Hoe lang kan je je tanden mooi houden?

Author:
klamo12
Posted:
zo, 12/23/2012 - 01:15
Stel je poetst elke dag 2 keer en stookt 1 keer. Je gaat per jaar 2x naar de tandarts. Minstens 1 keer naar de mondhygiëniste voor een eventuele gebitsreiniging. Je drinkt voornamelijk water en eet relatief gezond.
Is de kans groot dat je tot je dood je tanden mooi behoud? En in welke staat is het dan ? Of zijn we dan toe aan een kunstgebit?
Natuurlijk van uitgaande dat in den beginne je tanden in goede staat zijn.

Persoonlijk heb ik nog geen ouderen gezien met goede tanden. Natuurlijk was vroeger tanden verzorgen niet de prioriteit voor iedereen.
Maar de generatie na 1990 hebben op het gebied van mondverzorging veel meegekregen.

Hoe zien jullie dat? En waarom?
BJN

Voedingsgewoonten hebben meer invloed dan je misschien denkt. Tevens zijn je tanden, net als alle andere componenten in je lichaam in een systeem aan het werk. Daar is genetische programmering een sturende factor waarvan we nog veel niet weten...

Je tanden zullen niet zo snel slijten bij goede verzorging, goede voedingsgewoonten (eten EN drinken), en gezond leven. Veel tanden gaan verloren door tandvleesziekten. Omdat je dat niet merkt ontstaan heb je professionals nodig die er alert op zijn. De tandarts en mondhygienist staan klaar voor je. Want eigenlijk bestaat het merendeel van de tandvleesziekten uit verwaarlozing. Anders zou je het niet door uitgebreide professionele reiniging EN zelfzorg kunnen afremmen/oplossen....

Dat is een nadenker... Komen vast reacties op :lol:
zo, 12/23/2012 - 09:16 Permalink
vV

Het is gewoon zo...

Overigens heb ik meerdere 60 plussers zelfs 70 plussers met nog ( grotendeels) eigen gebit. De leeftijdsgrens voor een prothese schuift steeds verder op. Grootste probleem daarin is misschien nog wel dat verzorgingstehuizen eigenlijk niet ingericht zijn op bijhouden van goede mondhygiëne van de bewoners met eigen gebit of implantaten...
vr, 01/11/2013 - 09:31 Permalink
Newtan

Simpel: als je zelf goed voor je gebit zorgt en je komt niet bij een al te lompe tandarts dan is de kans dat je oud wordt met een mooi gebit meer dan 50%.

Veel hangt ook af van voeding en drinken.
Iets met suiker zorgt dat je gebit verzwakt, maar als je daarna 3 uur geen zoetigheid of iets met koolhydraten neemt, dan herstel je gebit zich volledig. Dus hou flinke pauzes aan na iets eten en drinken waarin geen koolhydraten genomen worden. Kaas/worst/nootjes is geen probleem. Fruit is ook koolhydraatrijk.

De kans op tandvleesziektes is tussen de 10 en 30%, afhankelijk welke maatstaven je legt.
De kans op verlies van je tanden door onvoldoende reinigen is ook ongeveer 30%.
De kans op verlies van kiezen door te veel boren en vullen door de tandarts is boven de 50%.
De meeste tandartsen zullen ook liever afwachten met het behandelen van een gaatje dan meteen de boor er in.
Dus zorg met goede voeding dat je geen gaatjes krijgt.
vr, 01/11/2013 - 10:10 Permalink
klamo12

haha ok, ik zal voortaan goed kauwen. :D

Ik heb een ander vraagje. Aantal (6) jaren terug heb ik een beugel gehad om m'n tanden recht te zetten, na 2 jaren ging het eruit. Ik was toen blij dat het eindelijk eruit mocht, maar als ik nu het resultaat bekijk dan ben ik niet 100% tevreden. Mijn tanden staan wel netjes naast elkaar, maar de voortanden staan niet verticaal recht op elkaar. Moeilijk te beschrijven. Voortanden staan 10 graden naar voren gebogen.
zij aanzicht van mn gebit ziet zo eruit zien:
\ ipv ]
/ .... ]

Stand van mn tanden is wel zichtbaar. initiele reactie nadat beugel eruit ging van bekenden was dat mn tanden beetje naar voren stonden. Maar ik trok er toen niets van aan.
Initiele reactie van de tandarts was dat het mooi is geworden.

Zal ik nog wat aandoen? Of komt dit verschijnsel vaker voor?
di, 03/19/2013 - 22:40 Permalink