Hoe hou ik mijn tanden sterk?

Author:
kandura
Posted:
vr, 09/12/2003 - 02:00
hoi,

misschien een idee om nog een categorie "tandverzorging" ofzo bijmaken? Of misschien kunnen dit soort vragen ook hier.
Mijn vragen:
- kan ik nog iets doen (naast poetsen, flossen, tandenstoken) bv. door wat ik eet, mijn tanden sterker laten worden? Zodat bestaande gaten niet groter worden. Waar ligt het eigenlijk aan hoe snel een gat groeit?
- ik heb ooit iets gelezen over iets van mond-douche. Iemand beweerde dat het veel beter was dan flossen. Is dit waar en waar is zoiets te koop?
- ik zag een advertentie voor proefpersonen voor een tandheelkundig onderzoek waarbij je 3 weken je onderkaak niet mag poetsen. Is dit verantwoord? (Los van het feit dat ik het niet uit zou houden.)
- waarom heeft mijn vriend geen slechte tanden (geen een), terwijl hij maar af en toe poetst, en ik wel, terwijl ik het elke dag doe? Is het genetisch? Erfelijk?

Kunnen de experts mij wijzer maken?

groeten,
kandura
dj

Hoi Kandura,

Lees bijvoorbeeld deze thread, met de links die eronder staan. Daar staat toch heel veel over mondhygiene. "Tandverzorging" komt toch neer op mondhygiene, en op naar de tandarts gaan natuurlijk.

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=135&forum=4

Hoe snel een gat groeit heeft met een heleboel faktoren te maken. Ik noem er een paar:
- Hoe vaak je eet.
- Wat je eet.
Bovengenoemde thread gaat uitgebreid in op zuur.
Grofweg kun je stellen dat een dieet met heel veel groenten en vezels het best is voor de mens. Fruit is eigenlijk hetzelfde als groente alleen bevat het meer suiker en zuur. Dat is voor je gebit een slechte combinatie.
Suiker(s) hebben ook een aantal andere nadelige effecten, op de gezondheid van de darmen bijvoorbeeld (net als vet). Toch is het niet nodig helemaal geen suiker te eten. Beperking is wel zondermeer gezond. Je wordt dan ook sterker.
Suikers woden in de mond na verloop van tijd omgezet in zuur. Dit begint direct en duurt dan, tsja, enkele uren tot misschien een halve dag. Dit is afhankelijk van de beginconcentratie melkzuurvormende bactierien, wat weer beinvloed wordt door mondhygiene.
Zetmeel is ook een suiker, maar bij zetmeel ligt het weer anders. Dit wordt in de mond en het darmstelsel afgebroken tot gewone suikers. Voor de mondhygiene betekent dit dat zetmeel na enige tijd in gewone suiker wordt omgezet. Ook dit begint direct en duurt dan uren tot bv een dag.
teveel zetmeel eten heeft enkele van de nadelige effecten van teveel suiker eten. Zetmeel kun je, in tegenstelling tot suiker, niet uit je dieet weglaten, vooral omdat je dan de vitamines uit de B groep tekort zou komen (graanprodukten).
- Hoeveel van wat je eet achterblijft in de mond. Dit wordt beinvloed door poetsen (maar niet zozeer door tandpasta), flossen, stokers, ragers en ook hoe je je tong en je speeksel gebruikt. Spoelen met bijvoorbeeld water kan ook helpen.
In gaatjes blijven natuurlijk meer voedselresten achter dan in een gave tand of kies.
- De concentratie melkzuurvormende bacterien.
Deze noemde ik al eerder, beperking hiervan werkt dus dubbel op. Dit doe je door poetsen, flossen etc. Tevaak poetsen met pasta of spoelen met agressieve middelen is ook weer niet goed, omdat hierdoor ALLE bacterien worden verwijderd. Sommige van deze bacterien zijn nuttig, en bestrijden melkzuurvormende bacterien.
Pasta en spoelmiddelen moeten eigenlijk niet vaker dan drie maal per dag worden gebruikt. Suiker direct na deze middelen vormt een ideale voedingsbodem voor melkzuurvormende bacterien.
Poets ook eens de tong, onder, boven, achter.
- Inderdaad, genetische factoren. Daar doe je echter niets aan. Bedenk wel, je genen zijn waarschijnlijk niet al te beroerd, anders was je er waarschijnlijk niet geweest.
- Gebruik voldoende fluoride.
- Hoe je je speeksel gebruikt. Vaak je speekselproduktie op gang brengen is goed, vooral na poetsen of spoelen. Er is een nadeel, speeksel breekt zetmeel af tot suiker.

Die monddouche ken ik niet. Ook deze neemt waarschijnlijk alle bacterien weg.
Dat "beter dan flossen" lijkt me niet juist. Het zijn verschillende dingen. Flossen kent toch wenig nadelen, heel weinig, of je moet het te hard doen maar dat leer je vanzelf wel af meestal. In het begin mag het wat pijn doen, daarna niet meer.

Ehh, drie weken je onderkaak niet poetsen is voor de meeste mensen gewoon gevaarlijk. Als je echt heel goed eet en andere maatregelen neemt zou het kunnen dat je geen gaatjes oploopt.
Hier heb je wel een basisprobleem voor veel medisch onderzoek. Een onderzoeker heeft vaak een groep mensen nodig die dingen doen die waarschijnlijk niet gezond zijn.
De ethische verantwooding voor veel medisch onderzoek ligt dus moeilijk.

Je laatste vraag heeft ook met het bovenstaande te maken. Genetische faktoren zijn inderdaad van invloed op vele zaken, de sterkte van je tanden, de samenstelling van je speeksel, maar ook op je voedingsgewoonten en je mondhygiene.

Doeg,
za, 09/13/2003 - 18:25 Permalink
kandura

hoi dj,

bedankt voor je antwoord. Ik heb de andere thread ook gelezen, erg nuttig. Ik heb nu nog een vraag, n.a.v. de zuurgehalte van de verschillende drankjes. Weet jij of de digitale tandarts hoe het met thee zit? Hoeveel zuurder is thee dan water? Zonder citroen en suiker. Of ligt het ook aan wat voor theesoort.

En het is dus beter om tanden te poetsen na het wakker worden en daarna te ontbijten, begrijp ik, tenzij ik 1 uur de tijd heb na ontbijt?

gr,
kandura
zo, 09/14/2003 - 00:50 Permalink