets als een noodkroon of brug? Dit vraag ik omdat ik flink moet gaan sparen voor een goede brug, maar dan ben ik tenminste van mijn voortand af die zo los zit dat ik er echt niet meer mee kan eten en schrik me zelf steeds rot als ik kauw en er komt een stukje eten tussen mijn tanden, dan voel ik hem echt verplaatsen, zweet breekt me dan ook steeds uit als dat gebeurt. En hoelang kan je met een noodkroon/brug doen? Ik heb echt even een paar maanden nodig om te sparen. Dus denk dat ik er 3 maanden mee moet doen ongeveer. Ja en dan de vraag, wat is een nadeel van een noodkroon of brug?

Alvast weer bedankt...p.s. als ik niet antwoord, is dit omdat ik de komende dagen erg druk ben, dan vergeet ik wel eens om te kijken.

Uit het verhaal lijkt het eerder dat je noodbrug is gebroken want je moest daarna nog naar de technieker om kleur te bepalen voor ik neem aan de definitieve brug. En nu ga ik weer gokken :D Waarschijnlijk heeft de technieker of de tandarts een noodbrugje gemaakt met een voortand en een "zwevende hoektand" eraan van bijvoorbeeld composiet of een kunsthars ( soort plastic) en dan heb je al een grote kans op breuk. Ik denk dat hij toen de technieker erbij gehaald heeft om te overleggen over je definitieve brug en is er gekozen om de eerste kleine kies de pre molaar erbij te betrekken zodat je 2 pijlers hebt met een zwevende hoektand ertussen. Het nadeel daarvan was natuurlijk dat hij een goede kies moest afslijpen en dat wilde die waarschijnlijk in eerste instantie liever niet. Als wij nu een noodbrug gaan maken verstevigen wij hem met glasvezel zoals sticktech en dan is de kans op breuk al een stuk minder, alleen gebruikte ze dat vroeger nog niet. Was de brug helemaal gebroken of bungelde de hoektand er een beetje aan? Dat verklaard het zagen namelijk anders klopt er van mijn verhaal helemaal niks meer van :wink: Die tand die die toen heeft los gezaagd heeft die weer met composiet eraan geplakt. Nogmaals ik gis maar wat maar het lijkt me vrij logisch :wink: Kun je even in je geheugen graven of dit klopt? :D

Dan even over je losse tand. Misschien is het mogelijk dat hij die tand tijdelijk vastzet d.m.v. een spalk achter je tanden? Je tand word als het ware vast gezet aan je andere tanden en kan dus niet meer bewegen. Dan heb je namelijk een prima oplossing voor nood. Je eigen tandarts kan beoordelen of dit voor jou een optie is. Het kan ook zo zijn dat dit helemaal niet kan bij jou of dat de tand zo verkleurd is dat het een hele lelijke oplossing is.

Het nadeel van een noodkroon of noodbrug is dan ook dat het vaak wat minder 'levendig' eruit ziet en het zo goedkoop mogelijk moet. Al kan een technieker van composiet een hele mooie noodbrug of kroon van maken en ook daar zitten weer kosten aan. En het gaat uiteraard minder lang mee.

Ik kan je dan ook adviseren om met je tandarts de mogelijkheden en de nadelen te bespreken en heel belangrijk laat hem offertes maken van de verschillende mogelijkheden, zodat je zelf een keuze kan maken samen met je tandarts.

Ik hoop dat je er wat aan hebt en succes met sparen :)
wo, 01/26/2011 - 22:29 Permalink
robinson

De huidige materialen om tijdelijke voorzieningen te maken( ik gebruik Protemp 4)zijn dermate goed dat we vaak van de tandtechnieker het advies krijgen om ze niet te mooi te maken.
Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby om de voorzieningen zo mooi en natuurlijk mogelijk te maken.
Ook de levensduur is aanmerkelijk langer.
do, 01/27/2011 - 09:23 Permalink
MariaL11

Ik moet echt goed gaan graven dan.....volgens mij was de tand er niet uitgevallen, maar zat hij los of een gedeelte van het element...ik weet het niet meer goed voor me te halen.
Het gebeurde bij het opstaan ' s morgens. Het was de bestaande brug, want kan me nog herinneren dat ik zo enorm blij was dat alles gedaan was. De tandarts heeft toen een stukje afgeslepen van mijn tand die in m'n onderkaak zit en er recht opstond. Waarschijnlijk raakte die tand de brug teveel. Weet even niet hoe ik het beter uit kan leggen. Maar dat daar een stukje vanaf is geslepen is zeker.

Ik zie ook dat ik het verkeerd gezegd heb, het is: voortand, snijtand, hoektand, kleine kies, later is toen die andere kies erbij gekomen. Omdat hij de brug later doorgezaagd heeft,mischien geknipt, ik weet het echt niet, maar hij was aan het overleggen hoe dit het beste kon met de tandtechnicus, voorzover ik me goed kan herinneren. Die was dus bij de behandeling. Kan alleen maar zeggen dat ik het knap vind dat ze het zo mooi en goed gedaan hebben en dat ik zeer te spreken ben over de brug, afgezien van het metaal, maar heb inmiddels begrepen dat dit toen der tijd nog zo ging.

Omdat de kleur van mijn kroon en de tekening erin nogal afwijkt, moest ik voor de kleur en het patroon dat in die kroon zit langs gaan bij de lab van de technicus, zodat zij het zelf goed konden zien hoe ik die kroon had en zodat de brug kwa kleur en tekening daar goed bij aansloot. Doe kroon heb ik al langer en ik weet dat die uit China komt. Toen de tandarts die ik toen der tijd had de tand kreeg, moest hij ook even achter zijn oor krabbelen, omdat de tekening in de tand een beetje afweek van mijn toen nog bestaande tanden. Om iets duidelijker te zijn: de bovenkant was gewoon dicht en zoals een tand moet zijn wat kleur en dichtheid betreft en aan de onderkant iets transparanter. Net alsof de tand iets doorschijnt aan de onderkant.

Verder zal ik inderdaad met de tandarts overleggen hoe we het 't beste kunnen doen met die voortand.
Ben bang als hij gaat spalken, dat de tand er dan meteen uitvalt.
Hoewel je hier in Spanje heel makkelijk een gespreide betaling kan krijgen wil ik dat niet. Wil meteen betalen wat ik heb laten behandelen. Maar ik moet het beste gewoon langs gaan om zoiezo een prijsplaatje op te laten maken ook. Het is hier dacht ik allemaal goedkoper dan in Nederland. En als ik een prijs heb, weet ik ook hoe hard ik moet sparen.

Ik heb zelf het idee om eerst een brug te laten plaatsen waar ik nu die 2 kiezen heb laten trekken, dan heb ik weer een goede kant waar ik mee kan kauwen. Dan wil ik de andere kant laten opknappen en daar zit ook die voortand. Ben alleen bang dat die voortand het niet gaat redden zo lange tijd, vandaar de vraag van een tijdelijke noodoplossing.
do, 01/27/2011 - 09:57 Permalink
MariaL11

De huidige materialen om tijdelijke voorzieningen te maken( ik gebruik Protemp 4)zijn dermate goed dat we vaak van de tandtechnieker het advies krijgen om ze niet te mooi te maken.
Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby om de voorzieningen zo mooi en natuurlijk mogelijk te maken.
Ook de levensduur is aanmerkelijk langer.


Klinkt goed al weet ik niet wat Protemp4 is, maar dat zal de tandarts vast wel weten. :smt002
Verder weet ik niet of tandartsen hier beter of beter gezegd gelijk staan aan Nederlandse tandartsen.
Je hoort in de wandelgangen wel eens een en ander dat het in Nederland vakkundiger gebeurt.
Maar zoals overal en altijd, neem een tandarts en er zijn mensen die lopen ermee weg en er zijn mensen die breken hem af.

Hier in Spanje was het voorheen en nog steeds eigenlijk, alleen maar mogelijk voor mensen met geld om naar de tandarts te gaan en als je rotte kiezen had kon/kan je naar de tandarts van het ziekenhuis om de boel gratis te laten trekken.
Voor zover ik begreep bestaat hier niet een ziekenfonds zoals in Nederland voor als je naar de tandarts moe(s)t.
De laatste jaren zijn de tandarts klinieken als paddestoelen uit de grond gerezen en je vind in elke wijk wel zo'n kliniek.
do, 01/27/2011 - 10:43 Permalink
Workie

De huidige materialen om tijdelijke voorzieningen te maken( ik gebruik Protemp 4)zijn dermate goed dat we vaak van de tandtechnieker het advies krijgen om ze niet te mooi te maken.
Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby om de voorzieningen zo mooi en natuurlijk mogelijk te maken.
Ook de levensduur is aanmerkelijk langer.
Haha, ik wou dat meer tandartsen zo'n hobby hadden :) Ik kan morgen mijn vrije dag inleveren voor een tandarts die waarschijnlijk andere hobbys heeft :smt003
do, 01/27/2011 - 18:14 Permalink